Minskat byggande av studentbostäder

Interpellation 2007/08:763 av Damberg, Mikael (s)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-13
Anmäld
2008-05-13
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar fördröjt anmält
2008-06-02
Sista svarsdatum
2008-06-03
Besvarad
2008-06-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 13 maj

Interpellation

2007/08:763 Minskat byggande av studentbostäder

av Mikael Damberg (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Den borgerliga politiken för bostadsbyggandet har snabbt fått genomslag. Redan i sin första budget beslutade regeringen att avskaffa subventionen för byggande av studentbostäder. Enligt helt färska siffror från SCB har antalet färdigställda studentbostäder minskat från 1 911 lägenheter under år 2006 till 902 lägenheter under år 2007.

Ett gott utbud av studentbostäder är viktigt för att stärka tillgängligheten till högre studier och ha en hög mobilitet för studerande. Om det är osäkert att få en bostad på en ny studieort är det svårare att rekrytera studenter med icke-akademisk bakgrund. Individens bakgrund och familjenätverk blir då styrande, inte individens ambition och förmåga. Ett gott utbud av studentbostäder ökar också mobiliteten mellan lärosäten för grundutbildningsstudenter och doktorander. Valfriheten för den enskilde blir större, utbytet mellan lärosäten ökar, kompetensförsörjningen förbättras.

Studenter har små möjligheter att efterfråga dyra bostäder. Studiemedlet är fortfarande för lågt, även om det blev bättre under den förra mandatperioden. Att ta lån till bostadsrätt är svårt för studenter, och det är ofta inte ens önskvärt för en student som vill kunna byta lärosäte eller snabbt ta arbete på annan ort efter sina studier. Ingen av dessa aspekter kan tillgodoses lika bra genom bostadsrätter eller ens av hyresrätter på den reguljära hyresmarknaden.

Den investeringsstimulans som infördes för studentbostäder 2004 motsvarade en sänkning av momskostnaderna från 25 procent till 6 procent. Åtgärden gav resultat – byggandet av studentbostäder ökade. Avskaffandet av stödet gav även det ett snabbt utslag – att mer än halvera byggandet av en kategori av bostäder måste anses vara en bedrift.

Mot bakgrund av detta önskar jag ställa följande frågor till statsrådet:

-      Vad avser regeringen att vidta för åtgärder för att förhindra att denna utveckling leder till att unga avstår från att söka till högre utbildning?

-      Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att öka tillgången på bostäder för de studenter som inte kan eller vill köpa en bostadsrätt?

Debatt

(3 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2007/08:763, Minskat byggande av studentbostäder

Interpellationsdebatt 2007/08:763

Webb-tv: Minskat byggande av studentbostäder

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 58 Mats Odell (Kd)
Herr talman! Mikael Damberg har frågat mig dels vad regeringen avser att vidta för åtgärder för att förhindra att utvecklingen leder till att unga avstår från att söka högre utbildning, dels vilka åtgärder regeringen avser att vidta för de studenter som inte kan eller vill köpa en bostadsrätt. Målsättningen för regeringens bostadspolitik är att bostadsmarknadens funktionssätt ska förbättras med långsiktigt stabila villkor för ägande och byggande av bostäder, som ger goda förutsättningar för ett ökat byggande. Hushållens önskemål ska vara styrande för hur bostadsbeståndet utvecklas. Snedvridande produktionssubventioner har därför avvecklats. Denna inriktning förbättrar möjligheterna för bostadsbyggande oavsett upplåtelseform och ägarkategori. En viss nedgång av produktionen är inte förvånande då en omställning från subventionsproduktion till att bygga för konsumenternas faktiska efterfrågan naturligtvis tar tid. Svaret på frågan om ökad nyproduktion också av studentbostäder är alltså långsiktigt stabila regler för dem som vill bygga, äga och förvalta sådana bostäder. På längre sikt gynnas all bostadsproduktion, även studentbostäder, av att beroendet av statliga bidrag upphör och ersätts med normala marknadsförutsättningar och långsiktigt förutsägbara villkor för bostadsbyggandet. När det gäller studenternas situation skapar generell nybyggnation rörlighet på bostadsmarknaden då äldre billigare bostäder frigörs i beståndet via flyttkedjor. Regeringens jobbpolitik syftar till att bryta utanförskapet och få fler personer i arbete. Satsningarna inom jobbpolitiken omfattar bland annat särskilda insatser för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Satsningarna har gett resultat och vi har fler sysselsatta än någonsin och ungdomarnas situation på arbetsmarknaden har förbättrats avsevärt. En anställning ger ökade möjligheter att efterfråga en bostad och att etablera sig på bostadsmarknaden i den upplåtelseform som man själv önskar. Avslutningsvis vill jag betona att studenternas situation är en angelägen fråga för regeringen. Regeringen beslutade därför den 22 november 2007 att tillsätta en studiesocial utredning - Studiesociala kommittén (U2007:13) med uppgift att bland annat se över de studerandes ekonomiska och sociala situation. En del av kommitténs uppdrag är att överväga och föreslå hur framtida beloppsnivåer och fribelopp inom studiemedelssystemet ska se ut. Detta görs med utgångspunkten att systemet långsiktigt ska säkerställa en skälig levnadsnivå för de studerande och ge förutsättningar att bedriva effektiva studier. Kommittén ska redovisa sitt slutbetänkande senast den 31 mars 2009. Då Mikael Damberg, som framställt interpellationen, anmält att han var förhindrad att närvara vid sammanträdet medgav förste vice talmannen att Carina Moberg i stället fick delta i överläggningen.

Anf. 59 Carina Moberg (S)
Herr talman! Jag vill å Mikael Dambergs vägnar tacka för svaret. Vi socialdemokrater ser på de här frågorna på ett annat sätt än regeringen. Eftersom både den här och nästkommande interpellation handlar om åtgärder för byggande av bostäder tänker jag inte fullfölja Mikael Dambergs interpellation och utnyttja hela den tid som står till förfogande. Jag återkommer i stället efter bostadsministerns svar på nästa interpellation om åtgärder för ett ökat bostadsbyggande.

Anf. 60 Mats Odell (Kd)
Herr talman! Då tänker inte jag heller tära på kammarens tid mer än nödvändigt. Jag återkommer i samband med nästa interpellation.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.