Löftet om LOV och Arbetsförmedlingens reformering

Interpellation 2020/21:492 av Mats Green (M)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-02-18
Överlämnad
2021-02-19
Anmäld
2021-02-23
Sista svarsdatum
2021-03-09
Svarsdatum
2021-03-23
Besvarad
2021-03-23

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Moderaterna har sedan länge avvisat förslag om att den nödvändiga reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vila på LOV – lagen om valfrihetssystem. Bland annat för att erfarenheter visar att det är svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet samt att det inte finns vare sig något egenvärde eller något mervärde i att arbetssökande själva ska kunna välja bland en mängd olika utförare.

Detta var anledningen till att Moderaterna tillsammans med KD, V och SD i december 2019 klargjorde att man ämnade väcka misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), om inte regeringen gav utfästelser om att januariöverenskommelsens löfte om att reformeringen av Arbetsförmedlingen skulle baseras på LOV övergavs.

Arbetsmarknadsministern utlovade efter detta att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte skulle vila på LOV.

Det är därför mycket anmärkningsvärt att Arbetsförmedlingens ledning i tidningen Arbetet den 15 februari klargör att LOV visst ska utgöra grunden för reformeringen i samband med kommunikationen kring tjänsten Rusta och matcha. Anledningen är att regeringen i sina direktiv till myndigheten inte på något sätt implementerat den utfästelse och den försäkran som regeringen gav i december 2019. 

Med anledning av det ovan anförda önskar jag ställa följande fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att stå fast vid utställda löften om att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska vila på LOV?

Debatt

(10 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2020/21:492, Löftet om LOV och Arbetsförmedlingens reformering

Interpellationsdebatt 2020/21:492

Webb-tv: Löftet om LOV och Arbetsförmedlingens reformering

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 79 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Fru talman! Mats Green har frågat mig om jag avser att stå fast vid utställda löften om att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska vila på lagen om valfrihetssystem, LOV. Därtill har Magnus Persson frågat mig om jag har för avsikt att hålla överenskommelsen om att reformeringen av Arbetsförmedlingen inte ska bygga på LOV och, om inte, vilka åtgärder jag avser att vidta för att undvika att tidigare problematik upprepas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna är överens om att Arbetsförmedlingen behöver reformeras för att på ett bättre sätt ge stöd till arbetslösa och möjliggöra för fler arbetsgivare att hitta rätt kompetens. Den 9 december 2019 meddelade vi att tidsplanen för reformen skulle justeras och förtydligas. I samband med detta meddelade vi också att reformeringen inte skulle vila på LOV. Mitt tydliga besked här i dag är att denna inriktning ligger fast. Låt mig ordagrant citera det besked vi då gav: "Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska inte vila på LOV. Det är den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenlig för respektive tjänst som ska användas, utifrån bl.a. de arbetssökandes behov, möjligheterna att åstadkomma en effektivare matchning, tjänstens syfte samt regionala och lokala förutsättningar."

Kvalitet, goda resultat, kontroll och kostnadseffektivitet kommer att vara de viktigaste utgångspunkterna för anskaffningen av matchningstjänster i det reformerade systemet. Givet att dessa utgångspunkter kan uppfyllas bör anskaffningen dessutom utformas på ett sådant sätt att den enskilde ges möjlighet att påverka valet av leverantör. Det är Arbetsförmedlingen som för varje enskild anskaffning bedömer vilken upphandlingsform som är mest ändamålsenlig att använda.

Utöver matchningstjänster kommer det i det reformerade systemet att finnas ett utbud av andra arbetsmarknadspolitiska insatser som anskaffas på olika sätt, från upphandlingar enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, till överenskommelser som ligger utanför upphandlingsregelverket. Det kan till exempel handla om arbetsmarknadsutbildningar och rehabiliterande eller utredande tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga. Arbetsförmedlingen kommer att tillhandahålla olika typer av tjänster och anskaffa dem på det sätt som är det mest ändamålsenliga för respektive tjänst.

Under 2020 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa utvecklade matchningstjänster, den tjänst som myndigheten kallar Kundval rusta och matcha, Krom, för att dra lärdomar inför ett kommande reformerat system. Utvecklade matchningstjänster är en del av ett successivt genomförande av reformeringen av Arbetsförmedlingen och en del av myndighetens utvecklingsarbete.

Arbetsförmedlingen har gjort bedömningen att LOV är den mest ändamålsenliga upphandlingsformen för denna försöksverksamhet. Denna bedömning baserades bland annat på ökade möjligheter till jämförelser med det befintliga valfrihetssystemet för Stöd och matchning, Stom, samt att eventuella överprövningar vid en LOU-upphandling riskerade att fördröja hela försöksverksamheten.

Reformeringen av Arbetsförmedlingen ska genomföras ordnat och ansvarsfullt, och som ett led i förberedelserna inför reformeringen har myndigheten fått i uppdrag att utveckla arbetet för att säkerställa kvalitet, förbättrad kontroll och uppföljning av fristående aktörer samt den verksamhet som bedrivs hos dessa. De misstag som gjorts tidigare ska inte upprepas.


Anf. 80 Mats Green (M)

Fru talman! Moderaterna har sedan länge varit pådrivande för en reformering av Arbetsförmedlingen, som är en av Sveriges största och i särklass sämst fungerande myndigheter. I vårt förslag bygger reformeringen på fristående aktörer, och Arbetsförmedlingen ersätts med en ny myndighet som ansvarar för myndighetsutövning, kontroll och uppföljning samt gör bedömningen av omfattningen av den arbetssökandes behov.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Den rödgröna regeringen har i denna fråga över en natt gått från att ha varit reformeringens största motståndare till att nu vara ansvariga för dess genomförande. Detta blir lite som att sätta en ateist på biskopsbänken, kanske i synnerhet när regeringen har velat göra detta baserat på LOV, lagen om valfrihetssystem.

Vi moderater har sedan åtskilliga år avvisat förslag om att reformeringen av Arbetsförmedlingen ska vila på LOV, bland annat för att erfarenheter visar att det är svårt att följa upp att varje utförare håller god kvalitet. Men erfarenheterna visar också att kontrollen blir svår att upprätthålla, och om man ensidigt bygger arbetsmarknadspolitiken på LOV riskerar man att undergräva fundamentet i en väl fungerande arbetsmarknadspolitik: behovet av att ställa tydliga krav på den som är arbetslös.

Detta var anledningen till att vi 2019 tillsammans med Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna klargjorde att vi ämnade väcka misstroende mot arbetsmarknadsministern om inte regeringen lovade att överge sin ambition att basera reformeringen på LOV. Det lovade då Eva Nordmark Sveriges riksdag att inte göra, fru talman. Det är därför mycket anmärkningsvärt att Arbetsförmedlingens ledning nu har klargjort att LOV visst ska utgöra grund för reformeringen i samband med kommunikationen om tjänsten Kundval rusta och matcha, Krom.

Det finns många frågetecken i det icke-svar som ministern nyss gav, både vad gäller löftet om LOV:en och vad gäller kontrollen, som ministern behöver belysa ytterligare.

Förra veckan presenterade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, en rapport där de upprepar sin bedömning att Arbetsförmedlingen har mycket stora brister i sin kontroll av att arbetslöshetsersättningar betalas ut korrekt när arbetssökande är hos fristående aktörer. Samtidigt rullar alltså Arbetsförmedlingen ut sin nya matchningstjänst Krom i hela landet, trots att kontrollen är helt ofullständig. Det går tvärtemot Eva Nordmarks försäkringar i sitt svar här. Jag skulle behöva svar från ministern på denna och övriga frågor som här har ställts om både kontroll och LOV.


Anf. 81 Magnus Persson (SD)

Fru talman! Tack, arbetsmarknadsministern, för svaret!

Utifrån arbetsmarknadsministerns svar är det tydligt att LOV kommer att vara den upphandlingsform som uppdraget kommer att grundas på, i motsats till den överenskommelse som gjordes i riksdagen efter hot om misstroendevotum. Svaret är väldigt tydligt. Man säger bland annat att "Arbetsförmedlingen har gjort bedömningen att LOV är den mest ändamålsenliga upphandlingsformen för denna försöksverksamhet".

Fru talman! Det framstår tydligt att regeringen låter Arbetsförmedlingen styra reformeringen av sin egen myndighet som myndigheten själv finner lämpligt. Det känns anmärkningsvärt då direktiven är tydliga när det gäller att den inte ska vila på LOV. Jag undrar hur regeringens roll ser ut i det framtida reformeringsarbetet. Deltar man, eller har man lämnat walkover till Centerpartiet? Eller låter man Arbetsförmedlingen sköta reformeringen efter eget tycke?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Statsrådet sa på flera punkter i sitt svar att man väljer att använda LOV. Arbetsmarknadsministern sa att "det är Arbetsförmedlingen som, för varje enskild anskaffning, bedömer vilken upphandlingsform som är mest ändamålsenlig att använda". Vidare sa statsrådet i sitt svar att "det kan till exempel handla om arbetsmarknadsutbildningar och rehabiliterande eller utredande tjänster för personer med nedsatt arbetsförmåga". Slutligen sa statsrådet att "Arbetsförmedlingen kommer att tillhandahålla olika typer av tjänster och anskaffa dem på det sätt som är det mest ändamålsenliga för respektive tjänst".

När jag hörde svaret kändes det som att man hade lämnat hela reformeringsarbetet i händerna på Arbetsförmedlingen själv.


Anf. 82 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Fru talman! Det finns en bred samstämmighet och samsyn i Sveriges riksdag om att det finns ett behov av att reformera Arbetsförmedlingen. Det behövs en mer träffsäker arbetsmarknadspolitik, och det är det som själva reformeringen syftar till.

Det är viktigt att säga att för att kunna vara effektiv, för att se till att det finns en myndighet med kapacitet att utforma arbetsmarknadspolitiken och insatserna utifrån vad som är mest effektivt och ändamålsenligt i olika delar av Sverige, eftersom arbetsmarknaden ser olika ut beroende på var vi befinner oss i vårt avlånga land, måste utgångspunkten vara att reformeringen inte ska vila på LOV utan att det ska vara fråga om den eller de upphandlingsformer som är mest ändamålsenliga för respektive tjänst. Det handlar om att säkerställa effektiviteten i de tjänster som levereras. Vi ska utgå från arbetssökandes behov, utgå från lokala och regionala förutsättningar samt vilken typ av tjänst som ska utföras eller upphandlas. Det kan finnas många olika sätt, det vill säga LOV, LOU, direktupphandlingar eller andra typer av samarbeten.

Magnus Persson ställer en fråga om reformeringen. Nu pågår det ett mycket intensivt arbete inom Regeringskansliet och mellan regeringen och samarbetspartierna. När det gäller det konkreta regelverket för den reformerade myndigheten avser vi att återkomma innan sommaren med en departementsskrivelse. Då kommer det också att bli ännu mer tydligt vad som kommer att gälla 2022.

Jag vill också understryka att de misstag som har gjorts tidigare inte ska upprepas. I det reformerade systemet är det viktigt att det finns en mångfald av aktörer, men inte fler än att det går att säkerställa kontroll, kvalitet och resultat. En viktig del i detta är också att skapa en väl fungerande sammanhållen incitamentsstruktur för de fristående aktörerna. Det behöver ske genom tydliga krav på aktörerna och på utformningen av ersättningar. Leverantörer som presterar goda resultat ska ges bättre ekonomiska förutsättningar att stanna kvar i systemet än vad som gäller för de aktörer som presterar sämre resultat. Det kommer sammantaget att innebära ett tydligt fokus på resultat, en hög lägstanivå genom tydliga och strikta krav på de fristående aktörerna och en gedigen kontroll.

Fru talman! Regeringen återkommer innan sommaren med en departementsskrivelse, och då kommer det att framgå ännu mer tydligt vad som kommer att gälla i det reformerade systemet.


Anf. 83 Mats Green (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag får också tacka för svaret, även om jag inte fick något konkret svar vad gäller diskussionen om kontrollen. Det är nog garanterat att det finns kontroll, samtidigt som det finns klara tecken på att den inte existerar. Jag blir därför lite orolig över ett antal olika aspekter.

Det fanns många frågetecken i det svar statsrådet gav. Samtidigt som Socialdemokraterna, JÖK-partierna och Arbetsförmedlingen rullar ut Krom i hela landet, trots alla påpekanden och konstateranden om att Arbetsförmedlingens kontroll och förmåga är undermålig och bristfällig, står ministern här och säger att kontrollen inte är något problem och att LOV inte heller är något problem i denna del. Detta sker trots att ministerns egen myndighet IAF för bara några dagar sedan i en stor och omfattande rapport konstaterade att Arbetsförmedlingens oförmåga vad gäller kontroll till stora delar kvarstår.

Detta påminner ärligt talat i allt väsentligt om när januariöverenskommelsens partier helt utan plan gjorde den alltför viktiga reformeringen av Arbetsförmedlingen till en experimentverkstad 2019. Man saknade helt plan för den reformering man sparkade igång, och dessutom fick man göra back i maskin. Man slängde in jästen efter degen. Kommunutredningen är bara ett av en lång räcka exempel på detta. Frågor om hur det här förhåller sig till att utrullning av rustning och matchning i hela landet påbörjas samtidigt som ministerns egen inspektionsmyndighet IAF lyfter fram fortsatta och sedan länge påpekade brister i kontrollen är rimliga och framför allt nödvändiga att ställa, fru talman.

Jag upprepar min fråga om hur ministern kan vara trygg i att reformeringen sker ordnat och ansvarsfullt. Hur ska tidigare misstag inte upprepas trots påtalade brister i Arbetsförmedlingens kontrollverksamhet? Det är brister som har funnits i flera år.

Om ministern är trygg i detta, som Eva Nordmark slog fast för någon minut sedan, vilken information har hon då som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen och alla vi andra saknar? Det skulle jag vilja ha svar på, fru talman.


Anf. 84 Magnus Persson (SD)

Fru talman! Statsrådet valde också att i sitt svar säga att eventuella överprövningar vid en LOU-upphandling riskerar att fördröja hela verksamheten. Men är det inte viktigt att en så stor och omfattande reform görs rätt från början och att man får räkna med att det kommer att bli en mängd överprövningar för att se till att allt blir rätt?

Det är viktigt att reformen av Arbetsförmedlingen inte bara blir en bricka i ett politiskt avtal som har skapats enbart för att behålla makten. Precis som Mats Green tog upp tidigare har projektet knappt hunnit starta förrän problem och kritik har riktats från IAF som gäller kontroller av de fristående aktörernas arbete. Detta får mig att tänka på hur det såg ut förra gången under alliansregeringens tid med de så kallade lotsarna och de andra organisationerna som sjösattes under den perioden. Det är något vi inte vill tillbaka till. Socialdemokraterna var mycket kritiska mot resultatet av upphandlingsförfarandet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Har man inte dragit lärdom, arbetsmarknadsministern, av det som hände då när man tar lite väl lättvindigt på den situation som råder just nu?


Anf. 85 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Fru talman! När vi nu reformerar Arbetsförmedlingen och när vi nu ska återkomma med en departementsskrivelse är det såklart helt centralt att kvalitet och kontroll och effektivt användande av skattebetalarnas pengar ska vara styrande.

I samband med införandet av valfrihetssystemet Stöd och matchning, det som kallas Stom, skärpte Arbetsförmedlingen inträdeskraven i jämförelse med tidigare valfrihetssystem för jobbcoacher och etableringslotsar. Det är klart att det är oerhört centralt med höga inträdeskrav. Det är också en del av kontrollen.

Den kanske mest utslagsgivande ändringen var att de krav på tidigare referensuppdrag som ansökande leverantörer skulle kunna uppvisa inte kunde uppfyllas enbart genom att en leverantör tidigare varit etableringslots eller jobbcoach. Detta bidrog till att minska den överetablering av leverantörer som fanns i tidigare valfrihetssystem.

I samband med införandet av Kundval rusta och matcha, Krom, höjde Arbetsförmedlingen inträdeskraven ytterligare genom att kräva att ansökande leverantörer skulle uppvisa två referensuppdrag med motsvarande inriktning och omfattning i stället för ett.

Ja, Arbetsförmedlingens bedömning är att den mest ändamålsenliga formen för tjänsten Krom, som är ett pilotprojekt och en försöksverksamhet, är inom ramen för ett valfrihetssystem enligt LOV. Detta för att Arbetsförmedlingen har byggt vidare på tjänsten Stöd och matchning, som också är en LOV-tjänst.

Genom att man använde LOV kunde Krom också lanseras på kort tid, och det ger bättre möjligheter att hinna dra lärdomar av pilotprojektet eller försöksverksamheten som just nu pågår.

Regeringen avser inte att styra myndigheten mot att bygga det reformerade systemet på upphandling via LOV. Det är samtidigt inte rimligt att regeringen aktivt förhindrar att myndigheten använder sig av LOV ifall det bedöms vara det mest ändamålsenliga utifrån reformens syften: upprätthållande av kvalitet, goda resultat och kostnadseffektivitet.


Anf. 86 Mats Green (M)

Fru talman! Det finns ett antal frågor och synpunkter på det ministern redogjorde för här just nu som kanske förtjänar att föras fram.

Ministern hänvisar bland annat till en departementsskrivelse som kommer senare i vår. Ja, jo, problemet är bara att då har man rullat ut en stor del av de tjänster som man nu pratar om från Arbetsförmedlingens sida.

Det riskerar att bli, för att uttrycka sig milt, precis som förra gången det begav sig att regeringen sparkade igång sin reformering: Man hade uppenbarligen ingen plan, och man hade inte pratat ihop sig. Man hade ingen sammanhängande tanke med det över huvud taget, vilket innebar att man fick sätta tokstopp och slå back i maskin under hösten 2019 och sparka igång massor med utredningar - exempelvis Kommunutredningen eftersom man över huvud taget inte hade nämnt kommunernas roll i reformeringen av Arbetsförmedlingen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Detta ter sig tämligen anmärkningsvärt, i synnerhet eftersom det handlar om en av Sveriges absolut största myndigheter som har varit dysfunktionell under en lång tid.

Jag är glad att Socialdemokraterna nu har gjort en kovändning och inser att man behöver göra något. Problemet är bara att det är en sak att säga att man tror på kontroll och kvalitet och att man har bra kontroll och en helt annan att faktiskt ha det.

Här behöver vi nog ytterligare förtydliganden och klargöranden från ministern. Vad är det hon vet som vi andra inte vet när det handlar om kontrollen av Arbetsförmedlingen?

Ministern nämner ju inte med ett enda ord vad hennes egen myndighet Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen konstaterade för bara några dagar sedan: att Arbetsförmedlingens kontroll är helt undermålig, tillsammans med dess övriga verksamhet.

Jag skulle vilja att ministern kommenterade den ganska saftiga kritik som hennes egen myndighet för fram nu när man rullar ut ett system innan det är klart och färdigt.


Anf. 87 Magnus Persson (SD)

Fru talman! Jag ska inte förlänga den här debatten. Det har sagts mycket som sägas skulle. Men man kan inte undgå att notera att regeringen ständigt skjuter ifrån sig ansvaret i fråga efter fråga, så även när det gäller reformeringen av Arbetsförmedlingen. Man säger en sak och gör en annan.

Efter att ha lyssnat på arbetsmarknadsministern här i kväll kan vi konstatera att reformeringen av Arbetsförmedlingen kommer att vila på LOV. Det är i alla fall den slutsats jag drar av denna debatt.

Sysselsättning och människors möjlighet till egen försörjning är viktiga frågor som inte ska användas som spelpjäser i ett politiskt maktspel. Här hoppas jag att regeringen verkligen tar sitt ansvar.

Med de orden avslutar jag. Tack för debatten!


Anf. 88 Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Fru talman! Tack, Mats Green och Magnus Persson, för en viktig debatt!

Vi behöver verkligen reformera Arbetsförmedlingen. Vi behöver utveckla effektiviteten i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten, och vi behöver inte minst säkerställa att vi har en väl fungerande myndighet som finns lokalt närvarande i hela landet. Oavsett var i detta avlånga land man bor ska man ha tillgång till Arbetsförmedlingen. Man ska kunna boka fysiska möten vid behov, och arbetsgivare ska få det stöd de behöver för att kunna anställa.

Utvecklade matchningstjänster är en del av ett successivt genomförande av reformeringen av Arbetsförmedlingen och en del av myndighetens utvecklingsarbete. Arbetsmarknadsdepartementet för en löpande dialog med myndigheten utifrån uppdraget att förbereda för reformeringen av myndigheten.

I departementsskrivelsen som jag har hänvisat till, som är tänkt att remitteras före sommaren, kommer en övergripande beskrivning att ges av hur det reformerade systemet kommer att utformas och styras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag har, som jag påpekat tidigare under debatten, samma besked att ge i dag som jag hade 2019: Reformeringen ska ske ordnat och successivt. Steg för steg tar vi nu arbetet vidare.

Jag är helt övertygad om att vi kommer att återkomma och diskutera den här frågan ytterligare.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.