Till innehåll på sidan

Redogörelse för verksamheten under 2012 för parlamentariska delegationen till Interparlamentariska unionen

Framställning / redogörelse 2012/13:RS5

bereds i utskott

Inlämnat av
Riksdagsstyrelsen
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Registrering
2013-03-26
Inlämning
2013-03-26
Bordläggning
2013-03-26
Hänvisning
2013-03-27
Inlämning
2013-03-27
Motionstid slutar
2013-04-10
DOC
PDF

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2012/13:RS5

Redogörelse för verksamheten under 2012 för parlamentariska delegationen till Interparlamentariska unionen

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I redogörelsen redovisas verksamheten under 2012 för parlamentariska delegationen till Interparlamentariska unionen (IPU).

Stockholm den 20 mars 2013

På riksdagsstyrelsen vägnar

Per Westerberg

Kathrin Flossing

I beslutet har deltagit: Per Westerberg (ordförande), Mikael Damberg (S), Jan-Evert Rådhström (KD), Gunvor G Ericson (MP), Berit Högman (S), Ewa Thalén Finné (M), Leif Jakobsson (S), Tomas Tobé (M), Pia Nilsson (S), Cecilia Magnusson (M)

1

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Bakgrund

Enligt 1 kap. 5 § (andra stycket) riksdagsordningen beslutar riksdagsstyrelsen i ärenden av större vikt rörande riksdagens internationella kontakter. Enligt 10

§(2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen beslutar styrelsen om framställningar och redogörelser till riksdagen.

Ordförandena för IPU-delegationen respektive PA-UfM-delegationen har i en skrivelse till riksdagsstyrelsen den 8 april 2011 (dnr 049-2548-2010/11) framfört önskemål om att den årliga redogörelsen för delegationernas verksamhet ska lämnas till kammaren i stället för som i dag till riksdagsstyrelsen i syfte att ytterligare synliggöra verksamheten. I utredningen om riksdagens internationella verksamhet (RivUt, 2010/11:URF1) framförs att det är angeläget att det internationella engagemanget i högre grad integreras med riksdagens övriga verksamhet. Debatt i kammaren ger ledamöterna möjlighet att sprida kunskap och information mellan ledamöterna och till allmänheten. Riksdagsstyrelsen beslutade den 9 maj 2012 att överlämna redogörelserna för 2011 års verksamhet i delegationen till IPU- respektive till PA-UfM till riksdagen. Ärendena bereddes av utrikesutskottet och kammardebatt hölls den 7 november 2012.

Riksdagsstyrelsen har mot denna bakgrund beslutat att överlämna redogörelsen för verksamheten för 2012 från den parlamentariska delegationen till Interparlamentariska unionen (IPU) till riksdagen.

2

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegensk ap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Sammanfattning

Med utgångspunkt i visionen om att väl fungerande parlament ger starkare demokratier har organisationen för världens parlament (IPU) under året varit delaktig i att stärka olika länders parlamentariska funktioner. IPU har genom sina program för tekniskt bistånd gett rådgivning och därmed medverkat till att parlament kan få en större betydelse i olika försoningsprocesser som i sin tur syftar till fred och långsiktig stabilitet.

I organisationens strategi för åren 2012–2017 nämns tre prioriterade mål: Stärka demokratier genom parlamenten, främja jämställdhet och skydda

och arbeta för mänskliga rättigheter.

Vårens församling ägde rum i Kampala, Uganda, och den svenska delegationen deltog under ledning av andre vice talman Ulf Holm (MP). Bekämpning av mödradödlighet och Ugandas lagstiftningsförslag om skärpt straff mot homosexuella var frågor som stod i fokus.

Vid höstförsamlingen i Quebec debatterades bl.a. behovet av att respektera och skydda mångfald i alla dess former för att säkerställa fred i dagens globaliserade värld.

Stockholm den 6 mars 2013

Anti Avsan (M)

Ordförande för den svenska IPU-delegationen

Lena Eklöf

Delegationssekreterare, IPU

3

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Innehållsförteckning

Redogörelsens huvudsakliga innehåll.............................................................. 1
Bakgrund ......................................................................................................... 2
Sammanfattning............................................................................................... 3
Innehållsförteckning ........................................................................................ 4
IPU-delegationens verksamhet 2012 ................................................... 5
Interparlamentariska unionens (IPU) 126:e församling i  
Kampala, Uganda, den 31 mars–5 april 2012 ................................ 5
Interparlamentariska unionens (IPU:s) 127:e församling,  
Quebec, Kanada, den 21–26 oktober 2012 .................................. 10
Övrigt................................................................................................. 13
Framåtblickande ................................................................................ 14

4

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Redogörelse för verksamheten inom Interparlamentariska unionen (IPU) och den svenska IPU-delegationens arbete under 2012

IPU är en global organisation som grundades 1889 med syfte att arbeta för fred och mellanfolkligt samarbete. Organisationen har för närvarande 162 nationella parlament som medlemmar. Bland IPU:s uppgifter ingår också att främja personliga kontakter mellan parlamentsledamöter i alla länder och verka för de parlamentariska institutionernas utveckling. Att hjälpa till med att bygga upp demokratiska funktioner och fungerande parlament är en ständigt växande del av IPU:s verksamhet.

IPU-delegationens verksamhet 2012

Riksdagens permanenta IPU-delegation består sedan valet 2010 av fem ledamöter som samtliga är invalda i IPU:s kommittéer: ordförande Anti Avsan (M), som är medlem av IPU:s parlamentariska styrgrupp för WTO-frågor, förste vice ordförande Krister Örnfjäder (S), som är medlem av IPU:s styrelse samt ordförande för finanskommittén, andre vice ordförande Ulrika Karlsson (M), som är medlem av kommittén för främjande av respekten för internationell humanitär rätt och den koordinerande kommittén för kvinnliga parlamentariker, Monica Green (S), som är medlem av kommittén för Mellanösternfrågor och Ulf Nilsson (FP), som är medlem av kommittén för parlamentarikers mänskliga rättigheter.

Under 2012 har delegationsmöten hållits vid flera tillfällen. Mötena har till stor del ägnats åt substansfrågor, budget och förberedelser inför IPU:s två årliga församlingsmöten.

I juni anordnade IPU-delegationen ett frukostsamtal om interkulturell kommunikation och påverkansarbete i en politisk kontext. Frågor som diskuterades var hur man kan agera för att få större genomslag för idéer och för att skapa opinion för förslag i en alltmer globaliserad värld. För att kommunicera i ett mångkulturellt sammanhang måste vi skapa nätverk och bygga relationer

–även utanför vår bekvämlighetszon – som gör att våra budskap förankras. Det huvudsakliga arbetet inom IPU och för den svenska delegationen ut-

förs under och i anslutning till två årliga församlingsmöten som redovisas särskilt nedan.

Interparlamentariska unionens (IPU) 126:e församling i

Kampala, Uganda, den 31 mars–5 april 2012

Bekämpning av mödradödlighet och Ugandas lagstiftningsförslag om skärpt straff mot homosexuella var frågor som stod i fokus när riksdagsledamöter

5

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

deltog i Interparlamentariska unionens (IPU) 126:e församling i Kampala, Uganda, den 31 mars–5 april 2012.

Generaldebatten

Huvudtemat för årets generaldebatt handlade om att överbrygga klyftan mellan parlamenten och medborgarna. Församlingen öppnades av Ugandas president Yoweri Museveni och IPU:s president, marockanen Abdelwahad Radi. Ca 1 200 deltagare som bestod av ca 650 parlamentariker från 119 länder, representanter från regionala parlament och internationella organisationer samt observatörer deltog.

Andre vice talman Ulf Holm tog i sitt anförande i plenum upp den svenska delegationens oro över utvecklingen i Uganda gällande hbt-personers rättigheter och det senaste lagförslaget som har lagts fram i Ugandas parlament. Ulf Holm lyfte fram att diskriminering mot människor baserad på sexuell läggning eller könsidentitet strider mot grundläggande principer om lika värde och lika rättigheter.

Plenarmötet antog resolutioner på de tre permanenta utskottens teman. Första utskottets resolution behandlade i huvudsak bland annat främjande av god samhällsstyrning för att uppnå fred och säkerhet – lärdomar från den senaste händelseutvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Andra utskottets resolution behandlade i huvudsak bland annat fördelning av makt, inte bara resurser – ägande av den internationella agendan. Tredje utskottets resolution behandlade i huvudsak bland annat tillgång till hälsa som en basal rättighet – parlamentens roll för att säkra kvinnors och barns hälsa.

Församlingen uttryckte även sin djupa oro över den militära statskuppen i Mali den 22 mars som störtade den demokratiskt valda regeringen. I ett uttalande krävde IPU att militärjuntan uppfyller sin försäkran från den 1 april att avstå från makten och återställa Malis demokratiska institutioner.

Under generaldebatten röstade församlingen in Ulf Nilsson (FP) som permanent ledamot i den kommitté som arbetar för mänskliga rättigheter för parlamentariker. Uppdraget sträcker sig över fem år.

Resolution om situationen i Syrien

I en resolution om ett särskilt brådskande ämne (emergency item), som antogs vid den avslutande sessionen, uttryckte medlemmarna sin solidaritet och sympati med det syriska folket vars demokratiska friheter och mänskliga rättigheter systematiskt och brutalt undermineras av den egna regeringen. IPU:s resolution uppmanade till ett omedelbart slut på våldet och övergreppen i Syrien och uttryckte sitt fulla stöd för internationella och regionala ansträngningar för att finna en fredlig lösning på krisen.

Första utskottet

Anti Avsan (M) och Ulf Nilsson (FP) följde vid församlingen det första utskottet: Främjande av god samhällsstyrning för att uppnå fred och säkerhet –

6

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. : Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

lärdomar från den senaste händelseutvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Ämnet gav företrädare från den aktuella regionen möjligheten att uttrycka sin tro på demokrati och mänskliga rättigheter. Ulf Nilsson tog i sitt anförande upp att en lärdom från utvecklingen sedan våren 2011 är att berättigade krav på förändring inte kan stoppas. Nilsson påpekade att det är avgörande att grundläggande rättigheter får fäste i lagstiftningen så att det inte går att ignorera dem. Vidare lyfte Nilsson fram att utbildning är en förutsättning för demokratisk utveckling. Målet måste vara tillgång till utbildning för alla, oavsett inkomst och kön, även till högre utbildning.

Andra utskottet

Monica Green (S) framförde i sitt anförande i det andra utskottet: Fördelning av makt, inte bara resurser – ägande av den internationella agendan, att man inte får glömma bort att hälften av världens befolkning, kvinnorna, är underrepresenterade i högre befattningar. Green tog upp att den arabiska våren har visat att kvinnor i norra Afrika och Mellanöstern vill ta en aktiv del i utformningen av framtiden och att det blir en utmaning att också ge dem tillgång till verkligt politiskt inflytande. Vidare tog Green upp att när kvinnor tar större del i samhället syns tydliga förbättringar och korruptionen minskar. Christer Winbäck (FP) framhöll i sitt anförande att IPU måste belysa de sociala och ekonomiska utmaningar som nästan samtliga afrikanska länder står inför på grund av spridningen av lätta vapen. Beväpnade konflikter motverkar möjligheterna att uppnå millenniemålen och parlamentariker världen över behöver samarbeta för att motverka spridningen av lätta vapen. Winbäck pekade även på att hållbar utveckling inte är möjlig utan att inkludera alla i samhället (kvinnor som män).

Tredje utskottet

Ulrika Karlsson (M) och Lennart Axelsson (S) deltog i tredje utskottet: Tillgång till hälsa som en basal rättighet – parlamentens roll för att säkra kvinnors och barns hälsa. I sina anföranden framhölls den oacceptabla siffran för mödradödlighet i världen och Ulrika Karlsson förespråkade rätten till fri abort och tillgång till utbildad personal, såsom barnmorskor, vid vård och förlossningar. Karlsson underströk vidare vikten av sexualundervisning för att minska smittspridning och oönskade tonårsgraviditeter. Lennart Axelsson talade i sitt anförande om att det är en mänsklig rättighet att kvinnor och barn ska ha tillgång till hälsovård. Bristen på tillgång till hälso- och sjukvård är ett globalt problem som leder till en hög förekomst av mödradödlighet och oplanerade graviditeter och det är parlamentarikers uppgift att verka för att tillgodose de behov som finns runt om i världen.

Ulrika Karlsson satt även med i det tredje utskottets redaktionskommitté och lyckades i stort få med samtliga svenska ändringsförslag. I den kontroversiella abortfrågan landade formuleringen i att parlament och parlamentariker uppmanas att säkerställa allmän tillgång till post-abort vård och när aborter är lagliga se till att de även är säkra.

7

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Kommittéarbetet

Syftet med kommittén för Mellanösternfrågor, där Monica Green sitter som medlem, är att underlätta och främja parlamentarisk diplomati genom dialog med parlamentsledamöter från alla parter i konflikten. Kommittén beslutade att genomföra en resa i regionen under maj 2012 och att resan skulle omfatta besök i Israel, på Västbanken och i Gaza. Dess främsta syfte skulle vara att få en förståelse för situationen och träffa och lyssna till lagstiftare från alla politiska grupper som finns representerade i de israeliska och palestinska parlamenten.

Ulrika Karlsson är suppleant i den kommitté som arbetar för att främja respekten för internationell humanitär rätt. Vid mötet i Kampala behandlades den senaste utvecklingen i omvärlden samt områdets prioriteringar. Vidare hölls ett öppet informationsmöte om hälso- och sjukvård i konfliktsituationer med företrädare för Rödakorskommittén (ICRC) och FN:s högkommissarie för flyktingar (UNHCR).

Under de två årliga församlingarna finns ett särskilt möte för kvinnliga parlamentariker (som även är öppet för män) där aktuella frågor belyses ur ett jämställdhetsperspektiv. Mötet diskuterar bl.a. årets teman och de föreslagna resolutionstexterna. Ulrika Karlsson är medlem i den styrgrupp som förbereder arbetet.

Styrande rådet

IPU:s styrande råd godkände återinträde i organisation av Haiti och Myanmar. Södra Sudan godkändes som ny medlem i IPU. Rådet diskuterade och godkände den finansiella rapporten och bokslutet för 2011. Trots effekterna av den ekonomiska krisen har IPU lyckats uppnå en väl kapitaliserad balansräkning. Rådet noterade att inför 2013 kommer det antingen att bli aktuellt med nedskärningar i verksamheten eller så måste IPU finna andra inkomstkällor i form av exempelvis ökade frivilliga bidrag.

År 2011 lämnade IPU kapacitetsuppbyggande bistånd till 16 parlament, främst i Afrika, Asien, Latinamerika och arabländerna. Mycket av arbetet handlade om att förbättra parlamentens arbete med informationsfrågor i syfte att främja öppenhet och ansvarstagande. Allt fler parlament utvecklar med IPU:s hjälp strategier och uppförandekoder. I de arabiska länderna arbetar IPU med myndigheterna i Egypten och Tunisien där man hjälper till att lägga en solid grund för starka lagstiftande institutioner. Detta sker bl.a. genom en översyn av den rättsliga ramen och rådgivning till personal och parlamentsledamöter.

Styrande rådet informerades om att IPU planerar att skicka en högnivåde- legation till Libyen för att hjälpa de nya myndigheterna att identifiera byggstenar för ett nytt demokratiskt parlament. Liknande uppdrag planeras för Myanmar och Södra Sudan. IPU följer även händelseutvecklingen i Syrien och Jemen och är redo att ge stöd vid behov.

8

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. : Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Till rådet rapporterades att IPU:s kommitté för mänskliga rättigheter för parlamentariker under 2011 behandlade fall i 39 länder med 201 involverade parlamentariker.

Exekutivkommittén och underkommittén för finans- och budgetfrågor

Sedan årsskiftet 2010 deltar Sverige under ett fyraårigt mandat med Krister Örnfjäder (S) som medlem av IPU:s styrelse, exekutivkommittén (EK). EK arbetar med finans- och budgetfrågor, reform- och organisationsfrågor och lämnar rekommendationer till det styrande rådet (beslutsfattande).

EK välkomnade de nyvalda parlamenten i Egypten och Tunisien och uttryckte sitt stöd för den demokratiseringsprocess som pågår i Libyen. Samtidigt beslutade man att behålla Libyens medlemskap i IPU och att erbjuda stöd till de libyska myndigheterna för att inrätta ett folkvalt parlament.

Bilaterala möten

Den svenska delegationen fick parallellt med konferensen tillfälle att föra intressanta bilaterala samtal. Med den iranska delegationen tog de svenska riksdagsledamöterna upp frågan om Orumiyehsjön i nordvästra Iran, en av världens största saltsjöar och ett av Unescos biosfärområden. Med Etiopiens delegation diskuterade riksdagsdelegationen de två fängslade svenska journalisterna. Den svenska delegationen förmedlade att man såg hoppfullt på att premiärminister Meles Zenawi under en frågestund i Etiopiens parlament om antiterroristlagar öppnade för att en benådning kan bli aktuell. Delegationen mötte även den ugandiska parlamentarikern Betty Amongi som är ordförande för Ugandas kvinnliga parlamentariker.

Övrigt

Den svenska delegationen genomförde en dags sidoprogram som förberetts med god hjälp från svenska ambassaden i Kampala. Programmet innehöll besök på Naguru Teenage Centre, som finansieras av Sida. På den unika kliniken kan unga få information om sexuell hälsa, bli diagnostiserade samt få behandling, rådgivning och emotionellt stöd. Delegationen fick även tillfälle att träffa och samtala med Frank Mugisha från organisationen Sexual Minorieties Uganda, en paraplyorganisation för hbt-organisationer i Uganda. Vi- dare hölls ett möte med Justice, Law and Order-sekretariatet om rättssektorn i Uganda och man besökte en hiv/aids klinik.

Den svenska delegationen

Delegationen bestod av andre vice talman Ulf Holm (MP), Anti Avsan (M), Krister Örnfjäder (S), Ulrika Karlsson (M), Ulf Nilsson (FP), Monica Green (S), Lennart Axelsson (S) och Christer Winbäck (FP). De två sistnämnda ingick i IPU–delegationen på basis av sin specifika kompetens som ledamöter i riksdagens socialutskott respektive utrikesutskott. Medföljde delegationen gjorde journalisten Erik Esbjörnsson från Dagens Nyheter som för ändamålet

9

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

fått ett stipendium från stiftelsen Braathens fond. Parallellt med konferensen pågick generalsekreterarassociationens möte (ASGP) där biträdande riksdagsdirektör Claes Mårtensson deltog. Från riksdagens internationella kansli deltog delegationssekreterare Lena Eklöf, biträdande delegationssekreterare Helena Lundstedt samt kanslichef Ann-Louise Månsson.

Interparlamentariska unionens (IPU:s) 127:e församling, Quebec,

Kanada, den 21–26 oktober 2012

Vid Interparlamentariska unionens (IPU:s) 127:e församling i Quebec, Ka- nada, den 21–26 oktober 2012, debatterade närmare 700 parlamentariker från hela världen behovet av att respektera och skydda mångfald i alla dess former för att säkerställa fred i dagens globaliserade värld.

Quebec-deklarationen om mångfald och identitet

Vid en särskild debatt som mynnade ut i Quebec-deklarationen diskuterades medborgarskap, identitet samt språklig och kulturell mångfald i en globaliserad värld. Flera talare underströk vikten av att skydda politisk mångfald, inte minst inom IPU:s egen mycket varierande politiska medlemsgrupp. Den svenska IPU-delegationens ordförande Anti Avsan (M) påminde under debatten om Raoul Wallenbergs gärningar. ”Vi som parlamentariker har ett ansvar att visa ledarskap och stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och motverka främlingsfientlighet”, sade han.

Anti Avsan (M) lyfte fram att konflikter börjar i människors sinnen och att de ofta är grundade i en rädsla för det okända som härrör från okunnighet och missförstånd. Han betonade vidare att politiska ledare har ett ansvar och bör vidta konkreta åtgärder för att stoppa intolerans. Inom ramen för internationell rätt kan parlamentariker arbeta för att främja fredliga relationer på nationell och internationell nivå.

Handlingsplan för jämställda parlament

Vid Quebec-församlingen antogs även handlingsplanen Plan of Action for gender-sensitive parliaments, som ska fungera som ett stöd för nationella parlament i deras jämställdhetsarbete. Oavsett nuvarande jämställdhetsnivå innehåller handlingsplanen utvecklingsmöjligheter för samtliga parlament. Planen understryker betydelsen av att både politiker och tjänstemän inkluderas i jämställdhetsarbetet.

Ulrika Karlsson (M) och Krister Örnfjäder (S) representerade riksdagen under denna specialsession. Ulrika Karlsson höll ett anförande där hon betonade vikten av att bl. a. män och kvinnor delar på ansvaret för jämställdhetsfrågan. Hon lyfte även fram att många kvinnliga riksdagsledamöter tycker det är svårt att kombinera arbete och familj.

10

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. : Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Brådskande resolution om situationen i Mali

Quebec-församlingen valde att diskutera och anta en resolution om situationen i Mali och under debatten uttryckte IPU:s medlemmar sin djupa oro över utvecklingen i landet. Krisen har utvidgats bortom Sahelregionen, hotar stabiliteten i hela Väst- och Nordafrika, skapar stora flyktingströmmar och göder trafficking över flertalet kontinenter. Följden av krisen innebär oerhört mänskligt lidande, extrem fattigdom och underutveckling.

Kommittéarbetet

Under Quebec-församlingen inleddes diskussionerna kring de tre huvudteman som ska hanteras under den kommande vårförsamlingen. Årets teman handlar om genomdrivande av parlamentens skyldighet att skydda civila liv, rättvis handel och innovativa finansieringsmekanismer för hållbar utveckling samt användning av medier, inklusive sociala medier, för att öka medborgarnas engagemang och demokrati.

Monica Green (S) bevakade det utskott som behandlade rättvis handel och innovativa finansmekanismer för hållbar utveckling. I sitt tal framhöll hon fördelarna med rättvis handel, att det möjliggör en hållbar utveckling och samhällsutvecklingen på lång sikt och att det formar en mera rättvis global handelsmodell till gagn för odlare, arbetare, konsumenter, industrier och miljön. I stället för att skapa bidragsberoende kan man stärka odlarnas inflytande genom kapacitetsuppbyggnad och tekniskt bistånd. Monica Green lyfte särskilt fram att kvinnor är den grupp som ofta tar det största ekonomiska ansvaret för familjen och ofta arbetar inom jordbruk och handel för låga löner. Hon belyste även de långa transporterna av varor världen över och den tuffa arbetssituation som många chaufförer som transporterar varor världen över befinner sig i – många arbetar ofta inte i enlighet med existerande arbetsvillkor.

Ulrika Karlsson talade i sitt utskott om användandet av medier, inklusive sociala medier, för att främja medborgarnas engagemang och demokrati. Hon påpekade att Internet och sociala medier i dag är mycket viktiga inslag för informationsspridning, särskilt bland unga medborgare som inte använder traditionella medier i lika stor utsträckning som förr. I sitt utskott framhöll Ulrika Karlsson att en viktig aspekt av Internets och sociala mediers utveckling är att värna yttrandefriheten, då detta inte är en självklarhet i alla länder. Internet är ett kraftfullt verktyg för informationsutbyten och stärkande av demokratin, och Ulrika Karlsson framhöll att Internet måste vara en öppen kanal som alla medborgare ska ha självklar tillgång till. Hon påpekade att censur och regleringar av Internet skapar informationshål, och att man kan notera i delar av världen en oroande utveckling, att länder inför regleringar och begränsar yttrandefriheten.

Sedan våren 2012 sitter Ulf Nilsson (FP) i IPU:s kommitté för mänskliga rättigheter för parlamentariker. Under höstmötet granskades 37 fall med sammanlagt 135 parlamentsledamöter från 21 länder. Kommittén tog beslut om 20 av fallen. Under fyra dagar höll kommittén utfrågningar med delegat-

11

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

ioner från Maldiverna, Turkiet, Tchad, Demokratiska republiken Kongo (DRK), Filippinerna, Malaysia och Indonesien. Kommittén beslutade att skicka delegationer till Maldiverna och Turkiet som ett led i förnyade ansträngningar att lösa fall där brott mot mänskliga rättigheter för parlamentsledamöter förekommer.

IPU har länge varit engagerad i att hjälpa till att etablera fred i regionen med två stater, Israel och Palestina. Organisationens kommitté för Mellanösternfrågor, där Monica Green (S) är medlem, diskuterade under Quebecförsamlingen planerna att inom kort resa till regionen för att fortsätta sitt arbete för att underlätta dialogen mellan de två sidorna.

Exekutivkommittén

Kommittén granskade utvecklingen i ett antal medlemsstater. Vid exekutivkommitténs möte i Genève den 29–30 augusti hade Kuwaits representant yrkat på att IPU bör fatta beslutet att utesluta Syrien ur organisationen. Frågan lyftes för diskussion och beslut under Quebec-församlingen och inför beslutet rådgjorde den svenska IPU-delegationen med utrikesutskottets ledamöter. EK gavs en översikt över prejudikat och tolkningar av unionens stadgar vad gäller uteslutande av medlemmar. Endast två möjligheter finns för att utesluta en medlem: om medlemsstaten under tre på varandra följande år inte har betalat sitt bidrag eller om parlamentet har upphört att existera som sådant. EK noterade att trots den fortsatta krisen i Syrien har landet ett fungerande parlament och betalar sitt medlemsbidrag och bör därmed inte uteslutas ur organisationen.

EK underströk att IPU grundades på idén att dialog är ett ovärderligt verktyg för att lösa konflikter och tvister och att IPU bör fortsätta att sträva mot universellt medlemskap, något som senast bekräftades i IPU:s strategi för 2012–2017.

Styrande rådet och budgeten 2013

Den föreslagna budgeten för 2013 presenterades av Krister Örnfjäder (S), ordförande i underkommittén för finans- och budgetfrågor. Budgeten för 2013 är avsedd att klara av en frysning av medlemsländernas bidrag under en tid av ekonomiska svårigheter.

Kostnadsminskningar har gjorts inom flera områden och dessa minskningar kommer delvis att kompenseras av en progressiv ökning av frivilligfinansiering från externa givare. En stor del av den nya frivilliga finansieringen har haft fokus på att stödja utvecklingsmålen, särskilt beträffande mödrars, nyföddas och barns hälsa, och jämställdhetsprogram.

Styrande rådet underströk att IPU:s församlingar endast kan hållas i länder som kan garantera att alla IPU:s medlemmar och observatörer inbjuds och att deras företrädare beviljas nödvändiga visum för att kunna delta.

12

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. : Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

Deltagande och sidoprogram

Från svensk sida deltog den ordinarie IPU-delegationen: Anti Avsan (M), Krister Örnfjäder (S), Ulrika Karlsson (M), Monica Green (S) och Ulf Nilsson (FP). Med hjälp av svenska honorärkonsuln i Quebec genomförde den svenska delegationen ett sidoprogram. Denna gång studerades Kanadas integrationspolitik och Quebec-regionens rättssystem.

Parallellt med församlingen pågick generalsekreterarassociationens möte (ASGP) där riksdagsdirektör Kathrin Flossing och planeringschef Charlotte Rydell medverkade.

Övrigt

Krister Örnfjäder (S) deltog i ett extrainsatt exekutivkommittémöte i Genève, den 29–30 augusti. Utöver medlemskapet i exekutivkommittén sitter Örnfjäder med i styrgruppen för 12+, en regional grupp bestående av Europa, Ka- nada, Australien och Nya Zeeland. Styrgruppen förbereder och samordnar frågor inför de två stora sessionerna och möttes i Paris den 13–14 mars och den 11–12 september.

Ett år efter etablerandet av en underkommitté för finans- och budgetfrågor, med Örnfjäder som ordförande, utvärderades det nya arbetssättet och eventuella för- och nackdelar. Det konstaterades att IPU:s medlemmar via kommitténs ledamöter har fått möjlighet att fördjupa sin kunskap och insyn i de ekonomiska frågorna vilket har underlättat budgetprocessen i sin helhet. Underkommittén har sammanträtt sju gånger under 2012, både fysiskt och via telefonkonferenser.

Inom den nordiska IPU-kretsen finns ett väl fungerande samarbete inför, under och efter de två årliga sessionerna. Värdskapet för gruppens möten roterar och under året stod den isländska delegationen värd för två förberedande möten i Reykjavik, 4-5 mars respektive den 19–20 september.

IPU-delegationens ordförande Anti Avsan (M) valdes under 2012 in som medlem i styrgruppen för Parliamentary Conference on the World Trade Organization (WTO), som organiseras av IPU och EU-parlamentet i samarbete sedan 2002. Konferensen är en sammanslutning av parlamentariker som övervakar Världshandelsorganisationen för att kunna utkräva ansvar gentemot medborgarna, övervaka förhandlingarna, inhämta information om Doha-förhandlingarna, interagera med relevanta WTO-förhandlare och experter samt utbyta information med parlamentariker från andra länder. Konferensens arbete leds av denna styrgrupp där representanter från 25 nationella parlament ingår. Styrgruppen möts två gånger per år, i Genève och Bryssel.

Den 7 november fick IPU-delegationen och PA-UfM-delegationen möjlighet att debattera sina respektive verksamheter i kammaren. Detta efter att riksdagsstyrelsen lämnat årsberättelsen för 2011 som en framställan till riksdagen och utrikesutskottet skrivit ett betänkande. Debatten, som fokuserade på aktuella frågeställningar, gav ledamöterna en möjlighet att sprida kunskap och information om sitt pågående arbete.

13

Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. :Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. Fel! Okänt namn på dokumentegenskap.

I december deltog Anti Avsan (M) och Ulrika Karlsson (M) i den årliga parlamentariska hearingen vid FN i New York. Årets tema handlade om parlamentariska metoder för konfliktförebyggande, försoning och fredsbyggande.

Riksdagsdirektören beslutade 2012 om ett uppdrag att utreda dels de rättsliga förutsättningarna för att utse de svenska delegationerna i IPU och PA- UfM genom val av riksdagen, dels olika former för att behandla delegationernas årliga redogörelse för sin verksamhet genom debatt i riksdagen. Frågan har sedermera överlämnats till kommittén översynen av riksdagsordningen.

Framåtblickande

Sedan den arabiska våren har IPU:s arbete i den delen av världen ökat med särskilda uppdrag i bl.a. Libyen och Egypten. Inom IPU pågår ett arbete för att göra demokratifrågor och demokratiskt styrelseskick till en del av FN:s utvecklingsmål efter 2015.

För svenskt vidkommande innebär Krister Örnfjäders (S) plats i exekutivkommittén fortsatt ökade möjligheter för riksdagen till insyn i och inflytande över IPU:s verksamhet. Sveriges engagemang i IPU har dessutom ökat eftersom samtliga svenska ledamöter har valts in och arbetar i IPU:s olika kommittéer och arbetsgrupper. Sverige ger ett forstsatt starkt stöd i form av engagemang och arbete men även ekonomiskt genom Sida som under en treårsperiod bidrar med ca 15 miljoner kronor.

I linje med den strategi som riksdagsstyrelsen har antagit om riksdagens internationella kontaktverksamhet, och med den ökade globaliseringen ämnar IPU-delegationen fortsätta att lyfta frågan om hur arbetet i riksdagens delegationer till olika interparlamentariska församlingar på bästa sätt ska integreras med riksdagens kärnverksamhet. IPU-delegationen ser fram emot att fortsatt få återrapportera och debattera om sitt arbete i riksdagen.

IPU-delegationen har som ambition att under mandatperioden på olika sätt arbeta aktivt med informationsspridning och att väcka debatt. Två årliga seminarier planeras.

Nyligen genomförda och kommande församlingsmöten

IPU:s 126:e församling, Kampala, Uganda, mars–april 2012

IPU:s 127:e församling, Quebec, Kanada, oktober 2012

IPU:s 128:e församling, Quito, Ecuador, mars–april 2013

IPU:s 129:e församling, Genève, Schweiz, oktober 2013

14 Elanders, Stockholm 2013

Behandlas i betänkande (1)