Till innehåll på sidan

Superdepartement och nationell strategi för norra Sverige

Interpellation 2023/24:183 av Serkan Köse (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-11-14
Överlämnad
2023-11-15
Anmäld
2023-11-16
Sista svarsdatum
2023-11-29
Svarsdatum
2023-12-08
Besvarad
2023-12-08

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

I en debattartikel publicerad i Dagens industri den 11 januari 2023 skrev energi- och näringsminister Ebba Busch, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson samt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson om regeringens planer på att inrätta ett nytt superdepartement och att utarbeta en strategi för norra Sverige för att påskynda omställningen.

Med anledning av detta frågar jag arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

 

  1. När förväntas superdepartementet vara operativt, och vilka departement och verksamheter kommer att integreras eller samordnas inom detta nya organ?
  2. Har ett formellt beslut om utvecklingen av en nationell strategi för norra Sverige fattats, och om så är fallet, kan ministern specificera vilka mål och riktlinjer inom ministerns ansvarsområde strategin innehåller?
  3. Vilka åtgärder och initiativ är planerade inom ramen för den nationella strategin för norra Sverige för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning som matchar regionens framtida arbetsmarknadsbehov och industriella utveckling?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:183, Superdepartement och nationell strategi för norra Sverige

Interpellationsdebatt 2023/24:183

Webb-tv: Superdepartement och nationell strategi för norra Sverige

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Serkan Köse har frågat mig när superdepartementet förväntas vara operativt och vilka departement och verksamheter som kommer att integreras eller samordnas inom detta nya organ. Vidare har han frågat mig om ett formellt beslut om utvecklingen av en nationell strategi för norra Sverige har fattats och, om så är fallet, om jag kan specificera vilka mål och riktlinjer inom mitt ansvarsområde strategin innehåller. Han har också frågat vilka åtgärder och initiativ som är planerade inom ramen för den nationella strategin för norra Sverige för att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning som matchar regionens framtida arbetsmarknadsbehov och industriella utveckling.

Klimat- och näringslivsdepartementet har ansvar för frågor som rör klimat, miljö, energi, näringsliv och innovation. Departementet ansvarar även för strålsäkerhet, Agenda 2030 och friluftsliv samt arbetar med omställningen till cirkulär ekonomi. Klimat- och näringslivsdepartementet har två statsråd, energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Departementet har funnits sedan den 1 januari 2023.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Som Serkan Köse uppger publicerades den 11 januari 2023 en debattartikel där tre statsråd, däribland jag, aviserade en strategi för norra Sverige och för omställningen. Av budgetpropositionen för 2024 framgår också att regeringen avser att utarbeta en strategi för nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län, där det nu sker flera parallella och omfattande industriinvesteringar som behöver realiseras i snabb takt.

Kompetensförsörjningen är en nyckelfaktor för att klara energiomställningen och för att kunna genomföra de stora företagsetableringar och företagsexpansioner som pågår och planeras. Det finns ett behov av kompetens på gymnasial nivå och yrkeshögskolenivå på många områden med koppling till den pågående omställningen. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen för 2024 att medel tillförs för fler platser både inom yrkeshögskolan och den yrkesinriktade vuxenutbildningen. Regeringen föreslår också ett nytt statsbidrag, från och med 2024, för yrkesinriktad utbildning inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå vid företagsetableringar eller företagsexpansioner med fokus på glest befolkade län, liksom en utbyggnad av civilingenjörsutbildningarna.

Inom arbetsmarknadspolitiken fortsätter regeringens arbete för att återupprätta arbetslinjen. Arbetsmarknadspolitiken behöver utformas så att fler kommer i arbete och så att den blir mer kostnadseffektiv. En del i detta är Arbetsförmedlingens arbete med att stödja, kontrollera och följa upp sökaktivitet, inklusive den geografiska och yrkesmässiga rörligheten bland arbetslösa.

Under hösten 2022 invigde Arbetsförmedlingen ett kansli för omvandling och matchning i norr, med ett kontor i Skellefteå. Därefter har även ett kontor upprättats i Luleå. Kansliets uppdrag är att arbeta med såväl strategisk samverkan som operativa insatser för att testa och identifiera framgångsrika arbetssätt som främjar geografisk rörlighet och kompetensförsörjning till de kommuner i Norrbotten och Västerbotten som i dag står mitt i eller inför stora företagsetableringar eller företagsinvesteringar i samband med den gröna omställningen. Kansliet arbetar med privata och offentliga arbetsgivare för att täcka så stor del av kompetensbristen som möjligt.

Sverige behöver även bli bättre på att attrahera och behålla utländsk arbetskraft med efterfrågad kompetens. Regeringen föreslår därför i budgetpropositionen en satsning om 25 miljoner kronor 2024 för att stärka samordning av statliga myndigheters processer och arbete kopplat till internationell kompetens.


Anf. 2 Serkan Köse (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet Johan Pehrson för svaret.

I början av året skrev Johan Pehrson, Ebba Busch och Andreas Carlson en debattartikel i Dagens industri om regeringens planer på att inrätta ett så kallat superdepartement och om att man skulle ta fram en samlad strategi för norra Sverige för att påskynda den industriella gröna omställningen. Det som initialt presenterades som ett superdepartement har i verkligheten blivit en sammanslagning av Miljödepartementet och Näringsdepartementet, nu känt som Klimat- och näringslivsdepartementet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Denna förändring har väckt kritik, särskilt gällande en potentiell nedprioritering av miljöfrågorna. Det är dock inte detta vi ska debattera i dag, utan att det också har lett till oro och frågeställningar kring departementets funktion och fokus.

Nyligen publicerades en artikel i tidningen Altinget som belyste hur sammanslagningen har påverkat arbetsglädjen på departementet. Nästan var tionde medarbetare bedömer att arbetsglädjen är så pass dålig att det omedelbart behöver åtgärdas. Dessutom upplever fyra av tio medarbetare att den låga arbetsglädjen är eller kan bli en riskfaktor. Även arbetsbelastningen upplevs som en riskfaktor av sex av tio medarbetare.

Dessa siffror är oroväckande och kan signalera djupa strukturella problem inom departementet, vilket väcker frågor om arbetsmiljön men framför allt om det som vi ska diskutera i dag, nämligen hanteringen av den gröna omställningen.

Fru talman! Den andra delen av min interpellation gällde den samlade strategin för norra Sverige. Statsrådet nämnde också i artikeln i januari att en nationell strategi skulle tas fram.

Detta är den fjärde debatten med Johan Pehrson i år om kompetensförsörjningsfrågan i ljuset av den gröna industriella omställningen i norra Sverige. Trots att det har gått ett år sedan det gavs ett löfte om en strategi verkar det inte som att några konkreta åtgärder eller reformer eller någon strategi är på plats.

I april ställde jag en skriftlig fråga till Johan Pehrson som gällde om den aviserade strategin för norra Sverige också skulle inkludera arbetsmarknadsområdet, det vill säga om det finns en plan för att hantera kompetensförsörjningsfrågan inom strategin. Johan Pehrson svarade i sitt skriftliga svar att kompetensförsörjning är ett av flera områden som kommer att tas upp i strategin och att arbete med strategin för närvarande pågår inom Regeringskansliet.

Nu mot slutet av året undrar jag hur det går med detta arbete. Med tanke på statsrådets svar verkar det som att inget har hänt under året, för nu skjuter Johan Pehrson på frågan till nästa år.

Fru talman! Denna fördröjning är bekymrande med tanke på den industriella förändringen och de utmaningar norra Sverige står inför samtidigt som kommuner och näringsliv ropar på att staten och Johan Pehrson ska agera. Det är också oklart om frågan om kompetensförsörjningen ingår i den nya strategin för nyindustrialisering som Johan Pehrson pratar om. Det vore bra om Johan Pehrson kunde förtydliga detta i sitt nästa inlägg.

Kompetensförsörjningsfrågan är viktig för Sverige och Sveriges framtid. Därför är det viktigt att statsrådet tar sitt ansvar och kan svara på när den nationella strategin för den gröna omställningen kommer.


Anf. 3 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Arbetet pågår i Regeringskansliet. Parallellt med detta genomförs hela tiden en politik för att stärka och stödja industrialiseringen i hela Sverige, inte minst i Norrbotten och Västerbotten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det handlar om att vi ställer om energisystemet och arbetar offensivt med skatterna. Fler experter ska kunna jobba i Sverige. Vi sänker skatterna för vanligt folk, så att det lönar sig mer att arbeta. Vi bekämpar inflationen. Vi jobbar med infrastrukturen, som har varit så fruktansvärt eftersatt i många år. Till exempel tog regeringen nyligen beslut om Norrbotniabanans hopknytning för att det ska bli mer tryck i rälsen, så att verksamheter kan börja byggas. Jag ser att många uppskattade detta.

Det här är en del av en samlad politik för att gynna industri i hela Sverige. Det är väldigt glädjande att det i den här regeringens tidevarv finns en stor optimism och att nya investeringar skjuts till. Min enkla bedömning är, fru talman, att det beror på att vi vidtar åtgärder som visar att vi menar allvar med den politik som handlar om att säkra infrastruktur, energi och ett klokt skattesystem. På mitt område kan jag också tala om kompetensförsörjning och de stora satsningarna på vuxenutbildning, dels kommunal utbildning, dels yrkeshögskolan och de andra specialåtgärder som jag nämnde. Vi pratade nyligen i kammaren om Stiftelsen Nordkalotten. Det är på marginalen, men den är viktig för att alla ska ha chans att delta i omställningen och bli en del av det fantastiska som nu sker i Norrbotten och Västerbotten.

Här måste man väl också lägga till att det gäller att mala på med de åtstramningar och förtydliganden av arbetslinjen som vi nu gör. De uppdrag som jag redovisat gällande Arbetsförmedlingen handlar om att tillsammans med a-kassor motverka fusk och fel men också se till att man ökar kraven på att människor ska vara beredda att ta de jobb som finns. Det finns inget annat sätt att bygga välstånd. Därför finns det stora förhoppningar om befolkningstillväxten i till exempel Skellefteå. Den har varit fantastisk och går enligt ledningen i just den kommunen enligt sin egen plan. Man vet att det här kommer att ta tid. Jag är ändå glad att Serkan Köse är väldigt otålig och försöker driva på detta med ytterligare kraft med god hjälp av kontrollinstrumentet interpellationer, fru talman.

Jag vill slutligen säga något om de förändringar som sker i och med inrättandet av superdepartementet. Om man ska få fart på det här, få en balans mellan effektivitet och näringslivets intressen och bygga den teknik som är viktig för att rädda klimatet för svensk del men också globalt är det viktigt att se till att de här besluten fattas. Det är det som är tanken bakom Klimat- och näringslivsdepartementets bildande. Frågor om ansvaret för det måste man rikta till de statsråd som är ansvariga där. Jag ansvarar för det vi gör på Arbetsförmedlingen för att stärka möjligheterna till utbildning ihop med de breda åtgärder som regeringen vidtar för att stärka industrialiseringen i hela Sverige.


Anf. 4 Serkan Köse (S)

Fru talman! Jag tackar Johan Pehrson för svaret. Anledningen till att jag tog upp artikeln i Altinget var inte att jag ville prata om det som händer på departementet utan att det här kan påverka även vår diskussion om regeringens ambition att ta fram en nationell strategi. Framför allt ska ju superdepartementet vara motorn i det här arbetet. Då är det ganska oroväckande att medarbetare har så dålig arbetsmiljö. Det var därför jag tog upp det.

Stiftelsen Nordkalotten är fantastisk, med 145 platser som är bra och viktiga. Men, Johan Pehrson, problemet är mycket större än så. I dag står den svenska arbetsmarknaden inför stora utmaningar. Det har vi pratat väldigt många gånger om. Vi har problem med att matcha rätt kompetens som efterfrågas med rätt jobb. Trots att vi vet att vi kommer att se en ökad arbetslöshet nästa år ser vi fortfarande att det finns ett ökat behov av kompetensförsörjning i olika sektorer. SKR lyfter, fru talman, att det behövs 410 000 människor fram till 2031, så de här 145 platserna på Nordkalotten kommer inte att kunna lösa problemet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Industrin har vi pratat om tidigare. Det kommer att finnas 50 000 nya jobb inom allt från batteritillverkning och gruvdrift till elbilsproduktion. Detta innebär inte bara jobbmöjligheter för Sverige utan också utmaningar. Det är därför vi gång på gång återkommer till frågan om en nationell strategi. Johan Pehrson behöver ta större ansvar för de här stora utmaningarna på svensk arbetsmarknad i dag.

Låt mig kommentera ett par saker som Johan Pehrson lyfte kring vuxenutbildningen. I regeringens budgetproposition för 2024 kan man se anslagsutvecklingen för stödet till vuxenutbildningen, fru talman. För 2023 anslog Johan Pehrson 4 494 000 000 kronor. Förslaget för 2024 är 4 568 000 000 kronor. Det innebär en ökning på 74 miljoner kronor.

Sedan ska vi komma ihåg att Johan Pehrson gick in i 2023 med att han tog bort 1 miljard från vuxenutbildningen. Samtidigt är vi i en ekonomisk kris med ökad inflation. Tar vi hänsyn till den ökade inflationen och den ekonomiska krisen, som man behöver kompensera för - det ligger någonstans runt 4 procent - kan vi se att det dyker upp en annan siffra här. Snarare ser vi att det är minus på kontot, Johan Pehrson. Det är alltså inte mer satsningar på vuxenutbildning. Men vi socialdemokrater har presenterat ett budgetalternativ där vi lägger 800 miljoner kronor mer än Johan Pehrson och regeringen på vuxenutbildningen.

Johan Pehrson pratar om satsningar på arbetsmarknadspolitiken. Det intressanta är att Johan Pehrson tar bort 2 miljarder från den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Det finns mindre pengar i anslag till Arbetsförmedlingen men också mindre pengar till program och insatser för att rusta människor med arbetsmarknadsutbildningar och till andra typer av åtgärder för att se till att människor rustas för de lediga jobb som nu finns i Sverige. 400 000 människor - SKR. 50 000 - industrin. Johan Pehrson hänvisar till Stiftelsen Nordkalotten, med 145 platser. Det är inte riktigt det jag är ute efter, Johan Pehrson.

Alla de här nedskärningarna inom arbetsmarknadspolitiken och vuxenutbildningen är oroväckande. Ska Sverige klara av kompetensförsörjningen behövs det mer åtgärder.

Återigen: Anser statsrådet Johan Pehrson att de åtgärder som han hittills har presenterat är tillräckliga för att hantera den kompetensbrist som vi pratar om? Hur ska kommunerna i norra Sverige, näringslivet och andra som är berörda tolka statsrådet? Vad är ditt svar, Johan Pehrson, som ansvarig för den här frågan till alla dem som lyssnar?

(Applåder)


Anf. 5 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Det är korrekt - vi tar ansvar för att bekämpa inflationen. Parterna tar ansvar för att bekämpa inflationen. Regioner och kommuner kämpar på med varierande prioriteringar för att bekämpa inflationen. Men Serkan Köse verkar tycka att det bara är att köra på med fullt blås.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi måste få ned inflationen. Jag ser hur prognoserna nu kommer in och hur marknaden prissätter kommande räntesänkningar. Vi måste få ut inflationen ur svensk ekonomi. Det har liberala ledare som Bertil Ohlin tjatat om här i denna kammare i årtionden. Det finns inget annat sätt att få välstånd, investeringar och varaktig och hållbar tillväxt än att få ut inflationen.

Detta är en svår uppgift, särskilt som Sverige tyvärr enligt Socialdemokraterna ska ha en egen valuta. När vi inte ser till att vi har en stabil, starkare och tryggare valuta importerar vi inflation. Vi har en svår sits. Men vi tar ansvar för inflationen.

Vad gäller arbetet med att förverkliga detta har den tidigare samordnaren, som Socialdemokraterna tillsatte, delvis flyttat in sin verksamhet på Tillväxtverket. Nästa år kommer han med en viktig utredning. Han knyter ihop kommuner, regioner, företag och alla andra aktörer som finns, inte minst med staten. Vi lyssnar noga på vad vi kan göra för att samordna insatserna för att stödja den viktiga gröna industrialiseringen av Sverige. Investeringarna fortsätter. Jag ser att socialdemokratiska tidigare ministrar nu kliver rätt in i de här bolagen.

Senast var det min företrädare Eva Nordmark som kliver in i Talga, ett stort australiskt gruvbolag. Det ska bygga viktiga delar till Sveriges batterier i denna fantastiska omställning, som är så nödvändig för att vi ska klara klimatet, fru talman.

Jag ser att andra före detta ministrar kliver in i andra stora bolag i samma bransch för att ställa om. Det är välkommet. De kommer med insikter om varför man själv inte kom längre i detta arbete och vad som bromsade när Socialdemokraterna satt med partier som kanske inte alltid har gillat tillväxt och framåtlut.

Man gillar ofta det gröna. Det är svårt att vara emot den gröna omställningen. Däremot bygger det på tillväxt. Sverige kan klara det tack vare duktiga och framåtsyftande företag. Det är återigen därför, fru talman, som vi levererar fler utbildningsplatser.

Postpandemin hade vi ett annat system. Socialdemokraterna hade inget eget förslag om att behålla detta, i varje fall inte enligt vad jag såg. Vi lägger till 2 000 till dessa nya expansiva regioner särskilt riktat till dem. Vi utbildar fler ingenjörer som tillsammans med teamen kan hjälpa till exempel batteribyggarna och de i gruvorna med att leda omställningen.

Jag är trygg om att vi är på rätt väg. Jag vill återkomma till att man måste klara marshmallowtestet. Man måste klara av att kämpa sig igenom den tuffa tid som inflationen är. Gör vi inte det kommer ingen ekonomisk politik att vara framgångsrik.

Jag råder Serkan Köse och andra framåtlutade socialdemokrater att tala med sina företrädare som nu sitter i styrelserna för dessa stora bolag som gör saker och investerar i Sverige.


Anf. 6 Serkan Köse (S)

Fru talman! Det är alltid intressant att debattera med Johan Pehrson. Det blir en diskussion om äpplen och päron samtidigt. Det är väldigt svårt att orientera sig om den fråga som vi diskuterar. Nu gick Johan Pehrson plötsligt in på och talade om före detta socialdemokratiska statsråd och deras arbetsuppgifter. Det får Johan Pehrson ta med dem.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Inflationen är farlig, absolut. Det är viktigt att vi gör allt vad vi kan för att bekämpa inflationen. Den ska bort med alla medel. Där är vi helt överens, Johan Pehrson. Men det är samtidigt intressant att Johan Pehrson inte säger ett ord om att de stora bankerna i Sverige gör en vinst på över 120 miljarder kronor samtidigt som väldigt många barnfamiljer inte har mat på bordet.

Skillnaden mellan mig och Johan Pehrson är att jag slåss för att skapa ett mer jämlikt samhälle. Alla ska bidra utifrån sin förmåga och få efter sitt behov. Det är den politiska skillnaden mellan den politik som jag företräder och den politik som Johan Pehrson företräder.

Storbankerna gör i dag vinster på över 120 miljarder, Johan Pehrson. Tycker Johan Pehrson att det är okej, på tal om att bekämpa inflationen samtidigt som väldigt många inte har mat på bordet? Man sänker skatten för höginkomsttagare. Det är Johan Pehrsons politik. Men det är inte vad vi talar om, Johan Pehrson.

Det vi talar om är att Sverige i dag har en gigantisk möjlighet. Vi har en enorm industrialisering i Sverige som vi alla är stolta över. Vi är stolta över att det går väldig bra för Sverige.

Men det var den socialdemokratiska regeringen som initierade hela Industriklivet som Johan Pehrsons parti då 2018 sa nej till. Det hade 0 kronor i budgeten till den industrialisering som Johan Pehrson i dag är väldigt stolt över. Det var en produkt av den socialdemokratiska politiken.

Jag är glad att jag och Johan Pehrson möts i dag och är överens om att industrin behövs och att hela den gröna omställningen är viktig för Sverige. Men för att vi ska klara av det, Johan Pehrson, måste du ta ett steg framåt.

Du måste se till att det finns resurser så att människor kan rustas för de lediga jobb som finns i dag. För vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning har du minus på kontot, Johan Pehrson.

(Applåder)


Anf. 7 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! I denna svåra tid ser vi till att vi höjer ersättningarna till studenter. Vi höjer ersättningarna till människor som är sjukskrivna. Vi höjer ersättningarna till människor som har behov av bostadsbidrag. Vi höjer ersättningarna till garantipensionärer. Detta gör vi för att hålla de mest utsatta i denna svåra tid skadeslösa. Vi sänker för nästa år också skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Jag hör att Serkan Köse glömmer bort historien. Han tittar på att bankerna nu gör stora vinster. Har han glömt att vi fick bygga upp bankerna efter den senaste finanskrisen? Socialdemokraterna är alltid där och stökar i en industri.

Bankernas vinster kommer att minska när räntorna sjunker. Det är väldigt enkelt. De kommer att minska när vi stärker möjligheterna för vanligt folk att kunna flytta sina bolån och lättare kunna se till att de får en bättre deal genom att man ökar konkurrensen. Det är vägen fram.

Men överallt var vi går ska det komma socialdemokratiska statliga inspel. Det är fantastiskt att det i så fall inte skedde mer under de år som Serkan Köse hade på sig att flytta människor från Mellansverige och södra Sverige upp till norra Sverige. Det är nu det sker. Det är nu Skellefteå ökar sitt invånarantal, med 1 000 personer förra året. Vi hoppas att det ska fortsätta att öka nu med.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vet att Serkan Köse vill mycket väl. Han vill se till att människor som är arbetslösa och utan utbildning flyttar till de jobb som finns. Vi får hjälpas åt i detta arbete. Jag är helt säker på att jag och Serkan Köse kommer att fortsätta att med stor glädje och energi diskutera detta även nästa år.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.