Till innehåll på sidan

utbildningsministerns policy visavi landets studenttidningar

Interpellation 2003/04:467 av Billström, Tobias (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2004-05-05
Anmäld
2004-05-05
Svar fördröjt anmält
2004-05-06
Sista svarsdatum
2004-05-19
Besvarad
2004-06-01

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 5 maj

Interpellation 2003/04:467

av Tobias Billström (m) till utbildningsminister Thomas Östros om utbildningsministerns policy visavi landets studenttidningar

I det senaste numret (4/04) av den ansedda studenttidningen Lundagård, hävdar tidningens redaktör att utbildningsminister Thomas Östros antagit en policy att inte ge några som helst intervjuer till landets studenttidningar.

Denna uppgift har inte bara bekräftats av ministerns pressekreterare Håkan Carlsson, utan även av andra oberoende källor. Det måste anses som ganska uppseendeväckande att ett statsråd väljer att helt utesluta en hel kategori av medier ifrån det offentliga samtalet. Ännu mer uppseendeväckande är de formuleringar som utbildningministerns pressekreterare använder i den tidigare intervjun med Lundagård (3/04), vilka återges nedan:

- Det är inte så att han säger nej till intervjuer, utan han överlåter dem till vår planeringschef David Samuelsson.

Är inte det att säga nej?

@ Det kan säkert hända att han kommer att ge en intervju någon gång i framtiden. Nu har han bestämt att inte ge några intervjuer till studenttidningar.

Thomas Östros är ytterst politiskt ansvarig för Sveriges utbildningspolitik, borde inte studenttidningar åtminstone få en chans att intervjua honom?

@ Vill man ha intervju, så får man det med David Samuelsson som är mycket kunnig.

Vem får intervjuer med Östros?

@ Han gör väldigt många intervjuer. Det finns ingen uttalad policy med vem han gör intervjuer, utan det avgör han från fall till fall.

Men det finns en policy att inte tala med studenttidningar?

@ Ja, han har sagt ifrån om det.

Vilka ger han intervjuer till?

@ Universitetsläraren var han med i, och han gav nyligen en skriftlig kommentar till TT. Men han brukar inte motivera varför han gör det ena eller andra.

Med anledning av ovanstående vill jag härmed fråga utbildningsminister Thomas Östros:

1.På vilka grunder fattade statsrådet beslutet om att anta en sådan policy att inte ge några som helst intervjuer till landets studenttidningar?

2.Avser utbildningsministern att ändra sin policy?

Debatt

(7 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 57 Thomas Östros (S)
Herr talman! Tobias Billström har frågat mig om min policy när det gäller att ge intervjuer till landets studenttidningar. Jag vill ge Tobias Billström ett helt entydigt besked: Jag har aldrig haft någon policy att inte ge några intervjuer till landets studenttidningar, och jag kommer även framöver att ta ställning till förfrågningar från studenttidningar på samma sätt som jag tar ställning till andra medieförfrågningar. Något annat har aldrig varit aktuellt. Det är angeläget att medierna snabbt får svar på angelägna frågor. Om det är tidsbrist är det naturligt att erbjuda svar från någon annan i den politiska ledningen på Utbildningsdepartementet. Studenternas tidningar är viktiga genom att de skriver om utbildningspolitiken och når ut till ett mycket stort antal studenter.

Anf. 58 Tobias Billström (M)
Herr talman! Att inte tala sanning är ju någonting ganska fult. Det får vi alla lära oss när vi är små. Det är helt enkelt inte acceptabelt att försöka förvränga sanningen. Detta bör i all synnerhet gälla dem som är anförtrodda uppgiften att vara politiska företrädare. Därför är det beklagligt att utbildningsminister Thomas Östros sänker sig till att fara med halvsanningar här i kammaren i dag. Låt mig få läsa upp tidningen Lundagårds intervju med ministerns pressekreterare Håkan Carlsson: - Det är inte så att han säger nej till intervjuer, utan han överlåter dem till vår planeringschef David Samuelsson, säger Håkan Carlsson. - Är inte det att säga nej? säger tidningen Lundagård. - Det kan säkert hända att han kommer att ge en intervju någon gång i framtiden. Nu har han bestämt sig för att inte ge några intervjuer till studenttidningar. - Thomas Östros är ytterst ansvarig för Sveriges utbildningspolitik. Borde inte studenttidningar åtminstone få en chans att intervjua honom? - Vill man ha en intervju så får man det med David Samuelsson, som är mycket kunnig. - Vem får intervjuer med Östros? - Han gör väldigt många intervjuer. Det finns ingen uttalad policy med vem han gör intervjuer, utan det avgör han från fall till fall. - Men det finns en policy att inte tala med studenttidningar? - Ja, han har sagt ifrån om det. - Vilka ger han intervjuer till? - Universitetsläraren var han med i, och han gav nyligen en skriftlig kommentar till TT. Men han brukar inte motivera varför han gör det ena eller det andra. Hur rimmar nu det här med vad statsrådet nyss sade i talarstolen? Är det inte så att detta innebar att ministern hade en tydlig och klar policy, att denna policy gick ut på att inte ge några intervjuer till studenttidningar och att ministern därmed uteslöt en hel kategori av medier från det offentliga samtalet? Eller talade din pressekreterare osanning i den här intervjun? Vad är det egentligen som gäller?

Anf. 59 Thomas Östros (S)
Herr talman! Jag ska erkänna att när jag läste den där konversationen höll jag på att trilla av stolen. Det låter som taget ur någon skämttidning. Det är inte så att jag har någon sådan policy. Jag träffade Lundagård så sent som häromveckan. Vi har ett möte med alla studenttidningar efter sommaren. Det är för mig alldeles självklart att de måste få en behandling som motsvarar andra tidningars behandling. Där kan jag vara väldigt klar och entydig. Visserligen låter det väldigt roligt, men budskapet skulle för mig vara väldigt tråkigt, och det som påstås i konversationen stämmer inte. Någon sådan policy finns inte. Däremot kan det vara så att det vid olika tillfällen kan vara väldigt många förfrågningar. Då får inte alla tillfälle att just denna gång få en intervju. Jag reser runt väldigt mycket, besöker alla högskoleorter. Där har jag alltid möjlighet att träffa pressen, och där är alla tidningar också välkomna att delta i diskussionerna på pressträffarna. Någon sådan policy som Tobias Billström beskriver finns inte. Det är det ärliga svar du får.

Anf. 60 Tobias Billström (M)
Herr talman! Jag tycker självfallet att andra än utbildningsministern kan svara på frågor om departementet. Det vill jag göra klart. Det är inte det som den här diskussionen handlar om. Men jag vet att andra tidningar än Lundagård, bland annat Gaudeamus, som är studenttidning vid Uppsala universitet, vilket för övrigt råkar vara Thomas Östros gamla lärosäte, har ringt vid ett annat tillfälle och fått exakt samma svar som Lundagård publicerade i intervjun med Håkan Carlsson. Vi har en policy, ni får ingen intervju med ministern. Detsamma gäller också en lång rad andra studenttidningar ute i landet som jag har varit i kontakt med. Det är en lång lista med ganska hårda klagomål mot dig, Thomas Östros, som chef för Utbildningsdepartementet, som de här medierna formulerar när man pratar med dem. Nej, utbildningsministern ger inga intervjuer till studenttidningar för tillfället, och så har det varit under en lång tid. Vad har du att säga om detta, om det nu inte är som jag säger?

Anf. 61 Thomas Östros (S)
Herr talman! Min första kommentar till Tobias Billström är att studenttidningen i Uppsala heter Ergo och inte Gaudeamus. Även där har Tobias Billström fel. Det finns ingen sådan policy. Jag har dessutom bjudit in studenttidningarna för att diskutera hur vi fortsätter och utvecklar vårt samarbete. Det är jag väldigt angelägen om att vi lyckas med från departementets sida och från studenttidningarnas sida. Får jag säga till Tobias Billström att det är väldigt ovanligt att en riksdagsledamot påstår att en kollega ljuger. Det har jag nog aldrig varit med om i kammaren på det sätt som Tobias Billström nyss gjorde. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Så tycker jag inte att vi ska behandla varandra i Sveriges riksdag.

Anf. 62 Tobias Billström (M)
Herr talman! Jag har aldrig påstått att utbildningsministern ljuger. Jag har sagt att utbildningsministern kommer med halvsanningar, och det är inte riktigt samma sak. Sedan beklagar jag mitt misstag. Det var en gammal kopia av mitt anförande som jag hade med mig. Jag har redan uppdaterat den. Jag vet vilka studenttidningar jag pratar om. Den här affären tycker jag innebär ett av två möjliga alternativ. Antingen var det så att pressekreteraren faktiskt ljög medvetet för Lundagård. Och det är en uppgift som jag tycker att ministern bör fundera på, eftersom det uppenbarligen är så att även andra studenttidningar bekräftar den här uppfattningen. Det förnekas ju i ministerns svar till mig i dag. På den punkten är det inte så att jag kommer med några påståenden som är gripna ur luften. Eller också var det så att utbildningsministern hade åsikten - och det vill jag inte tro - att han inte vill ge några intervjuer och att pressekreteraren hade ministerns fulla stöd för det han sade till Lundagård. I så fall är det Thomas Östros som talar osanning här i kammaren, och det vill jag, som sagt var, verkligen inte tro. Men några fler alternativ existerar rent logiskt sett inte. Nu hävdar utbildningsministern att vi kan lägga policydiskussionen åt sidan för någon policy existerar inte. Det är jag i så fall mycket glad över. Jag tycker att det skulle vara mycket trevligt om vi får se fler debattinlägg och mer deltagande av utbildningsministern i studenttidningar runtom i landet. Men jag tror att det är viktigt att komma ihåg att hålla pressekreteraren i örat i fortsättningen, för det jag har hört utifrån landet är inte helt uppmuntrande. Det måste jag verkligen säga i det här fallet.

Anf. 63 Thomas Östros (S)
Herr talman! Jag noterar att Tobias Billström backar från båda sina felaktiga påståenden i den här diskussionen. För mig är det alldeles självklart att man inte kan ha någon sådan policy. När jag såg den här rätt komiskt beskrivna dialogen blev jag inte bara full i skratt utan oroad och såg till att Lundagård genast fick en intervju med mig, vilken jag hoppas finns med i nästa nummer.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.