En tillgänglig riksdag

Motion 2003/04:K406 av Sonja Fransson m.fl. (s, m, fp, kd, v, c, mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att prioritera och göra upp en plan för tillgänglighetsarbetet i riksdagen.

  2. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att aktivt informera ledamöter och anställda om betydelsen av en tillgänglig riksdag.

  3. Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att avsätta medel för tillgänglighetsarbetet inom ramen för riksdagens budget.

Motivering

Ännu har vi inte ett samhälle där personer med funktionshinder har samma möjligheter som andra medborgare. Den nationella handlingsplanen ”Från pa­ti­ent till medborgare” som riksdagen antog år 2000 är ett viktigt steg i rätt riktning.

I handlingsplanen är tre områden särskilt prioriterade de närmaste åren: att se till att handikapperspektivet genomsyrar alla samhällssektorer, att skapa ett tillgängligt samhälle, att förbättra bemötandet.

Alla dessa tre områden bör genomsyra riksdagsarbetet men också riksdagen som arbetsplats och som förebild utåt till medborgarna.

Tillgängligt språk en demokratifråga

En bred och väl utvecklad samhällsinformation måste vända sig till alla medborgare i samhället. Ett begripligt och tillgängligt språk är en demokratifråga som berör alla medborgare men som är speciellt viktig för personer med funktionshinder. Det är en mänsklig rättighet och en förutsättning för delaktighet i ett aktivt samhällsliv. Funktionshinder får inte hindra människor att kunna vara delaktiga i samhällslivet och i den allmänna debatten. Därför mås­te vi göra riksdagens politiska information i form av betänkanden med mera och allmänna information om riksdagen tillgänglig också för människor med olika funktionshinder.

Detta arbete har påbörjats av riksdagsförvaltningen i form av lättläst informationsmaterial och cd eller kassettband för personer med synhandikapp. Riksdagens hemsidan är också tillgänglig för människor med funktionshinder. Detta är mycket bra, men det återstår en hel del att göra och medvetandet måste nå ut till alla ledamöter och anställda.

Det är viktigt att till exempel alla utskott blir medvetna om att man måste skriva betänkanden så att människor begriper vad som står där. Åtminstone sam­manfattningen skall kunna göras så att också den person som endast kan läsa lättläst skall kunna förstå innehållet i betänkandet.

Tillgängliga debatter

Debatterna i kammaren är ännu inte tillgängliga för gravt hörselskadade och döva. Alla debatter borde naturligtvis kunna vara tillgängliga för denna grupp men till att börja med måste åtminstone de viktigaste debatterna som sänds i TV, till exempel partiledardebatter, frågestunder med mera vara teckentolkade. Här måste det ske påtryckningar från riksdagens sida på de TV-kanaler som sänder debatterna. Vissa debatter med större publik behöver dessutom vara teckentolkade i kammaren.

Visitkort med punktskrift eller foto

Alla riksdagsledamöter bör bli medvetna om att vi nu till exempel kan få vi­sit­kort som många fler medborgare kan läsa, punktskrift för synskadade, foto för den som inte kan ta till sig enbart text utan behöver en bild.

Riksdagen som förebild och föredöme

Den fysiska tillgängligheten är naturligtvis också mycket viktig. Stora förbättringar har skett men också här återstår mycket att göra. För besökare till riksdagen via allmänhetens entré fungerar det inte alltid så bra som vi skulle önska. Ännu svårare blir det vid seminarier i vissa lokaler, till exempel finns det ett podium med ett trappsteg i L4-17 där det dessutom saknas en handikapptoalett utanför. Den dagen en person med fysiskt funktionshinder skulle bli ledamot då blir det stora problem. Kammaren är inte anpassad och den viktiga huvudentrén, Riksgatan 1 som vi alla passerar dagligen, där finns ingen möjlighet att ta sig in med en rullstol. Just denna entré är Riksdagshusets profil utåt och därför är det mycket viktigt att den snarast åtgärdas. Riksdagen måste vara en förebild och ett föredöme för andra myndigheter och institutioner då det gäller tillgänglighetsarbetet.

Vi anser att tillgängligheten skall prioriteras i riksdagen och att detta skall läggas in som en självklar del i budgeten, för att enligt en framtagen plan göra riksdagen tillgänglig.

Stockholm den 2 oktober 2003

Sonja Fransson (s)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Kerstin Heinemann (fp)

Chatrine Pålsson (kd)

Elina Linna (v)

Lars-Ivar Ericson (c)

Kerstin-Maria Stalin (mp)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att prioritera och göra upp en plan för tillgänglighetsarbetet i riksdagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att aktivt informera ledamöter och anställda om betydelsen av en tillgänglig riksdag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 3
    Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad som i motionen anförs om att avsätta medel för tillgänglighetsarbetet inom ramen för riksdagens budget.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.