Folkrörelser och fattigdomsbekämpning

Motion 2009/10:U290 av Thomas Strand m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om folkrörelsernas viktiga bidrag till ökad fattigdomsbekämpning.

Motivering

Vi lever i en orättvis värld. 1,2 miljarder människor lever i extrem fattigdom med en inkomst på 1 dollar per dag. Närmare hälften av jordens befolkning lever på knappt 2 dollar per dag. 800 miljoner människor lider allvarlig brist på mat och miljarder saknar rent vatten. Varje dag svälter 30 000 människor ihjäl. De flesta av dessa är barn under 5 år. En invånare i den industrialiserade världen väntas leva nästan 30 år längre än den som bor i något av världens minst utvecklade samhällen. Vart femte barn i utvecklingsländerna går inte ut skolan.

Uppräkningen av orättvisor i vår värld kunde göras längre. Den visar på nödvändigheten av att bedriva en aktiv solidaritetspolitik som bekämpar orättvisorna och fattigdomen i världen.

Det är samtidigt hoppingivande att åtta av tio svenskar är beredda att själva bidra för att halvera fattigdomen i världen och att en av fem tror att det är möjligt att halvera fattigdomen till år 2015. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Sida. Oroande är dock att samma undersökning visar att unga svenskars personliga engagemang minskar. Därför måste ansträngningarna öka för att än mer förankra vikten av svenskt bistånd.

Efter ett decennium av positiv global utveckling ändrar sig nu förutsättningarna dramatiskt. I finanskrisens spår fruktar världens fattigaste länder att de står inför en katastrofal minskning av bistånd och kapitalflöden. I en värld där ekonomierna är mer sammanflätade än någonsin skickar finanskrisen chockvågor genom alla länder. Och som alltid är det de som har minst som drabbas värst. Det handlar om de kvinnor, män och barn som redan i dag är allra fattigast. De bor på landsbygden i länder och försörjer sig på jordbruk i länder som under tryck från den rika världen avreglerat sina marknader allra mest. En majoritet av dem är kvinnor.

De många folkrörelseorganisationernas biståndsarbetare utför ett synnerligen viktigt arbete för att bekämpa orättvisor och fattigdom. De står bara för en del av biståndsbudgeten men de spelar en viktig roll såväl i utvecklingsländerna som i relation till svenska folket när det gäller informationsverksamhet och förankring av biståndet.

Det är angeläget att staten har en positiv inställning till folkrörelseorganisationernas arbete med fattigdomsbekämpning och hur det ytterligare kan utvecklas. Vi anser exempelvis att storleken på biståndsbudgetens folkrörelseanslag bör prövas i ljuset av detta. Det är också viktigt att behålla ett starkt stöd bland svenska folket för fattigdomsbekämpning. Det är synnerligen angeläget att vända trenden och öka unga svenskars personliga engagemang för fattigdomsbekämpning. Informationsarbetet genom de olika folkrörelseorganisationerna kan öka återkopplingen till svenska folket. Staten bör därför ta ytterligare initiativ till dialog med folkrörelseorganisationerna i syfte att stärka detta arbete.

Stockholm den 29 september 2009

Thomas Strand (s)

Aleksander Gabelic (s)

Christer Engelhardt (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Fredrik Lundh (s)

Göte Wahlström (s)

Inger Jarl Beck (s)

Jan Emanuel Johansson (s)

Jörgen Hellman (s)

Karin Åström (s)

Lars U Granberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Maria Stenberg (s)

Marina Pettersson (s)

Yilmaz Kerimo (s)

Åsa Lindestam (s)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.