Till innehåll på sidan

ersättning till lokala polismyndigheter vid stora evenemang

Interpellation 2004/05:513 av Magnusson, Cecilia (m)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-04-13
Inlämnad
2005-04-13
Besvarad
2005-04-26
Sista svarsdatum
2005-04-27

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

Interpellationen

den 13 april

Interpellation 2004/05:513

av Cecilia Magnusson (m) till justitieminister Thomas Bodström om ersättning till lokala polismyndigheter vid stora evenemang

Med jämna mellanrum står Sverige värd för stora internationella konferenser, toppmöten och andra evenemang som kräver omfattande polisära insatser. Sedan fotbolls-EM 1992 med dess kravaller har polisen fått ta hand om bevakningen av flera stora arrangemang med höga säkerhetskrav. Främst tänker man på EU-toppmötet i Göteborg, men det finns även andra stora tillställningar så som Förintelsekonferensen 2000 som ställde stora och dyra krav på polisen.

I slutet av maj kommer nästa stora utmaning för den svenska polisen. Då samlas Nato och Partnerskap för fred i Åre för ett toppmöte. På deltagarlistan finns ett fyrtiotal utrikesministrar, bland andra USA:s, vilket ställer höga krav på säkerhetsarrangemangen. Under de dagar som mötet varar kommer en tiondel av Sveriges poliser, ca 1 700, vara samlade i Jämtland.

Gemensamt för alla dessa möten är att en stor del av kostnaden för dem bärs av den lokala polismyndigheten. Prislappen på polisens arbete kan bli omfattande och sätta en stor press på den ordinarie verksamheten. Efter Göteborgskravallerna fick Göteborgspolisen visserligen ersättning för två tredjedelar av sina extra kostnader om 145 miljoner kronor, men beskedet dröjde och det skapade osäkerhet om hur polisverksamheten i Västra Götaland skulle klara sina grundläggande åtaganden följande år. Den återstående tredjedelen har tagits från ordinarie budget och inneburit neddragningar och minskade ambitioner.

För det ovan nämnda mötet i Åre räknar Jämtlandspolisen med kostnader om 50 miljoner kronor för att klara säkerhetskraven. Årsbudgeten för polisen i Jämtland ligger på 138 miljoner kronor. Således kommer de att förbruka mer än en tredjedel av sin budget under en vecka i maj på grund av att regeringen är värd för ett stort internationellt möte. Ifall polisen i Jämtland ensamma ska stå för kostnaden är risken stor att det innebär omfattande neddragningar av den normala polisiära verksamheten under hösten.

Nästa år kommer Göteborgs stad att vara värd för friidrotts-EM med tusentals deltagare. Nu är friidrott inte den mest huligandrabbade idrotten men polisen kommer ändå att få betydande extra kostnader för bland annat säkerheten för besökande dignitärer, ökad bevakning på gator och torg samt andra förberedelser för att evenemanget ska fungera.

För att undvika diskussionen om kostnadsansvaret varje gång ett större arrangemang planeras bör man fundera på långsiktiga regler hur kostnaderna ska fördelas. Vid politiska möten eller konferenser där regeringen står som värd borde det vara en självklarhet att notan för den polisiära säkerheten hanteras centralt medan det skulle vara bra med en ytterligare diskussion kring hur kostnaden för andra arrangemang ska hanteras.

Stora evenemang med extraordinära kostnader för lokala polismyndigheter kommer att hållas i Sverige många gånger i framtiden. Ifall man inte ska oroa lokala polismyndigheter varje gång regeringen funderar på att bjuda in till dessa behövs det tydliga regler om hur kostnaderna ska hanteras.

Mina frågor till justitieministern är följande:

1.Vad avser justitieministern att göra för att inte Polismyndigheten i Jämtlands län själva måste bära bevakningskostnaderna i samband med Nato och Partnerskaps för Freds möte i Åre?

2.Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att arbeta fram tydliga och långsiktiga regler för hur polisens kostnader i samband med stora arrangemang med förhöjda säkerhetskrav ska hanteras?

Debatt

(3 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2004/05:513, ersättning till lokala polismyndigheter vid stora evenemang

Interpellationsdebatt 2004/05:513

Webb-tv: ersättning till lokala polismyndigheter vid stora evenemang

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 45 Thomas Bodström (S)
Herr talman! Cecilia Magnusson har frågat vad jag avser att göra för att inte Polismyndigheten i Jämtlands län själv ska behöva bära bevakningskostnaderna i samband med Euroatlantiska partnerskapsrådets säkerhetsforum i Åre den 24-25 maj. Hon har även frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att arbeta fram tydliga och långsiktiga regler för hur polisens kostnader ska hanteras i samband med stora arrangemang med förhöjda säkerhetskrav. Som så många gånger tidigare upprepar jag återigen att regeringen har satsat och satsar stora pengar på polisen, vilket inte kan ha undgått Cecilia Magnusson. Under åren 2001-2004 har polisens anslag ökat med ca 2,2 miljarder kronor. I budgetpropositionen för 2005 har regeringen utöver de tidigare satsningarna aviserat en anslagshöjning med nästan 1,2 miljarder kronor till och med 2007. Målsättningen om att 4 000 poliser ska utbildas under mandatperioden ligger naturligtvis fast. Regeringen har genom de kraftiga resurstillskotten sett till att polisens förutsättningar att bedriva verksamheten är goda. Det är Rikspolisstyrelsen som ansvarar för att fördela polisens resurser och kostnader över landet. Det gäller även i samband med arrangemang där förhöjda säkerhetskrav är nödvändiga. Rikspolisstyrelsen har också stor vana av att göra detta. Jag utgår från att Rikspolisstyrelsen tillsammans med Polismyndigheten i Jämtlands län kommer att lösa frågan.

Anf. 46 Cecilia Magnusson (M)
Herr talman! Jag vet att det snart är uppehåll för gruppmöten. Den här debatten hade inte behövt föras, och jag skulle inte ha behövt ställa de här frågorna. Men tyvärr är vi där nu igen. Redan 2001, efter EU-toppmötet, stod det klart att det var en stor extrakostnad som polismyndigheten hade fått i samband med säkerhetsarrangemangen. Sedan följde ett antal riksdagsdebatter där justitieministern fick frågan om hur detta skulle kompenseras. Det gavs inga svar. Vi höll på under lång tid fram till 2003, då äntligen regeringen insåg att man måste göra någonting och beviljade ett tillskott i budgeten för de extra kostnaderna. Nu står vi här igen med ett nytt stort möte som regeringen är värd för, och man ger inte någon kompensation. Då tycker jag att det är lite tråkigt att justitieministern börjar prata om sitt eviga mantra om antalet poliser. Jag är inte feminist, men jag skulle ha mycket att säga om den debattekniken om jag vore det. Då, år 2001, gällde frågan en stor myndighet. Västra Götaland är ganska stort ekonomiskt sett. Nu, i dag, gäller frågan en liten myndighet - inte geografiskt, men ekonomiskt sett. Det är en tredjedel av dess budget som kommer att gå åt för att arrangera mötet. Då är frågan naturligtvis: Vad anser justitieministern att Jämtlandsmyndigheten ska ta sig till? Polismyndigheten i Jämtland kommer alldeles säkert att göra ett utmärkt arbete. Den kommer att genomföra säkerhetsinsatserna lika bra som polisen gjorde under EU-toppmötet. Men vad kommer att hända sedan? Och hur ska man upparbeta de stora kostnaderna under året? Det är den frågan som är så viktig. I anknytning till detta borde vi en gång för alla klara ut hur vi gör med de här kostnaderna vid stora möten. Då skulle vi slippa årslånga diskussioner här i kammaren där vi besvärar herr talman. Vi skulle också slippa oron från myndigheterna för hur de ska klara den löpande verksamheten. Låt mig återgå till pengarna. Justitieutskottet hade besök av generaldirektören för Rikspolisstyrelsen i förra veckan. Han kunde konstatera att några pengar för att kompensera Polismyndigheten i Jämtland finns inte att tillgå hos Rikspolisstyrelsen. Det var inte det enda de inte hade pengar till. Jag har en lång lista på detta. Jag måste få ställa mina två frågor igen. Det är viktigt att få svar på dem. Vad tycker justitieministern att Polismyndigheten i Jämtland ska göra? Vad är det för fel med att sätta upp regler som en gång för alla klarar ut hur man ska hantera poliskostnader i samband med stora arrangemang med höjda säkerhetskrav?

Anf. 47 Håkan Larsson (C)
Herr talman! Det är obegripligt att vi i det här landet inte har ett system som gör det självklart att kostnader för nationella arrangemang, inte minst ett arrangemang som Sveriges regering genom Utrikesdepartementet står värd för, också finansieras nationellt. Det har vi uppenbarligen inte. Det kommande mötet med Euroatlantiska partnerskapsrådets säkerhetsforum i Åre om en månad är ett mycket stort arrangemang där den regering som Thomas Bodström sitter i också är värd. Över 40 utrikesministrar kommer att finnas på plats, och det ställer självfallet mycket stora krav på säkerheten. Polisen i Jämtland arbetar för fullt med planeringen inför jättemötet. Men hur den stora polisinsatsen, 1 700 poliser beräknas vara på plats, ska betalas vet inte den ansvariga för planeringen av polisinsatsen, Stephen Jerand. Vad han däremot vet är att kostnaden blir 50 miljoner kronor, och kanske ännu mer om Jämtlandspolisen dessutom ska stå för de från övriga landet extrainkallade polisernas grundlön. Det har också varit en diskussion om det på senare tid. Och detta ska man göra inom en årsbudget på 138 miljoner kronor. Det är absurt att polisen i Jämtland inte får klara besked om hur den stora polisinsatsen ska betalas. Jämtlandspolisen har ansökt om extramedel från Rikspolisstyrelsen men inte fått några besked, och vi hörde här av Cecilia Magnusson att man inte anser sig ha några pengar på det hållet heller. De tidigare erfarenheterna lovar inte gott. Polisinsatsen vid EU-toppmötet i Göteborg 2001 kostade Västra Götalands polisdistrikt 145 miljoner, och först tre år senare fick man ett extraanslag på 100 miljoner från Rikspolisstyrelsen. Kommer Jämtlands läns polisdistrikt att behandlas lika illa? Kommer man att få några pengar över huvud taget? Och när kommer i så fall besked om detta? Polisen i Jämtlands län vill göra ett bra jobb och ställa upp för nationen Sverige när vårt land ska stå värd för ett stort internationellt möte. Ungefär 50 av länets 194 poliser är redan engagerade i förberedelsearbetet, men om inte Rikspolisstyrelsen eller regeringen skjuter till vad insatsen kostar kan denna vidsträckta region komma att stå utan poliser i höst och bli något av ett laglöst land. Hur ska man annars finansiera verksamheten? I så fall finns det inga pengar att finansiera polisverksamheten i ett område som täcker 12 % av Sveriges yta, och så får det naturligtvis inte bli. Jag vill uppmana justitieministern att ge klart besked nu om att nationen Sverige tar ekonomiskt ansvar när nationen Sverige står värd för ett stort internationellt möte, som det kommande mötet i Åre. Skam vore det annars.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.