Rättssäkerheten för barn och unga inom Sis

Interpellation 2023/24:290 av Martina Johansson (C)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-07
Överlämnad
2023-12-08
Anmäld
2023-12-11
Svarsdatum
2024-01-16
Besvarad
2024-01-16
Sista svarsdatum
2024-01-19

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Sveriges Radio har nyligen rapporterat om att det har skett minst ett trettiotal våldsamma misshandelsfall inne på Sis-ungdomshem i år som inte har polisanmälts. Enligt Sis, Statens institutionsstyrelse, gör sekretesslagstiftningen att man inte kan polisanmäla allt våld. Att det finns allvarliga och omfattande kvalitetsproblem i verksamheten råder det ingen tvekan om. Det har Ivo återkommande rapporterat om.

Barn och unga som är placerade på de statliga ungdomshemmen måste kunna garanteras skydd mot våld, hot och utpressning. Därför är det särskilt allvarligt att grova misshandelsfall inte anmäls. Det äventyrar rättssäkerheten. Att barn och unga kan utsättas för våld utan att det får konsekvenser sänder oroväckande signaler. Enligt åklagare Lisa dos Santos spelar sekretessen de gängkriminella i händerna! Det kan uppenbarligen inte varit lagstiftarens intention att sekretessen kan bli ett medel för utpressning? Staten måste ta sitt ansvar för att stärka rättssäkerheten och skydda barns och ungdomars liv och hälsa. Regeringen har det yttersta ansvaret genom styrning av myndigheten. Centerpartiet har tidigare påpekat att regeringen måste intensifiera pågående arbete kring Sis. Det behövs fortfarande en förstärkt och omfattande tillsyn av Sis-verksamhet. Detta är ytterligare exempel på de omfattande brister som finns inom Sis. Regeringen måste kunna skydda barn och unga som är placerade inom Sis från våld.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

Hur ska statsrådet och regeringen arbeta för att säkerställa att alla brott som sker inom Sis polisanmäls?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:290, Rättssäkerheten för barn och unga inom Sis

Interpellationsdebatt 2023/24:290

Webb-tv: Rättssäkerheten för barn och unga inom Sis

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 80 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Martina Johansson har frågat mig hur jag och regeringen ska arbeta för att säkerställa att alla brott som sker inom Statens institutionsstyrelse, Sis, polisanmäls.

Säkerheten vid den verksamhet som Sis bedriver är en viktig fråga för regeringen. Placerade barn, unga och vuxna samt personal ska känna sig trygga när de befinner sig på Sis. Gängkriminaliteten har över tid spridit sig till allt yngre barn och unga, och det återspeglas även bland dem som vårdas i Sis verksamhet. Fler barn och unga har kopplingar till olika gängkonstellationer jämfört med tidigare, vilket leder till fler allvarliga hot- och våldssituationer, och medarbetare blir ofta utsatta för hot och våld på institutionerna. Regeringen har tagit flera initiativ för att ge Sis rätt verktyg för att hantera situationen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Utredningen om förbättrade möjligheter att utbyta information med brottsbekämpande myndigheter (Ju 2022:03) har haft i uppdrag att bland annat föreslå en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen när det gäller informationsdelning med brottsbekämpande myndigheter. I utredningens slutbetänkande Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen - En ny huvudregel (SOU 2023:69) beskrivs hur Sis utifrån offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) redan har möjlighet att anmäla brott men att myndigheten upplever svårigheter att tolka och tillämpa befintliga regler. Många myndigheter i utredningens kartläggning delar den bilden.

Mot den bakgrunden föreslås bland annat en ny sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen som ger Sis större möjligheter än i nuläget att anmäla brott. Förslaget innebär bland annat att sekretess inte ska hindra att Sis lämnar uppgift som angår misstanke om ett brott som har begåtts inom myndighetens verksamhet till Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller Tullverket. Betänkandet remissbehandlas till och med den 12 januari 2024.

Regeringen har också vidtagit flera åtgärder för att stärka säkerheten och tryggheten vid Sis. En viktig del är att säkerställa att Sis har rätt förutsättningar och verktyg för detta. I detta syfte utreds för närvarande frågan om Sis behöver ändrade eller utökade befogenheter för att säkerställa ordning och säkerhet, bland annat möjlighet till rumsvisitation och kroppsvisitationer samt möjlighet att låsa boenderummen i anslutning till dygnsvila och på grund av ordnings- och säkerhetsskäl. Det pågår också beredning av förslag om utökade möjligheter att begränsa tillgången till mobiltelefoner.

I regeringens budgetproposition för 2024 föreslås även en kraftig förstärkning av Sis anslag i syfte att stärka bland annat vårdkvalitet, kompetens, trygghet, säkerhet och kapacitet vid myndigheten.


Anf. 81 Martina Johansson (C)

Fru talman! Jag tackar minister Camilla Waltersson Grönvall för svaret.

Interpellationen har sin grund i den rapportering vi hörde före jul om att det under 2023 var minst 30 fall av misshandel inom Statens institutionsstyrelse som inte anmäldes. Detta har alltså skett under den tid då ministern har haft ansvaret för just den verksamheten.

Samhällsvården måste ju vara bättre än den omsorg som en ung person placeras inom Sis för att komma bort ifrån, och då kan våld inte vara en del av vardagen. Oavsett om personen befinner sig på Sis-hem eller i någon annan form av verksamhet måste det vara nolltolerans mot våld. Därför krävs det en förändring här och nu - helst i går!

Fru talman! I ministerns svar säger hon att det redan i dag är möjligt för bland annat Sis att anmäla brott men att det inte görs. För mig blir detta därför en fråga om ett tydligt ledarskap - om att tydligt säga till sina myndigheter att de ska använda de möjligheter som finns redan i dag. Även om möjligheterna inte är helt perfekta finns det ett utrymme, och vi - eller rättare sagt de unga personerna - kan inte vänta. Använd det utrymme som finns!

Den utredning som nu är på gång och som ska göra detta tydligare kan uppfattas som något som tar kort tid i en regerings arbete, men för den unga person som är placerad på en institution är det lång tid. Vi kan alltså inte vänta på den utredningen. Använd i stället det utrymme som redan finns!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med facit i hand, eller snarare utifrån det svar jag får, blir min fråga egentligen ännu mer aktuell. Frågeställningen handlar om att det i dag är möjligt att anmäla brott på institutioner men att det inte görs. Då blir ju frågan hur ministern säkerställer att de brott som eventuellt begås efter att utredningen genomförts och ett förtydligande av uppdraget har gjorts faktiskt anmäls. De anmäls nämligen inte i dag, trots att det finns möjlighet.

Frågeställningen är därför: Kommer ministern att jobba med detta? På vilket sätt kommer ministern att följa upp detta så att man börjar redan nu, med nuvarande regelverk? Hur kommer ministern att följa upp både på kort, medellång och lång sikt att förändringen faktiskt sker så att man börjar polisanmäla brott som begås på våra institutioner?


Anf. 82 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Jag tackar för en viktig och angelägen fråga.

Det är naturligtvis av oerhört stor vikt att vi säkerställer detta. Det är helt avgörande att vi kan stärka säkerheten. Befinner man sig i samhällets vård har man absoluta rättigheter att känna trygghet och säkerhet. Det handlar inte bara om att få den vård och behandling man har rätt att förvänta sig, utan det handlar också om en rättighet att känna sig helt trygg.

Det vi konstaterar är att ett flertal myndigheter påtalar att de i dag inte kan lämna uppgifter om misstankar i den utsträckning som de önskar, och det handlar om betydligt fler myndigheter än just Sis. Detta är utgångspunkten för att vi Tidöpartier skriver i Tidöavtalet att vi vill ha en ny huvudregel när det gäller svensk sekretess. Man ska helt enkelt ha en absolut skyldighet att göra anmälningar och lämna vidare information om att olika slag av brott har begåtts, och det ska få konsekvenser att underlåta att göra det.

Remissförfarandet tog slut i fredags, vilket innebär att det just nu pågår en sammanställning av de olika remissvar som har kommit in. Det är viktigt eftersom det rör sig om expertmyndigheter och expertorganisationer som naturligtvis kommer att ha olika synpunkter. Regeringen ser att det är viktigt att ta in detta i det arbete som nu sker, och jag kan försäkra att det sker utan dröjsmål eftersom detta naturligtvis borde ha gjorts för länge sedan. Detta är inget problem som har uppstått det senaste året, utan det har funnits under lång tid.

Jag kan också försäkra interpellanten om att det inte går en dag utan att jag i olika sammanhang önskar att saker och ting hade påbörjats långt tidigare, för lagstiftningsprocesser tar tid. De tar tid i en demokrati, och det måste de göra för att det ska vara rättssäkert och tryggt när vi fattar beslut om nya lagar. Men med det sagt: Att säkerställa trygghet och säkerhet för barn och unga i samhällets vård är en av de mest prioriterade frågor som jag och regeringen arbetar med, och det gäller även denna situation.

Det är också bakgrunden till att det just nu försiggår så oerhört många utredningar och lagstiftningsprocesser för att stärka och trygga säkerheten inom bland annat Sis. Att man i dag kan använda mobiltelefoner för att ha kontakt med kriminella nätverk utanför Sis, för att beställa droger eller för att ha kontakt med exempelvis sexuella förövare är någonting som borde ha åtgärdats för många, många år sedan. Nu arbetar vi med frågan. Förslagen finns på bordet, och vi arbetar med en lagrådsremiss som snart ska kunna läggas fram till Lagrådet där vi säkerställer att vi sätter stopp för detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Utöver det har vi tillsatt utredningar om att kunna utföra kroppsvisitationer, rumsvisitationer och inpasseringskontroller. Jag har ägnat mig åt att göra studiebesök på Sis sedan 2017 - och då var jag i opposition, vill jag understryka - och för den som har gjort det är det tydligt att droger och vapen i dag kommer in och att det fortsätter att öka. Därför behöver vi på många olika sätt öka säkerheten och tryggheten inom just Sis.


Anf. 83 Martina Johansson (C)

Fru talman! Jag tackar återigen Camilla Waltersson Grönvall för svaret.

Situationen är ju otroligt tuff på många olika områden, och som ministern sa är detta inte någonting som har uppstått över en natt. Situationen är svår för många barn och unga som befinner sig i - eller utanför - samhällets vård. Vi kan inte ändra detta över en natt; det är jag fullt medveten om.

Min interpellation handlar om möjligheten att polisanmäla brott som begås inne på institutionerna. Vi är överens om många av regeringens åtgärder, förslag och utredningar, och jag ser fram emot att vi gemensamt arbetar vidare med alla lagförslag för att det ska bli så bra som möjligt. Denna interpellation handlar dock om vad som görs här och nu när det gäller möjligheten att polisanmäla.

Det finns möjligheter att polisanmäla. Alla myndigheter kan inte göra precis allt man vill, men regeringens utredning har sagt att det är möjligt att polisanmäla även om det inte är precis så som man vill ha det. Det jag är ute efter är hur regeringen agerar i dag för att använda det utrymme som finns i dagens lagstiftning i väntan på att kunna göra det ännu bättre. Det ska ju vara självklart, och ingen ska behöva tveka. Här har vi fått påpekat att möjligheten finns. Då måste regeringen se till att regelverket används, så att vi inte behöver vänta på en förändring. Vi måste få nolltolerans för att barn och unga drabbas av brott inne på institutioner.

För mig handlar det väldigt mycket om ledarskap. Det finns olika ledarskap på nationell och lokal nivå. Som politiker har vi ett ansvar att hela tiden göra uppföljningar och ställa frågor till de tjänstemän vi möter på olika nivåer. Vi har ett ansvar att säkerställa barnens trygghet, och allt som går att begränsa ska begränsas med nuvarande lagstiftning.

Jag tycker inte riktigt att jag fick svar på hur ministern kommer att följa upp detta med polisanmälningar, vilket ju är vad interpellationen handlar om. Oavsett om det handlar om nuvarande eller framtida regler gäller det att de efterföljs - att medarbetarna efterföljer ny lagstiftning.

Jag är också lite nyfiken på om ministern har någon tanke om hur hon kan hålla riksdagen uppdaterad om hur situationen successivt förbättras. Det är ju det vi håller på med - vi gör detta därför att vi vill förbättra situationen för alla barn och unga, oavsett skäl till att de har hamnat i samhällets vård. Helst ska de inte ens vara där, men vi måste se till att de som är där har det bra.

Kommer ministern att säkerställa att alla brott polisanmäls, nu och i framtiden? Och hur kommer hon att hålla oss i riksdagen uppdaterade för att säkra barns och ungas trygghet?


Anf. 84 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Mitt svar är glasklart: Självklart ska alla brott polisanmälas.

Utredningen säger att det i dag finns stora möjligheter att anmäla brott men också en rad svårigheter. Det innebär att dagens lagstiftning inte är helt adekvat och inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Det är detta som den nuvarande utredningen, vars remisstid löpte ut i fredags, syftar till att säkerställa. Den sorts begränsningar och svårigheter som inte bara Sis påtalar ska inte finnas, utan det ska finnas en mängd andra möjligheter.

Det finns alltså möjligheter, och jag vill understryka att de ska användas fullt ut. De finns dock inte i den utsträckning som skulle behövas för att vi ska kunna säkerställa den rättstrygghet som jag och interpellanten eftersträvar.

I de samtal som förs mellan oss på departementet och myndigheten kommer vi att fortsätta efterfråga Sis syn på hur man ytterligare kan säkerställa rättstryggheten med nuvarande lagstiftning i trygg förvissning om att det kommer en ny lagstiftning som kommer att säkerställa att det införs en ny huvudregel i svensk sekretesslagstiftning.

Jag vill också passa på att ta upp att det är viktigt att barn och unga blir lyssnade på och att man inte blir polisanmäld när man har utsatts för ett brott. Detta är oerhört allvarligt, och det riskerar naturligtvis att i förlängningen undergräva förtroendet för det svenska rättsväsendet. Det är viktigt för alla barn, inte minst för barn och unga i samhällets vård, som befinner sig i en utsatt och väldigt sårbar situation, att känna att det finns trygghet, att man blir tagen på allvar och att man spelar roll och har betydelse när man har blivit utsatt för ett brott. Det är viktigt att man inte känner sig undangömd eller undanskuffad eller känner att man har mindre betydelse.

Det är viktigt att kunna säga att vi nu också arbetar för att barn och unga, till exempel inom Sis, ska få möjlighet att höra av sig till en fristående klagomålsfunktion, som kommer att vara viktig i detta avseende. Den kommer att placeras centralt i myndigheten och ska komma på plats under februari månad. Regeringen gör detta nu och kommer att följa det oerhört nära. Det här handlar om grundläggande rättigheter och är av yttersta vikt för att alla som vårdas inom Sis ska känna sig trygga och fria att framföra kritik när de har sådan.

Jag vill upprepa att detta är en väldigt starkt prioriterad fråga för mig och för regeringen. Apropå det Martina Johansson sa om att hålla riksdagen uppdaterad har jag vid varje tillfälle skyndat mig till riksdagen när utskotten har kallat mig och bett om en uppdatering. Jag kommer naturligtvis även fortsättningsvis med glädje att komma till de utskott som vill höra hur vi arbetar vidare för att stärka barns och ungas säkerhet och trygghet.

Jag förväntar mig också, i enlighet med det fina möte som samtliga åtta riksdagspartier hade under morgonen efter min inbjudan till Socialdepartementet, att den konstruktiva anda som har präglat min tid i socialutskottet och som präglade morgonens möte också fortsättningsvis präglar vårt samarbete.


Anf. 85 Martina Johansson (C)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tackar Camilla Waltersson Grönvall för ett engagerat arbete och för engagerade insatser i dessa frågor. Jag delar ministerns engagemang för våra barn och unga. Det gäller att vi hittar vägar framåt.

Jag gillar konstruktiva arbeten. Ett av skälen till att jag väljer att delta i en interpellationsdebatt är att jag då kan grotta ned mig i en av otroligt många frågeställningar för att hela tiden flytta frågorna framåt.

Det kändes skönt att höra ministern säga att de möjligheter som finns ska användas, men hur säkerställer ministern detta? Enligt rapporteringen polisanmäler man ju i dag inte det som finns.

Det är jättebra att ha många insatser. Jag gillar arbetet med att barn och unga ska ha en fristående klagoperson. Vi måste lyssna på barn och unga. Min andra käpphäst i detta uppdrag är att barn ska komma till tals. De har rätt att komma till tals. Oavsett om det handlar om socialtjänstens utredningar i dessa frågor eller om familjerättens utredningar när det gäller vårdnadstvister måste vi stärka barnens rättigheter.

Det gäller att vara tydlig mot Socialstyrelsen eller annan lämplig myndighet. Hur utvecklar vi rätt metoder för att undvika denna typ av brott? En sak är lagstiftning och att förbjuda mobiltelefoner, men det handlar också om metodutveckling för att möta barn och unga i deras frustration. Det kan ju bli så att de tar till våld i stället för ord, så metoderna behöver också utvecklas.

Jag vill tacka för ett konstruktivt samtal här och för samtalet i morse. Jag tror att vi kan ta frågorna framåt, även om vi inte alltid är helt överens om vilken ände vi ska börja i.


Anf. 86 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Fru talman! Stort tack till Martina Johansson för, som alltid, konstruktivt pådrivande och en vilja att förbättra barns och ungas situation! Vi har även ett antal år bakom oss där vi har arbetat tillsammans i riksdagens utskott, och dessa år har visat på en konstruktiv vilja från bådas håll att utveckla saker vidare och att inte ge sig förrän barn och unga får en bättre situation.

Utgångspunkten för hela mitt uppdrag är att jag inte ska ge mig utan prioritera denna fråga eftersom många områden som berör just utsatta barn och unga har fått stå tillbaka under alldeles för lång tid och alldeles för många regeringar. Därför är jag glad och stolt över att sitta i en regering som aktivt lyfter fram dessa barns och ungas villkor. Det är givetvis helt oacceptabelt att rättssäkerheten för barn och unga i samhällets vård inte efterlevs, och jag reagerade därför starkt när jag tog del av uppgifterna.

Regeringen har på ett annat sätt kopplat ett grepp runt de olika myndighetsdialoger vi har med myndigheterna, och jag upplever att dessa myndighetsdialoger är konstruktiva. Men vi driver hela tiden på för att säkerställa att den aktuella myndigheten har rätt verktyg, vilket den inte har haft, och att det finns rätt lagstiftning att arbeta efter. Allt detta syftar till att säkerställa att barn och unga får den vård och behandling de har rätt till och att det finns en trygg och säker vård för alla.

Än en gång stort tack för interpellationsdebatten!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.