polis och tull i Västmanlands län

Interpellation 2004/05:620 av Lindström, Torsten (kd)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-05-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2005-05-24
Svar fördröjt anmält
2005-05-31
Sista svarsdatum
2005-06-03
Besvarad
2005-06-10

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 20 maj

Interpellation 2004/05:620

av Torsten Lindström (kd) till justitieminister Thomas Bodström om polis och tull i Västmanlands län

En fundamental rättighet för alla medborgare är att få känna sig trygga i samhället. I ett samhälle byggt på goda värderingar krävs färre polisiära insatser och andra åtgärder av rättssamhället. Men samhället är inte tryggt i dag. Därför behövs ett flertal insatser, bland annat fler poliser. Det är inte acceptabelt att människor ska tvingas vänta på polishjälp i akutsituationer.

Kristdemokraterna har under många år valt att i sina budgetalternativ avsätta särskilda resurser för att utbilda fler poliser, samt bygga ut polisutbildningen. En lokal polisorganisation med kunskap och kompetens om närområdet men med stöd från centrala myndigheter är en grund för ett tryggt och gott rättssamhälle. Det förebyggande arbetet har i dag tyvärr blivit en lyxvara som allt färre polismyndigheter anser sig ha råd med vilket på längre sikt är direkt kontraproduktivt ur såväl ett mänskligt som ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det kan också leda till att det interna klimatet försämras vilket i sin tur bidrar till att stöta bort personalen.

Västmanlands län har under senare år utsatts för en rad nedskärningar som påverkat rättstryggheten. Fler poliser behöver rekryteras dels på grund av pensionsavgångar och sjukskrivningar, dels med anledning av svårigheter att besätta befintliga tjänster. Nyligen lades också ett antal passexpeditioner i länet ned. Det leder till färre arbetsuppgifter för de civilanställda på dessa polisstationer vilket i sin tur kan äventyra stationernas framtida öppethållande.

Medelbeläggningen på svenska häkten har ökat kraftigt eftersom fler häktas. Häkten har stängts eller inte haft tillräckligt med platser. Trängseln leder till en pressad och stressad situation för både personal och interner. När besluten om nya fängelseplatser förhalats av regeringen växer trycket på häktena. De allt längre väntetiderna för anstaltsplacering har kritiserats av JO som i snitt tar emot två anmälningar om dagen om missförhållanden på anstalterna. Sverige har av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter kritiserats för förhållandena på svenska häkten.

Häktet i Västerås är hårt belastat. För att klara behovet av häktesplatser används fyllericeller i Västerås, Sala, Fagersta och Köping samt i Enköping i grannlänet. Det har tidigare föreslagits att häktet i Västerås ska läggas ned. Förslaget är olyckligt för rättsväsendet i Mälardalen. Det medför en rad negativa konsekvenser och hotar rättssäkerheten. Att poliser ska agera taxichaufförer och lägga arbetstid på resor kommer inte att leda till att fler brott blir lösta. Betydande arbetstid för poliser, åklagare och advokater kommer att läggas på transporter.

Det är inte rätt sätt att använda tjänstetid och riskerar att leda till längre utredningstider. De längre restiderna för utredarna försvårar kontakterna mellan polisen och den misstänkte. Det blir också svårare för åklagare och advokater att smidigt finnas på plats. Förslaget är knappast heller effektivt vare sig samhällsekonomiskt eller miljömässigt med tanke på de ökade res- och transportkostnaderna. Tidigare nedläggningar av häkten i landet har visat sig leda till ökade kostnader för samhället. För närvarande finns inga klara besked om häktet i Västerås, delvis beroende på det nya fängelset som byggs i Sala.

Till följd av regeringens agerande har Tullverket haft ekonomiska problem och stått inför stora nedskärningar. Ett avsevärt antal tullstationer har lagts ned. Också i detta avseende är Västerås en av de orter som drabbats. I Västerås och dess närhet finns två av Sveriges största insjöhamnar, Västerås och Köping, som båda har mycket omfattande trafik på en rad olika länder, bland annat i Baltikum. I Västerås finns därtill en internationell flygplats med flera dagliga turer till två icke-Schengenländer samt tidvis även trafik på andra länder utanför Schengenområdet. Det är därför viktigt att det finns en väl fungerande gränskontroll.

Trots de stora behoven tvingas personalen inom gränsskyddet i Västerås i dag att främst bevaka andra platser. I stället reser tullpersonal från Arlanda flygplats till Västerås flygplats för att upprätthålla gränskontrollen. Det gör att gränsskyddet i hamnarna och på flygplatsen redan är starkt eftersatt. Att ta bort tullen i Västerås stred därtill mot en av intentionerna med besparingarna som anges vara att tullen vill satsa på brottsbekämpning. Även annan brottslighet som till exempel stölder kan följa i smugglingens spår. När nedläggningen av tullen i Västerås är ett faktum är det angeläget att rättssamhället i övrigt, polis, åklagar med flera, skärper sitt arbete mot införsel av droger och annat oönskat till Sverige. Allt tyder på att knarket blivit mer lättillgängligt och det finns även uppgifter om ökad smuggling av alkohol och tobak. Det finns ett samband med nedläggningen av tullen i Västerås. Regeringen bör ta ansvar för att stävja denna brottslighet.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att öka antalet poliser i Västmanlands län?

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa öppethållandet av polisstationer?

Avser justitieministern att agera för att häktet i Västerås blir kvar?

Avser justitieministern att vidta åtgärder för att stävja brottslighet tillkommen till följd av nedläggningen av tullen i Västerås?

Debatt

(0 Anföranden)

Dokument från debatten

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.