Till innehåll på sidan

Minskade anslag för brottsförebyggande åtgärder i utsatta områden

Interpellation 2023/24:223 av Teresa Carvalho (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-11-21
Överlämnad
2023-11-22
Anmäld
2023-11-23
Sista svarsdatum
2023-12-06
Svarsdatum
2023-12-08
Besvarad
2023-12-08

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gav 2021 Socialstyrelsen i uppdrag att fördela cirka 250 miljoner kronor årligen till 28 kommuner med utsatta områden i syfte att minska risken att unga dras in i kriminalitet. Satsningen var ursprungligen tidsatt, men givetvis kan tidsbegränsade satsningar förlängas eller permanentas om den politiska viljan finns. Vi socialdemokrater ser det som självklart att denna satsning får fortsätta, särskilt som kommunerna uppger att resurserna gör nytta. Pengarna har bland annat använts till förbättrad och fördjupad samverkan mellan socialtjänst, skola och polis, till fler fältassistenter och familjerådgivare och till uppsökande verksamhet.

Några kommuner säger nu att detta är så viktigt att de verksamheter som byggts upp med detta särskilda statsbidrag kommer att fortsätta oavsett vad som händer, men om statens finansiering minskar måste pengar i stället tas från andra välfärdsverksamheter.

Redan i våras krävde vi socialdemokrater besked från regeringen om huruvida satsningen skulle få vara kvar nästa år eller ej. Svaret dröjde och skapade oro för verksamheternas framtid. Sedan kom till sist beskedet från Arbetsmarknadsdepartementet att anslaget för detta inom utgiftsområde 13 minskas från 250 till 80 miljoner kronor, det vill säga en nedskärning med 170 miljoner kronor per år. Det är en galen prioritering när Sverige befinner sig mitt i en nationell kris med eskalerande gängvåld.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson följande:

 

Varför minskar ministern och regeringen anslaget för förebyggande insatser i kommuner med utsatta områden mitt under den nationella gängvåldskris som vårt land befinner sig i?

Debatt

(7 Anföranden)

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 8 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Teresa Carvalho har frågat mig varför jag och regeringen minskar anslaget för förebyggande insatser i kommuner med utsatta områden mitt under den nationella gängvåldskris som vårt land befinner sig i.

Den organiserade brottsligheten hotar det fria och öppna samhället. Regeringen genomför därför en omläggning av rättspolitiken med ökade resurser till rättsväsendet och effektivare verktyg till de brottsbekämpande myndigheterna. Vi tar också ett helhetsgrepp om ungdomsbrottsligheten med nya, tidigare och tydligare förebyggande insatser. Med förslag i årets budget samt beslut enligt förra årets budget tillförs 2,8 miljarder under 2024 för just breda förebyggande insatser över hela linjen. Förutom satsningen på förebyggande insatser mot gängkriminaliteten handlar det om insatser riktade till socialtjänsten, föräldrarna, skolan och idrotts- och fritidsverksamheten.

I somras trädde en ny lag om kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete i kraft. Med anledning av den nya lagen ersätts kommunerna enligt den kommunala finansieringsprincipen, och kommunerna har även möjlighet att ta del av ett nytt statsbidrag som fördelas av Brottsförebyggande rådet. Socialtjänsten har en central roll i arbetet med att förebygga och förhindra att barn och unga involveras i kriminalitet. Regeringen bereder en ny socialtjänstlag som ska presenteras nästa år. Vidare har regeringen för att möjliggöra reformen föreslagit bland annat en särskild kompetens- och bemanningssatsning för socialtjänstens omställning till att arbeta just förebyggande.

Regeringen satsar också på föräldraskapsstöd kombinerat med ökat föräldraansvar. Regeringen har avsatt 400 miljoner kronor för att stärka föräldraskapsstödet. För att bland annat stärka föräldraansvaret ska en utredning också föreslå en ordning som ger socialnämnden möjlighet att besluta om öppna insatser till vårdnadshavare utan deras samtycke. Regeringen satsar även medel för utökade hembesöksprogram i utsatta områden. Familjer med barn i riskzonen ska få bättre, tydligare och tidigare hjälp från samhället.

En bra skolgång är en av de viktigaste skyddsfaktorerna mot utanförskap och kriminalitet, men alltför många elever får inte tillgång till effektiva stödinsatser i tid. Därför genomför regeringen en stor statsbidragssatsning med syftet att öka tillgången till speciallärare i skolan och stärka möjligheten för rektorer att inrätta särskilda undervisningsgrupper. I budgetpropositionen för 2024 har regeringen föreslagit resurser för att göra det mer attraktivt att arbeta på de mest krävande skolorna och ge skolor bättre förutsättningar att sätta in tidiga stödinsatser.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Men för att elever ska klara utbildningens mål behöver de vara i skolan. Regeringen genomför därför en satsning på skolsociala team, där skolan och socialtjänsten samverkar för att öka elevers närvaro i skolan och skapa en lugn och trygg arbetsmiljö. Regeringen agerar också för att möjliggöra ett mer effektivt informationsutbyte mellan skolan, socialtjänsten och polisen.

Som svar på frågan vill jag avslutningsvis understryka att regeringen har bland de största anslagen till skolan på 20 år. Dessutom genomförs en historisk satsning på hela socialtjänsten. Jag och Teresa Carvalho tycks se olika på frågan.


Anf. 9 Teresa Carvalho (S)

Fru talman! Tack, Johan Pehrson, för svaret! Det var intressant. Jag måste nästan upprepa de där sista meningarna, för jag studsade lite när jag hörde dem: "Som svar på frågan vill jag avslutningsvis understryka att regeringen har bland de största anslagen till skolan på 20 år. Dessutom genomförs en historisk satsning på hela socialtjänsten. Jag och Teresa Carvalho tycks se olika på frågan."

Ja, uppenbarligen ser vi olika på frågan. Vi ser uppenbarligen olika på frågan om vad konsekvenserna blir av att regeringen nu skär ned på de riktade insatserna till utsatta områden för att bryta nyrekryteringen till gängen. Uppenbarligen ser vi också olika på hur regeringen nu behandlar välfärden. Vi ser uppenbarligen olika på om det som nu sker är historiska satsningar eller en avmagringskur.

Fru talman! Den socialdemokratiskt ledda regeringen gav 2021 Socialstyrelsen i uppdrag att fördela 250 miljoner kronor årligen till kommuner med utsatta områden i syfte att minska risken att unga dras in i gängkriminalitet. Pengarna har använts till förbättrad och fördjupad samverkan mellan skola, polis och socialtjänst och till att anställa fler fältassistenter, familjerådgivare och annan viktig uppsökande verksamhet.

Nu väljer SD-regeringen att skära ned på detta anslag från 250 till 80 miljoner kronor årligen. Det är alltså en nedskärning med 170 miljoner kronor varje år. Därmed har man ställt kommunerna inför ett väldigt jobbigt val. Antingen upprätthåller de det viktiga arbetet med att bekämpa gängkriminaliteten och får då ta viktiga resurser från annan välfärdsverksamhet som redan går på knäna, eller så får de minska på de viktiga insatserna trots att vi befinner oss i ett nationellt nödläge när det gäller gängkriminaliteten.

Jag har ställt frågan till Johan Pehrson, som är ansvarig minister för nedskärningen: Varför väljer man att göra det här i detta otroligt svåra läge? Jag har inte fått något svar. Kanske tycker Johan Pehrson att det är lite pinsamt att han och Sverigedemokraterna gör på det här sättet just nu, för i vanlig ordning får vi höra honom prata om andra saker.

Det låter nästan på Johan Pehrson som att han tror att regeringen och Socialdemokraterna lägger lika mycket pengar på det brottsförebyggande arbetet men i lite olika budgetposter. Låt mig vara tydlig med att så är inte fallet. Vi socialdemokrater lägger mer pengar på skolan och socialtjänsten. Det som är skillnaden mellan våra budgetalternativ är inte de skolsociala teamen, som Johan Pehrson pratar om. Dem är vi helt överens om. Skillnaden är att Johan Pehrson sätter välfärden på svältdiet och skär ned på det riktade statsbidrag som finns till kommuner med utsatta områden för att bryta nyrekryteringen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag förstår att man inte alltid får sin vilja rakt igenom i ett koalitionssamarbete - det ska gudarna veta. Låt mig då ställa frågan så här: Är Liberalerna och Sverigedemokraterna överens om att skära ned på arbetet med att bryta nyrekryteringen till gängen i det här läget? Är man överens om att det här är en rimlig åtgärd att vidta när vi nu lämnar en höst bakom oss där barn har mördat barn och gängkriminaliteten har eskalerat?


Anf. 10 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Det är ovanligt att alla som samarbetar är överens om allting. Däremot är jag så pass nykter att jag inser att det krävs ett förhållande till parlamentariska realiteter. Jag ser till exempel att Socialdemokraternas samarbetspartner Miljöpartiet har kommit in i kammaren. Det gläder mig, för ni har ett alternativ tillsammans om ni ska komma någonstans. Nu har ni alternativ som spretar likt en julgran som börjar barra för tidigt. Jag hoppas, fru talman, att era julgranar inte gör det.

Det är korrekt att vi flyttar resurser och satsar mer på ordinarie verksamhet inom skolan och inom socialtjänsten, bort från de projekt som jag ytterst ska bestämma över på departementet. Vi vet att 250 miljoner till skolsociala team ger ett bra resultat. Vi vet vad det har gjort på till exempel Järvafältet här i Stockholm för att lyfta skolresultaten. Detta är det absolut bästa och viktigaste vaccinet mot att unga människor dras in i gängbrottslighet: närvaro och resultat i skolan.

Då räcker det inte med det här, utan det krävs andra satsningar i skolan. Det handlar om fler speciallärare och mindre undervisningsgrupper. Det är en hjälp för tjejer som annars kanske inte ens kommer till skolan för att de mår dåligt. Det är en hjälp för killar som har en V8 i bröstet som mullrar och gör att de förstör för sig själva och för andra elever. De här eleverna kan få hjälp i en mindre undervisningsgrupp med en bra speciallärare för att sedan komma tillbaka till klassen och börja sin resa mot sin egen frihet och sina egna livsmöjligheter.

Det kom Pisaresultat i veckan. De går ned i källaren vad gäller läsning och matematik. Vi måste bryta den utveckling som vi har sett de senaste åtta åren för att få upp resultaten igen. Det finns ingenting som kan hålla de här unga personerna borta från eländesrisker, där de kan skada sig själv och andra och i värsta fall döda någon eller bli dödad själv, om de inte klarar skolan.

Det är korrekt att det har varit 250 miljoner, och sedan har vi över den här mandatperioden tecknat in 80, 150 och 150 på de projekt som jag ska leda. Det handlar om att instruera myndigheterna att försöka använda dem på effektivast möjliga sätt för att få resultat. Vi prioriterar skolsociala team, för vi vet att de gör skillnad. Det har bevisats, inte minst på exempelvis Järvafältet i Stockholm.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Avslutningsvis noterar jag att Socialdemokraterna alltid har mer resurser i sin budget. Man ser annorlunda på hur man ska få fram dem. I opposition kan man komma dragande med att man ska ta över statliga banker och styra dem med lägre ränta och lägga fram förslag om att ge sig på enskilda sektorer som man just nu tycker gör för stora vinster. Det är en klassisk socialistisk ingång.

Vi tror mer på att bredda konkurrensen och öka kraften hos enskilda människor att välja de institutioner på den finansiella marknaden, till exempel banker, som både ger bättre räntor till oss som har lite sparkapital och lägsta möjliga ränta till de människor som behöver låna pengar till sin bostad.


Anf. 11 Teresa Carvalho (S)

Fru talman! Vi socialdemokrater har samma budgetramverk att förhålla oss till. Men det är riktigt att vi prioriterar på ett helt annat sätt än vad Johan Pehrson och hans SD-regering gör.

Vi väljer inte att sänka skatten på plastpåsar och snus i ett läge där vi behöver bryta nyrekryteringen till gängen och satsa på skolan. Vi klarar uppenbarligen av att göra både och. Vi lägger mer pengar på skolan och socialtjänsten, men vi skär inte heller ned på de riktade insatser som nu behövs mer än någonsin för att bryta nyrekryteringen till gängen i de utsatta områdena.

Men Johan Pehrson klarar inte av att göra både och. Det är helt uppenbart att han inte vill prata om nedskärningen. Johan Pehrson är dock ansvarig för att han i detta läge väljer att skära ned på det brottsförebyggande arbete som i dag finns i kommunerna. Det ska alltså inte få finnas i samma utsträckning nästa år, för Johan Pehrson väljer att i stället sänka skatten på plastpåsar och snus.

Just nu skär Johan Pehrson och hans kollegor i SD-regeringen ned på det viktiga statsbidrag som har gått till att anställa fler fältassistenter, till att fördjupa samverkan mellan polisen, skolan och socialtjänsten, till familjerådgivning och till annat viktigt som behövs för att hålla unga killar på rätt köl.

Fortfarande har jag inte fått något svar på varför man gör detta, men jag noterar att Johan Pehrson gärna vill prata om annat. Jag hade kunnat möta det med att prata om den andra politik som SD-regeringen för, som kommer att spä på segregationen och som knappast kommer att göra det lättare att bryta nyrekryteringen. Men nu var det specifikt det här statsbidraget jag ville debattera.

Johan Pehrson talar gärna om behoven av satsningar på skolan, och där håller jag fullständigt med honom. Det är också anledningen till att vi satsar på skolan i vårt budgetalternativ. Men när jag lyssnar på Johan Pehrson blir jag fundersam. Jag har noterat att statsrådet gör många studiebesök. Han har kanske rent av varit på studiebesök hos någon skola i sin egen hemkommun Örebro. Vilken skola i Örebro är det som har fått alla dessa historiska pengar av Johan Pehrson och Lotta Edholm?

I min egen hemkommun Norrköping styr också Tidöpartierna. Där, kan jag tala om, skär man nu ned på både skolan och socialtjänsten - och också annan viktig välfärdsverksamhet, för den delen. Det är inte på något sätt någon garanti att det är Liberalerna som sitter på ordförandeposten i nämnden. Just nu skär man ned. Detta kommer inte att underlätta min hemkommuns arbete med att bryta nyrekryteringen till gängen. Tyvärr har min hemkommun den här sommaren och hösten varit hårt drabbad av dödsskjutningar och gängrelaterade uppgörelser.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag är helt övertygad om att vi båda vill vända den här utvecklingen. Jag misstror inte på något sätt statsrådets ambitioner. Men jag skulle önska att han såg att det kommer att bli svårare att uppnå det resultatet när man tvingar kommunerna att välja mellan viktiga insatser för att hålla unga killar på rätt köl och annan viktig välfärdsverksamhet som kommunerna också behöver bedriva för att ta hand om våra äldre, våra barn och våra vägar.


Anf. 12 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Nej, jag misstror inte heller något engagemang. Däremot måste man i regeringsställning ta ansvar för helheten. Det behöver inte Socialdemokraterna göra i Norrköping eftersom det är andra som styr.

Socialdemokraterna i Örebro, som nyss nämndes, sitter i knät på Moderaterna - eller så sitter Moderaterna i knät på Socialdemokraterna - och styr för att göra de prioriteringar som är nödvändiga i svåra tider och på lång sikt bygga grunden för en stark och fungerande välfärd där inte minst skolan och socialtjänsten är viktiga. I Örebro kan man se hur Socialdemokraterna prioriterar. Där finns mer att önska. I en tid när skolan borde hållas först görs det investeringar och satsningar som man tycker borde kunna stå tillbaka. Det är inte bara i Kiruna som det byggs konstiga badhus för mångmiljardbelopp. Det gäller att sätta barnen först.

Men låt oss lämna detta med att tala om vem av oss som är bäst och alltid har mer pengar. Det brukar ju vara så: Är man i opposition har man också mer pengar. Det kan säkert riksdagens utredningstjänst visa genom att jämföra Socialdemokraterna och Liberalerna 50 år tillbaka.

Vad ska innehållet i skolan vara för att barnen ska klara den? Vi vet att det handlar om att gå tillbaka till grunderna: läsa, räkna, skriva. Vi måste se till att få ut alla dessa skadliga digitaliseringsexperiment på små barn ur skolan.

Det gäller att klara socialtjänstens viktiga arbete i linjen. I första linjen för socialtjänsten - i Norrköping eller i min egen hemkommun Örebro, oavsett vem som styr - krävs det både poliser som kan gripa in och en socialtjänst som kan vara aktiv och agera tidigt och tydligt. Det är därför vi nu ställer om den svenska socialtjänsten för att kunna fånga upp problemen tidigt. När jag är på mina studiebesök, fru talman, får jag höra om barn som är åtta, nio och tio år som sugs in i gängen. Då spelar det ingen roll hur många socialtjänstarbetare det finns om man inte också har verktyg att kunna agera. Kan man stoppa tio ungar i tioårsåldern i stället för att låta dem hålla på fritt och ostört eftersom det har krävts samtycke från föräldrar som tyvärr uppenbarligen är något dysfunktionella - vi ska hjälpa dem också - är det bättre än att de vid femton är en del av gängbrottsligheten och redan har skjutit någon eller blivit skjutna. Det är också viktigt.

Det är också bra om polisen och skolan kan prata med varandra. Då är det bra om det finns ännu fler projekt att söka. I valet mellan att lägga ut resurser i skolsociala team permanent och att bara låta dem vara något för kommuner att komma på själva för att de är så himla bra väljer vi att göra denna satsning. Jag menar att detta är kraftigt förebyggande. Sedan har vi kvar resurser till projekt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Många av de projekt som drevs under den socialdemokratiska regeringen och nu utvärderas har ju varit bra. Men det har inte sällan varit just skolsociala team. Nu fokuserar vi 250 miljoner bara på detta.


Anf. 13 Teresa Carvalho (S)

Fru talman! Johan Pehrson försöker väl övertyga sig själv, antar jag, om att det nog inte spelar så stor roll att man skär ned på det riktade statsbidrag som finns till kommuner med utsatta områden för att bryta nyrekryteringen till gängkriminaliteten. Alla andra kan nog se att det kommer att ge dessa kommuner sämre förutsättningar att bekämpa gängen. På typiskt Johan Pehrson-manér försöker ministern blanda bort korten och prata om annat än det som denna debatt handlar om, nämligen hur vi ska motverka gängkriminaliteten i de utsatta områdena.

Fru talman! Det spelar ingen roll vilken miniräknare Johan Pehrson tar fram. Den kommer att visa samma sak, nämligen att den SD-styrda regeringen inte gör det som krävs för att bryta nyrekryteringen till gängen. Att Johan Pehrson tillsammans med Sverigedemokraterna i detta läge väljer att skära ned på detta statsbidrag är en helt galen prioritering. Det är synd att statsrådet över huvud taget inte kan erkänna att det åtminstone är väldigt taskig tajmning.

Det är inget annat än en katastrof att hederliga medborgare vaknar upp varje vecka till nya krigsliknande referat efter nattens nya skjutningar och sprängningar. Varje barn som faller offer för gängens vidriga värld är en tragedi. Att regeringen i detta läge, när vi just håller på att lämna en höst bakom oss som saknar motstycke, väljer att skära ned på det statsbidrag som gjort att kommunerna äntligen har fått fungerande verksamhet på rull är häpnadsväckande. Det är en urusel prioritering. Det duger inte, Johan Pehrson.

(Applåder)


Anf. 14 Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Fru talman! Min vision är att vi ska kunna lära oss att räkna vissa basala siffror utan miniräknare. Jag vet att Teresa Carvalho kan det. Hon är mycket duktig i matematik, vill jag understryka. Jag behöver inte kolla på några betyg där, fru talman.

Men om man har 80 miljoner för projekt nästa år, 150 miljoner året därpå och 150 miljoner året efter det blir det till att börja med 380 miljoner. Det kan man nästan ta i huvudet utan att räkna för hand. Nästa år har man 250 miljoner för skolsociala team, som är det bärande och viktigaste och det man sett har fungerat bra av det som varit projekt. Är det något socialtjänsten säger till mig när jag är ute - jag vet nästan att ni får höra samma budskap, och kanske även fru talmannen när hon är ute på besök - är det: Se till att det blir linjeverksamhet och att man jobbar långsiktigt och uthålligt, och ge oss nya verktyg att kunna agera tidigare och tydligare!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

För att summera: Det är korrekt; 80 miljoner för projekt och 250 miljoner riktat till skolsociala team får jag genom snabb huvudräkning till 330 miljoner. Vi kan lägga till insatser för att unga ska få tillträde till fritidsaktiviteter och satsningar på de mest utsatta skolorna. När vi summerar detta förstår jag att Socialdemokraterna måste säga att saker är galna och att det är katastrofalt.

Ja, det är ett mycket allvarligt läge. Men reflektion över vad som tagit oss hit bör idkas till julglöggen.

(TREDJE VICE TALMANNEN: Jag påminner om att vi inte använder ordet du i debatterna. Och jag noterar den allmänpolitiska debatten.)

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.