Arbetslivskriminalitet inom taxibranschen

Interpellation 2023/24:770 av Serkan Köse (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-05-21
Överlämnad
2024-05-22
Anmäld
2024-05-23
Svarsdatum
2024-06-11
Besvarad
2024-06-11
Sista svarsdatum
2024-06-12

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svarttaxiverksamheten utgör ett växande problem i Sverige, vilket allvarligt skadar den legitima taxinäringen. Denna form av olaglig konkurrens leder inte bara till ekonomiska förluster för seriösa aktörer inom branschen utan bidrar också till att försämra tillgången på taxitjänster, särskilt i landsbygdsområden.

Utöver att underminera allmänhetens tillgång till en mångfald av transportalternativ inskränker detta fenomen offentliga myndigheters förmåga att erbjuda viktiga tjänster som skolskjutsar, färdtjänst och sjukresor.

Svarttaxiverksamhetens existens utgör inte enbart en fråga om osund konkurrens utan är även djupt kopplad till arbetslivskriminalitet, där lagöverträdare undviker skatter och arbetsgivaravgifter samt undergräver arbetsrättsliga villkor.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Hur avser statsrådet och regeringen att intensifiera sina insatser mot arbetslivskriminaliteten inom taxibranschen för att säkerställa en sund och rättvis konkurrens där seriösa taxiföretag kan verka och där allmänheten kan åtnjuta tillgängliga och säkra transporttjänster? 

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:770, Arbetslivskriminalitet inom taxibranschen

Interpellationsdebatt 2023/24:770

Webb-tv: Arbetslivskriminalitet inom taxibranschen

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 107 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Herr talman! Serkan Köse har frågat mig hur jag och regeringen avser att intensifiera våra insatser mot arbetslivskriminaliteten inom taxibranschen, för att säkerställa en sund och rättvis konkurrens där seriösa taxiföretag kan verka och där allmänheten kan åtnjuta tillgängliga och säkra transporttjänster.

Jag vill tacka Serkan Köse för en angelägen fråga.

Arbetslivskriminalitet utgör ett hot mot svenska företag, anställda och samhället i stort. Den skapar stor otrygghet, snedvrider konkurrensen och bidrar till den kriminella ekonomin. För att gemensamt och på bästa sätt kunna arbeta mot fusk, arbetslivskriminalitet och organiserad brottslighet samt tillvarata kunskap och erfarenheter krävs det att myndigheter med olika ansvarsområden samverkar.

Som jag redovisade i svaret på en skriftlig fråga till Serkan Köse den 13 mars 2024 beslutade regeringen den 22 februari 2024 ett tilläggsdirektiv till Delegationen mot arbetslivskriminalitet, som bland annat innebär att delegationen ska analysera specifika arbetslivskriminella upplägg i näringsgrenen transport, där taxibranschen ingår, och föreslå effektiva åtgärder för att motverka arbetslivskriminaliteten (dir. 2024:26).

Uppdraget ska redovisas i samband med delegationens slutredovisning den 28 februari 2025. Jag ser fram emot att ta del av delegationens redovisning.

Utöver detta vill jag uppmärksamma interpellanten på att arbetet mot arbetslivskriminalitet även är en viktig del i regeringens strategi mot organiserad brottslighet.


Anf. 108 Serkan Köse (S)

Herr talman! Tack till statsrådet för svaret!

Enligt de senaste uppgifterna från Transportstyrelsen finns det i Sverige i dag ungefär 7 500 taxibolag och drygt 75 000 personer med taxiförarlegitimation. Dessa siffror, herr talman, bekräftar att taxibranschen spelar en avgörande roll inom samhällsnyttan. Den är viktig för att människors vardag ska fungera och för att samhällsservice som färdtjänst, sjukresor och skolskjuts ska kunna upprätthållas.

Herr talman! Efter avregleringen av taxibranschen 1990 har vi dock sett flera problem som påverkar både medborgare och taxiförare och seriösa taxibolag negativt. Avregleringen har gått för långt. Olika applikationstjänster förstör för seriösa aktörer genom att inte ta arbetsgivaransvar, vilket leder till dumpade priser och försämrade arbetsvillkor.

Herr talman! Tyvärr har vi också en svarttaxiverksamhet i Sverige som blivit ett allt större problem. Den skadar den legitima taxinäringen och försämrar tillgången till taxitjänster, särskilt i landsbygdsområden. Detta är inte bara en fråga om osund konkurrens utan också ett djupt rotat problem kopplat till arbetslivskriminalitet där lagöverträdare undviker skatter och arbetsgivaravgifter samt undergräver arbetsrättsliga villkor.

Herr talman! Svarttaxiverksamheten leder till betydande ekonomiska förluster för seriösa aktörer inom taxibranschen. Det minskar deras möjligheter att erbjuda högkvalitativa tjänster och underminerar allmänhetens tillgång till en mångfald av transportalternativ. Dessutom inskränker det, som jag nämnde, offentliga myndigheters förmåga att erbjuda viktiga tjänster som skolskjuts, färdtjänst och sjukresor.

I exempelvis Luleå och omkringliggande områden har svarttaxiverksamheten blivit så utbredd att seriösa taxiföretag enligt Taxiförbundet löper risk att slås ut. Kvällstrafiken har redan lagts ned i Kalix och Älvsbyn, och det är svårt att få tag på en taxi kvällstid i Arjeplog och Arvidsjaur. Alternativet som erbjuds kunderna är olaglig svarttaxi, vilket visar hur allvarligt problemet har blivit.

I höstas visade TV4:s samhällsprogram Kalla fakta på ett skrämmande sätt de långvariga utmaningarna och problemen inom taxibranschen. Granskningen visade att appbaserade taxitjänster är överrepresenterade i statistiken över sexualbrott. Vidare avslöjade granskningen att det finns brister i kontrollsystemet hos Transportstyrelsen.

Svenska Taxiförbundet har förklarat att man är öppen för att tillsammans med Transportstyrelsen, polis och åklagare ta fram förebyggande åtgärder och undersöka om det krävs lagändringar i frågan. Vi socialdemokrater välkomnar det.

Det är viktigt, herr talman, att passagerare känner sig trygga när de använder taxibranschen. Ingen passagerare ska behöva vara orolig för att utsättas för ett brott när man kliver in i en taxibil. Det måste vara en självklarhet. Samtidigt är det viktigt att taxibranschen och de ansvariga myndigheterna arbetar tillsammans för att inte låta en marginalgrupp misskreditera en hel bransch.

Statsrådet nämnde i sitt svar att Delegationen mot arbetslivskriminalitet har fått tilläggsdirektiv att analysera specifika arbetslivskriminella upplägg inom transportsektorn, inklusive taxibranschen. Men att vänta till februari 2025 för en slutredovisning, är det svaret från statsrådet på de problem som vi har inom branschen? Vi behöver handling nu. Det behövs åtgärder nu. Regeringen måste agera proaktivt och omedelbart implementera åtgärder för att bekämpa arbetslivskriminaliteten inom taxibranschen.

Herr talman! Det krävs större samordning mellan polis, Transportstyrelsen och Skatteverket för att effektivt kunna stoppa svarttaxiverksamheten.

Därför ställer jag frågan till statsrådet om regeringen avser att stoppa svarttaxiverksamheten så att seriösa taxiföretag kan verka i sund och rättvis konkurrens. Ska vi vänta på svaret till februari 2025?


Anf. 109 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Herr talman! Till att börja med vill jag säga att jag delar interpellantens syn på taxibranschen som en otroligt viktig bransch för att människor ska få sina liv att gå ihop. Den är såklart extra viktig för alla de människor som bor på platser där man inte har god tillgång till kommunala transportmedel, vilket är realiteten för många människor.

Vi behöver såklart kunna värna taxibranschen och alla de taxiförare som vill utföra ett seriöst arbete och löper risk att konkurreras ut av den utbredda svarttaxiverksamheten. Där finns det stor samsyn.

Förutom problemet med att seriösa taxibolag konkurreras ut har vi det som interpellanten också nämner och som jag är väldigt glad att interpellanten nämner, nämligen trygghetsfrågan.

Jag har själv i min tidigare roll som åklagare hanterat ärenden där våldtäkt har ägt rum i just svarttaxibilar. Detta är en problematik som riskerar att särskilt drabba kvinnor, som blir väldigt utsatta när de hoppar in i en svarttaxibil. Det är ytterligare ett argument för att detta är en fråga som vi behöver ta på väldigt stort allvar.

Från regeringens sida har vi som sagt gett tilläggsdirektiv till Delegationen mot arbetslivskriminalitet, där vi specifikt nämner transportbranschen som en sådan bransch som vi tycker att vi behöver titta extra noga på, helt enkelt därför att det är en bransch där vi ser ett utbrett skuggsamhälle som slår hårt både mot konkurrensen och mot enskilda arbetstagare.

Interpellanten nämner också detta med gigekonomin. Detta är inte nödvändigtvis en del av svarttaxiverksamheten, men i den här ekonomin är det viktigt att vi har en taxibransch som över huvud taget fungerar. Där behöver vi se att vi numera också har aktörer i taxibranschen som verkar utifrån digitala plattformar.

EU har nyligen antagit ett nytt plattformsdirektiv, som regeringen kommer att anta, för att säkra att vi har bra anställningsformer, att de som kör taxibil inom den delen av verksamheten gör det med rätt arbetsvillkor och att det är tydligt vilken anställningsstatus man har när man arbetar inom den delen av taxibranschen. Även om det är en del av den vita taxibranschen är det såklart en viktig del av arbetet att vi tillser att alla som arbetar inom den här branschen har bra arbetsvillkor.

Regeringen avser inte att vänta till 2025 med att vidta åtgärder. Vi har som sagt gett de här direktiven till delegationen, men en av de viktigaste pusselbitarna när det gäller att komma åt arbetslivskriminaliteten är myndighetssamverkan.

Därför är jag väldigt glad att vi från och med den 1 juli, det vill säga om bara några veckor, river många av de sekretesshinder som i dag utgör extrema hinder i arbetet för effektiv myndighetssamverkan, exempelvis när det gäller att slå mot arbetslivskriminaliteten.


Anf. 110 Serkan Köse (S)

Herr talman! Tack till statsrådet för svaret och för engagemanget!

Återigen: Det här är viktiga frågor. Ska vi bekämpa arbetslivskriminaliteten inom taxibranschen krävs det som sagt starkare samverkan mellan olika myndigheter samt fler förebyggande åtgärder och mer resurser.

Svarttaxiverksamheten underminerar inte bara den ekonomiska stabiliteten i branschen utan försämrar också de anställdas villkor och säkerhet. Det var också statsrådet inne på. Det här har eskalerat, och jag menar att det är dags för regeringen att peka ut med hela handen hur man ska ta tag i problemen som finns inom den här näringen.

Låt oss titta på Danmark, herr talman! I Danmark har man sedan 2017 infört en taxilag som ställer krav på årliga inspektioner av taxibilar, obligatorisk insamling av gps-baserade kördata för bättre skatteövervakning samt att alla taxibilar måste vara utrustade med taxametrar och sätessensorer. Det vill säga att när man sätter sig i taxibilen drar de här sensorerna igång.

Dessa regleringar, herr talman, har stärkt grunden för skatteövervakning och förbättrat kontrollen över taxitjänster. Efter införandet av lagen har det skett en betydande förändring på den danska taximarknaden. Bland annat har flera appbolag valt att lämna marknaden på grund av de strikta regleringarna. Det visar hur effektiva hårda regleringar kan vara för att bekämpa svarttaxiverksamhet och arbetslivskriminalitet och förbättra arbetsvillkoren inom den här branschen. Jag menar att regeringen bör titta på den danska modellen och se om man kan inspireras av det som händer i Danmark.

Jag träffade i förra veckan representanter för de danska taxibolagen och för de norska, finska och svenska taxibolagen, bland annat Taxi Stockholm. Det finns väldigt mycket att lära oss av vad som händer bland annat i Danmark.

Jag undrar återigen om statsrådet kan säga något mer om hur man tänker hantera den utveckling vi ser inom taxibranschen. Svenska Taxiförbundet och de seriösa taxibolagen skriker efter att politikerna ska kunna agera. De förväntar sig att statsrådet och regeringen ska ta tag i det som nu händer i dag på svensk arbetsmarknad.

De oseriösa och svarttaximarknaden slår ut de stora seriösa taxibolagen. De tappar andelar, men de tappar också kunder. Vi ser hur utvecklingen ser ut. Många väljer att åka med appbolagen, där en resa till en förort kostar 150 spänn. Åker du med Taxi Stockholm kostar det minst 500 spänn.

Vi ser vad som händer i dag på den svenska marknaden och framför allt inom taxinäringen. Jag undrar vad regeringen tänker göra för att stoppa utvecklingen. Finns det några konkreta förslag från regeringens och statsrådets sida om hur man ska bekämpa arbetslivskriminaliteten inom taxinäringen och också skapa lite ordning och reda i branschen?


Anf. 111 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Herr talman! Jag vill börja med att säga att det alltid är väldigt positivt att titta på hur andra länder löser de problem som vi ser både i andra länder och här i Sverige. Svarttaxiproblematiken är inte unik för Sverige. Det är såklart någonting vi ser i andra länder. Det är alltid positivt att titta på hur andra länder löser samma problem som vi har i Sverige.

Nu har vi gett Delegationen mot arbetslivskriminalitet tilläggsdirektiv som specifikt riktar in sig på den här branschen. Vi måste självklart avvakta och se vad delegationen föreslår för åtgärder för att vi ska kunna hitta de skarpaste åtgärderna som fungerar just i Sverige. Det vore oseriöst att inte invänta deras analys där de tittar specifikt på branschen.

Delegationen har fått direktiv att titta på transportbranschen men också att hitta reglerade yrken där vi ser ett missbruk av yrkestitlar. Vi vet att taxiförare är ett reglerat yrke. Även där finns det något som delegationen har att titta på.

Förutom detta handlar det om arbetet mot arbetskriminalitet i stort. Här har vi bland annat styrt Arbetsmiljöverket mot fler oanmälda och fysiska inspektioner. Men vi ska komma ihåg att när det gäller svarttaxibranschen är det kanske inte det absolut mest verkningsfulla instrumentet.

Detta är per definition personer som kanske inte finns i registrerade bolag och som är svåra att hitta genom den typen av kontroller. Här menar jag i stället att en jätteviktig åtgärd är att se till att polisen har tillräckliga resurser för att genomföra trafikkontroller. Det är i den typen av kontroller som den här typen av brottslighet lättare kan upptäckas.

Här är det oerhört beklagligt att den förra regeringen passivt såg på medan brottsligheten eskalerade på det sätt som den gjorde på alla plan samtidigt som polisstyrkan var oförändrad i antal i förhållande till befolkningsmängd. Vi hade samma antal poliser i förhållande till befolkningsmängd år 2022 som vi hade år 2012 trots att det inte kan ha undgått någon att vi har haft en skenande utveckling av grov kriminalitet som äter väldigt mycket resurser.

Jag kan tala utifrån egen tidigare yrkeserfarenhet. Den nedmontering som det de facto är går ut över annat polisarbete och annat brottsbekämpande arbete. Exempelvis blir arbetet med att genomföra trafikkontroller svårare att genomföra när det är färre poliser på plats.

Det är en del av regeringens arbete att vi kraftigt växlar upp resurssättningen till vårt rättsväsen så att vårt rättsväsen inte bara ska kunna hantera den grova gängkriminaliteten utan också exempelvis den här typen av brottslighet. Det är helt orimligt att den här problematiken ska kunna bre ut sig på det sätt som den gör i dag.


Anf. 112 Serkan Köse (S)

Herr talman! Tack, statsrådet, för svaret!

Jag tänkte: När kommer kritiken mot den förra regeringen? Det gjorde den nu. Biträdande arbetsmarknadsministern har ett stort ansvar för arbetsmiljöpolitiken och för kampen mot arbetslivskriminaliteten. Allt det som regeringen har på sitt bord i dag är vad den förra regeringen levererade. Det är allt från strategin till de a-krimcenter som finns i dag.

Om vi bortser från den diskussionen har statsrådet varit ansvarig för de här frågorna i snart två år. Frågan är: Vilka konkreta förslag till åtgärder finns det på statsrådets bord för att vi i dag ska kunna bekämpa arbetslivskriminaliteten på svensk arbetsmarknad?

Företrädare för taxibranschen vill inte höra statsrådet skylla på den förra regeringen. De vill veta vad statsrådet själv har på sitt bord och hur statsrådet tänker agera för att bekämpa arbetslivskriminalitet inom taxinäringen och svarttaxibranschen, som jag bland annat nämnde. Den fortsätter att blomstra, och seriösa företag drabbas hårt.

I Stockholmsregionen har vi Taxi Stockholm, som är en stor arbetsgivare som erbjuder sina anställda sjysta villkor och kollektivavtal. Det skapar många arbetstillfällen och fungerar som ett bra exempel på hur företag i taxibranschen kan drivas på ett ansvarsfullt sätt. Men det utmanas av de oseriösa företag som bidrar till arbetslivskriminalitet.

Herr talman! För att säkerställa en rättvis och hållbar framtid inom taxibranschen måste regeringen agera nu med de utmaningar vi har i dag vad gäller svarttaxiverksamheten och de oseriösa aktörerna. Jag menar på att det är hög tid för regeringen att presentera några konkreta förslag på reformer.

Återigen: Väntar statsrådet på februari 2025 för att konkret leverera några förslag, eller finns det i dag någonting på bordet? Det vore bra om taxinäringen kan få höra vad statsrådet har på sitt bord för att stoppa de problem som finns i dag.

Tack för debatten!


Anf. 113 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Herr talman! Det tyder på viss självinsikt från Socialdemokraterna att de förväntar sig kritik från regeringen. Problemet med svarttaxiverksamhet är ingenting som har uppkommit de senaste ett och ett halvt åren, utan det är ett problem som har brett ut sig under en längre tid.

Interpellanten efterfrågar konkreta åtgärder. Jag har nämnt dem här i dag, men jag kan sammanfatta de kanske viktigaste åtgärderna som regeringen vidtar i tre punkter.

Det är såklart tilläggsdirektiven till Delegationen mot arbetslivskriminalitet, som jag nämnde i mitt inledande interpellationssvar.

Som jag nämnde i mitt förra inlägg gör vi en enorm resursförstärkning i vårt rättsväsen, vilket är jätteviktigt för att kunna komma åt den här problematiken.

Vi river också sekretesshindren för att våra myndigheter bättre ska kunna samverka för att komma åt all form av arbetslivskriminalitet.

Om inte detta är konkreta åtgärder, vad är det då?

Regeringen delar interpellantens syn att svarttaxiverksamheten är ett stort problem, och vi jobbar på flera fronter med att komma åt detta. Vi kommer att fortsätta det arbetet under hela mandatperioden.

Med det vill jag tacka för dagens debatt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.