Handelsetableringar

Motion 2003/04:Bo204 av Torsten Lindström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att förutsättningarna för handelsetableringar förbättras.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att kommunernas roll enligt plan- och bygglagen bibehålls.

Motivering

Handelsetableringar är ett tecken på en sund ekonomi där de företag som vill etablera handel har en framtidstro. En av de största fördelarna med fri konkurrens är att marknaden ur ett företagsekonomiskt perspektiv gör en bedömning av var och när en handelsetablering ska ske. Om det finns en efterfrågan på ett byggvaruhus, en ny livsmedelsbutik, en ny bensinstation eller ett nytt möbelvaruhus finns det företag som är beredda att möta denna efterfrågan genom att just etablera en handel och därvid skapa ett utbud.

De flesta partier i riksdagen är överens om att marknadsekonomin i Sverige är någonting bra som vi bör slå vakt om. Politikens roll i en marknadsekonomi är att ge företag så goda förutsättningar som möjligt genom att stifta lagar och förenkla regelverk.

Etablering av stormarknader för olika varor har skett löpande under 1990-talet som en naturlig del i samhällsutvecklingen. Svenska folket ställer allt högre krav på såväl tillgänglighet och öppettider som konkurrenskraftiga priser och brett utbud. Dessa krav har företagen mött genom att etablera större butiker i och i utkanten av städerna. Tilltagande inflyttning till städerna har dock medfört att bristen på tillgång till företagsekonomiskt försvarbara lokaler ökat. Det kan helt enkelt vara för dyrt att etablera en butik på över 1 000 m2 inne i ett samhälle. Företagen tvingas därför söka sig till utkanten av städer och samhällen.

Handelsetableringar prövas enligt plan- och bygglagen. Enligt denna lagstiftning har kommunerna beslutanderätt enligt det så kallade kommunala planmonopolet. För att etablera en ny stormarknad krävs bland annat att kommunen ändrar detaljplanen för att den nya verksamheten ska få bedrivas. Trots kommunens ofta positiva inställning har ett antal handelsetableringar överklagats till länsstyrelsen och även till högsta instans – regeringen – och i något fall har regeringen upphävt det av kommunen fattade beslutet.

Om svenska folket vill ha stormarknader ska dessa naturligtvis inte stoppas av regeringen. Att fritt kunna etablera handel är en av grundpelarna i vårt fria samhälle. Kommunerna som i dag ger tillstånd till handelsetableringar har ofta stor insikt i vad kommuninvånarna vill ha och vilka förutsättningar som råder i kommunen. Att regeringen upphäver kommunernas beslut vid etableringar är att underkänna de lokalt folkvalda politikernas omdöme och förmåga. Det kommunala självstyret reduceras vad gäller detaljplanebeslut. Det är inte acceptabelt.

Det finns krafter som arbetar för att avskaffa kommuners rätt att planera för handelsverksamhet genom att låta tillståndspröva handelsetableringar enligt miljöbalken i stället för som i dag enligt plan- och bygglagen (PBL). En tillståndsprövning enligt miljöbalken innebär att etableringen måste godkännas av länsstyrelsen, inte som i dag av kommunen. En sådan maktförflyttning kommer att drastiskt minska antalet nyetableringar av stormarknader och lågprisbutiker eftersom kraven på miljöprövning enligt miljöbalken avsevärt förlänger och försvårar etableringsprocessen. Detta förslag går stick i stäv med en modern syn på näringsfrihet och fri konkurrens. Man ska underlätta ytterligare för svenskt företagande.

Stockholm den 26 september 2003

Torsten Lindström (kd)


Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att förutsättningarna för handelsetableringar förbättras.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att kommunernas roll enligt plan- och bygglagen bibehålls.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.