Heltid rättighet och deltid möjlighet

Motion 2002/03:A361 av Inger Segelström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lag om heltid som rättighet och deltid som möjlighet i avtal.

Motivering

Cirka 40 procent av Sveriges kvinnor arbetar deltid, varav hälften ofrivilligt därför att de inte får mer arbetstid hos nuvarande arbetsgivare. Den ofrivilliga deltiden är ett av de största jämställdhetsproblemen i det svenska samhället. Drygt 80 procent av alla registrerade deltidsarbetslösa är kvinnor. År 2000 var över 160.000 personer deltidsarbetslösa eller timanställda.

S-kvinnor genomförde i början av år 2001 en enkätstudie med frågor till alla socialdemokratiska kommunalråd och landstingsråd. De svar vi fick jämförde vi med Kommunförbundets och Landstingsförbundets statistik. Det vi klart kunde konstatera var att mycket lite hänt de senaste 10 åren för kvinnors rättigheter på arbetsmarknaden. Landstinget som arbetsgivare var bättre än kommunerna. Det var också mycket olika mellan olika regioner och kommuner. Över 60 procent av kommunerna hade en plan för att komma tillrätta med deltiden. För kommuner med mer än 40 procent deltider har två tredjedelar en plan.

Den ofrivilliga deltiden är ett omfattande slöseri med arbetskraft när det råder brist på personal inom vården, framför allt inom den kommunala äldrevården. Rekryteringsbehovet inom den kommunala tjänstesektorn beräknas under de kommande två åren till 43.000 personer. Inom en tioårsperiod kommer kommunerna, på grund av stora pensionsavgångar, att behöva rekrytera ett par hundratusen personer.

Så länge kommuner och landsting i så hög grad bygger sin organisation på timanställningar och deltider kommer det att vara svårt att rekrytera, men också att behålla, personal. Den höga andelen deltider är sannolikt också ett skäl till att så få män säker sig till vård- och omsorgsyrken. I takt med att efterfrågan på arbetskraft ökar kommer sannolikt allt fler anställda inom kommuner och landsting att söka sig till branscher där de erbjuds högre sysselsättningsgrad. Om flertalet kvinnor under sina mest produktiva år inte får mer än deltid kommer det för en mycket stor grupp att innebära att de får svårt att försörja sig som pensionärer. Om vi inte löser det här snarast kommer det att blir ett stort samhällsekonomiskt problem med kvinnor som inte kan leva på sin pension.

S-kvinnor har förutom den offentliga sektorn studerat den privata sektorn och då valt handeln. Där är det ännu fler kvinnor än i kommunerna som arbetar deltid. Deltid är således inte en fråga om privat eller offentlig sektor.

S-kvinnors lösning är att göra heltid till norm också för kvinnor och deltid till en möjlighet. Med en heltidstjänst är det sedan upp till den enskilda kvinnan att när hon själv begär deltid kunna få det men med rätten att gå upp till heltid igen. Detta ska regleras i kollektivavtal. Krav på lag om heltid med möjlighet till deltid fick S-kvinnor tillsammans med de fackliga organisationerna stöd för av den socialdemokratiska partikongressen 2001.

Stockholm den 22 oktober 2002

Inger Segelström (s)

Carina Ohlsson (s)

Christin Nilsson (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Ulla Wester (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Eva Arvidsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lag om heltid som rättighet och deltid som möjlighet i avtal.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.