Enprocentsmålet för bistånd

Motion 2009/10:U289 av Thomas Strand m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slå vakt om det svenska enprocentsmålet och att biståndsanslaget ska användas till fattigdomsbekämpning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det inte ska vara tillåtet att göra skuldavskrivningar på biståndsbudgeten utöver faktisk nivå.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att biståndsmedlen ska gå till fattigdomsbekämpning och inte till att bekosta militära insatser.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en skärpning av Dacregelverket från dagens vida ramar till ett stramare regelverk för vad som får tolkas som verkligt bistånd.

Motivering

Bistånd är en katalysator för ökad jämlikhet, framtidstro och välfärd men också ett sätt att bekämpa korrumperade och odemokratiska styrelseskick. Tillsammans med insatser på andra områden skapar bistånd förutsättningar för utveckling. Därför är vi socialdemokrater stolta över att Sverige år 2006 nådde vårt mål om 1 procent av bruttonationalinkomsten (BNI) i bistånd. Det gör oss till en stark röst i världen för frihet och rättvisa.

Genom FN:s millenniedeklaration finns för första gången en gemensam global dagordning som syftar till att minska andelen fattiga med hälften till år 2015. För världens fattiga är detta ett minimikrav, och det är avgörande för FN:s och de utvecklade ländernas trovärdighet att millenniemålen uppfylls. Sverige behövs i den absoluta framkanten av detta viktiga arbete.

Sverige ligger i topp bland världens biståndsgivare. Det var en enig riksdag som antog Sveriges politik för global utveckling. Alla politikområden som påverkar kampen mot fattigdom måste fungera samstämmigt och styras av målet att minska fattigdomen. Den moderatledda regeringens politik går åt motsatt håll genom att använda biståndets resurser för att finansiera behov inom andra politikområden.

Den moderatledda regeringen har fortsatt att urholka biståndet genom avräkningar från biståndsramen till skuldavskrivningar med rena luftsiffror. De fattiga ländernas skuldbörda måste minska och många av de fattigaste ländernas skulder måste skrivas av helt. Däremot är det helt fel att avräkna skuldavskrivningar från biståndets resurser utöver det faktiska värdet på skulderna. Under täckmantel av att tala om det ökande sambandet mellan säkerhet och utveckling försöker den moderatledda regeringen också ändra en viktig del i svensk biståndspolitik när det gäller förhållandet mellan biståndspengar och militära insatser. Som enda europeiska land har den moderatledda regeringen i Dac drivit frågan om att få använda biståndsmedel till sådana säkerhetsinsatser. I klartext innebär detta att man vill flytta pengar från fattigdomsbekämpning till att bekosta militära insatser. Vi socialdemokrater accepterar inte att militära kostnader ska räknas som bistånd. Sverige ska istället verka för en skärpning av Dacregelverket från dagens vida ramar till ett stramare regelverk för vad som får tolkas som verkligt bistånd. Regeringen verkar snarare vilja utnyttja regelverket till dess maxgräns och det är en oroande utveckling. Om den moderatledda regeringens planer genomförs kommer mindre bistånd att ges till att bekämpa fattigdom i de fattigaste länderna för att istället användas till annat. Detta strider mot Sveriges biståndstradition och allmänhetens önskan om Sveriges ansvarstagande i en globaliserad och ojämlik värld. Sverige har råd med solidaritet.

Vi anser att riksdagen ska slå vakt om det svenska enprocentsmålet och att biståndsanslaget ska användas till fattigdomsbekämpning. I enlighet med den principen ska det inte vara tillåtet att göra skuldavskrivningar på biståndsbudgeten utöver faktisk nivå. Vi anser också att Sverige ska verka för en skärpning av Dacregelverket från dagens vida ramar till ett stramare regelverk för vad som får tolkas som verkligt bistånd. Vi anser dessutom att biståndet ska gå till fattigdomsbekämpning och inte till att bekosta militära insatser.

Stockholm den 30 september 2009

Thomas Strand (s)

Aleksander Gabelic (s)

Christer Engelhardt (s)

Eva-Lena Jansson (s)

Fredrik Lundh (s)

Göte Wahlström (s)

Jan Emanuel Johansson (s)

Karin Åström (s)

Lars U Granberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Marina Pettersson (s)

Yilmaz Kerimo (s)

Yrkanden (4)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slå vakt om det svenska enprocentsmålet och att biståndsanslaget ska användas till fattigdomsbekämpning.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det inte ska vara tillåtet att göra skuldavskrivningar på biståndsbudgeten utöver faktisk nivå.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att biståndsmedlen ska gå till fattigdomsbekämpning och inte till att bekosta militära insatser.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 4
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige ska verka för en skärpning av Dacregelverket från dagens vida ramar till ett stramare regelverk för vad som får tolkas som verkligt bistånd.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.