Åkerinäringen

Motion 2001/02:T407 av Per-Richard Molén m.fl. (m, kd, c, fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs vad gäller en väl fungerande svensk åkerinäring till gagn för hela det svenska transportsystemet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs vad gäller harmonisering av den svenska åkerinäringens skatter och avgifter med övriga EU.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av krav på användning av miljövänlig diesel, eller andra miljöanpassade drivmedel, inom EU och angränsande länder.

Motivering

Effektiva godstransporter är och kommer alltmer att bli en nyckelfaktor i de alltfler globala värdekedjor som växer fram. I denna utveckling behövs en strategi för utveckling av effektiva och hållbara godstransporter som bygger på såväl nationellt som internationellt agerande. Det konstaterade Godstransportdelegationen i sitt slutbetänkande i juli.

I avhandlingen ”Åkerinäringens samhällsekonomiska betydelse” från Internationella handelshögskolan i Jönköping konstateras att svensk åkeri­näring har möjligheter att spela en viktig roll främst i svensk ekonomi men också internationellt.

Åkerinäringens betydelse för Sveriges ekonomi illustreras av att den finns i landets alla regioner och att den spelar en viktig roll för sysselsättning och regional utveckling. Vägtransportnäringen sysselsätter direkt 80 000 personer och indirekt minst 100 000.

Men frågan är vilken roll som svensk åkerinäring kommer att spela i framtiden. I ovan refererade avhandling konstateras att ”svaret på den frågan är emellertid betingad av den politik visavi åkerinäringen som statsmakten kommer att driva framöver”.

Godstransportdelegationens (GTD) slutbetänkande i somras är enligt vår mening en av de mest klarsynta statliga utredningar på transportpolitikens område som genomförts på mycket länge. Den visar att Sverige är starkt beroende av väl fungerande godstransporter och att åkerinäringen är av avgörande betydelse. Inga andra transportslag kan mäta sig med lastbilens flexibilitet och dörr-till-dörr-kapacitet.

Järnvägen är tillsammans med sjötransporter av stor betydelse främst för långväga transporter. De områden inom näringslivet där järnvägen är som starkast har dock minskat i relativ betydelse för ekonomin under senare år, medan lastbilen också verkar i de delar av ekonomin som växer. Den kundorderstyrda tillverkningen, ”just-in-time”-transporter och ökad förädlingsgrad på svenska produkter är alla exempel på faktorer som förklarar varför lastbilstransporterna ökar.

Svensk åkerinäring har en viktig och betydande roll i parollen ”Hela Sverige skall leva”. Väl fungerande transporter är en avgörande faktor för landsbygdens överlevnad, i dagsläget och i framtiden. Ändå har detta inte uppmärksammats i tillräcklig utsträckning.

Vägtransporter av gods är sedan några år en fri marknad inom hela EU. Detta gäller även ren inrikestrafik, s.k. cabotage. Förutom att det finns stora kostnadsmässiga nackdelar för de svenska åkerierna så fungerar inte svenska lagar och regler lika för alla aktörer. Det finns stora brister när det gäller möjligheten att sanktionera regelöverträdelser för utlandsregistrerade fordon.

Svenska åkerier har en ”ryggsäck” med ca 20 procent högre kostnader än konkurrenterna från t.ex. Danmark, Tyskland och Holland. När EU-utvidgningen blir en realitet kommer åkeriföretag från forna Östeuropa att konkurrera fullt ut med en kostnadsbild som ligger på ungefär halva nivån av den svenska.

Den utländska konkurrensen har betydelse, inte bara för åkerinäringen. Statskassan går miste om betydande inkomster för varje svenskregistrerat lastbilsekipage som ersätts av ett från utlandet. En analys som gjorts vid Växjö universitet visar att det handlar om i storleksordningen 370 000 kronor per ekipage och år.

Regeringen visar direkt ovilja eller oförmåga att presentera konkreta åtgärder som skulle förbättra svensk åkerinärings konkurrensmöjligheter visavi utländsk åkerinäring. I stället för konkreta åtgärder väljer regeringen att gömma frågorna i utredning efter utredning.

Grundläggande för den svenska åkerinäringen är att den måste ges långsiktigt hållbara spelregler och förutsättningar att konkurrera med de utländska åkerier, som under senare år arbetat sig in på den svenska marknaden. De europeiska spelreglerna måste harmoniseras. Det vilar ett alldeles särskilt ansvar på den svenska regeringen att tillse att den svenska åkerinäringen inte ständigt kommer i konkurrensmässigt underläge i förhållande till de utländska åkerinäringen.

Trots kritik och en rad motioner under senare år från moderater, kristdemokrater, centerpartister och folkpartister har ingenting hänt. Vi och, inte minst, åkerinäringen väntar fortfarande på att regeringen skall gå från ord och utredning till konkret handling.

Regler om lastvikt, kör- och vilotider måste respekteras såväl av svenska som av utländska åkare. Åtgärder bör vidtas för att stävja brott mot gällande regler och lagar. Kännbara påföljder måste finnas och gälla lika oavsett nationalitet. Det får inte vara så att de utländska fordonsekipagen på olika sätt skall kunna undandra sig från påföljd.

De svenska skattereglerna är generellt hårdare än dem som tillämpas i många andra europeiska länder. Här krävs snabba åtgärder och harmonisering för en rimligare konkurrenssituation samt för att undvika en utflyttning av de svenska åkeriernas utlandsverksamhet.

Slutligen finner vi det angeläget att regeringen skyndsamt inkommer till riksdagen med en redovisning för hur arbetet med genomförandet av handlingsprogrammet för svensk åkerinäring fortlöper.

Svensk åkerinäring är förmodligen världsledande när det gäller miljöanpassade godstransportlösningar, något som även regeringen erkänt. Förutom världens renaste diesel väljer alltfler åkeriföretag att säkra sin verksamhet enligt den internationella miljöstandarden ISO 14001. Sveriges åkare är internationella föredömen. Därför vore det mycket olyckligt om dessa skulle ersättas av utländska åkare som ännu inte kommit lika långt när det gäller t.ex. miljöanpassning.

Den i Sverige utbredda användningen av miljöklass 1-diesel – viktig för att sträva mot en allt bättre miljö – får inte förfuskas genom att vi i Sverige passivt tillåter utländska fordon att före inpasseringen i Sverige tanka extra mycket av billigare icke miljövänlig diesel, som räcker för transportuppdraget in i och ut ur Sverige. Den svenska regeringen måste verka för att bästa tänkbara bränsle från miljösynpunkt används inom övriga EU-länder, liksom i Baltikum och Polen m.fl. länder.

Det är dags att vidta åtgärder för en förbättrad svensk transportpolitik. Transportsektorn är en marknad på vilken statens agerande spelar stor roll. Och för den svenska transportnäringens utveckling är det mycket angeläget att skapa goda förutsättningar för aktörerna på transportmarknaden, oavsett om det är rederier, åkerier, järnvägsbolag eller flygbolag.

Stockholm den 4 oktober 2001

Per-Richard Molén (m)

Johnny Gylling (kd)

Sven Bergström (c)

Kenth Skårvik (fp)


Yrkanden (3)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs vad gäller en väl fungerande svensk åkerinäring till gagn för hela det svenska transportsystemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs vad gäller harmonisering av den svenska åkerinäringens skatter och avgifter med övriga EU.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införande av krav på användning av miljövänlig diesel, eller andra miljöanpassade drivmedel, inom EU och angränsande länder.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.