Förlängd försöksverksamhet vid medborgarkontor

Betänkande 2001/02:KU30

  1. 1, Förslag
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
25 april 2002

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Försöksverksamheten vid medborgarkontor förlängs (KU30)

Försöksverksamheten med samtjänst vid medborgarkontor förlängs t.o.m. juni 2004. Samtjänsten vid medborgarkontor innebär att statliga myndigheter, en allmän försäkringskassa, ett landsting eller en kommun kan använda varandras personal till att utföra enklare förvaltningsuppgifter (se även 1996/97:KU9 ).
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag

Motioner: 1
Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2002-04-09
Justering: 2002-04-16
Trycklov: 2002-04-17
Betänkande 2001/02:KU30

Alla beredningar i utskottet

2002-04-02, 2002-04-09

Försöksverksamheten vid medborgarkontor förlängs (KU30)

Konstitutionsutskottet föreslår att riksdagen godkänner regeringens förslag att förlänga försöksverksamheten med samtjänst vid medborgarkontor t.o.m. juni 2004. Samtjänsten vid medborgarkontor innebär att statliga myndigheter, en allmän försäkringskassa, ett landsting eller en kommun kan använda varandras personal till att utföra enklare förvaltningsuppgifter (se även 1996/97:KU9).

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2002-04-25
Stillbild från Debatt om förslag 2001/02:KU30, Förlängd försöksverksamhet vid medborgarkontor

Debatt om förslag 2001/02:KU30

Webb-tv: Förlängd försöksverksamhet vid medborgarkontor

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 1 Kerstin Kristiansson Kar (S)
Fru talman! I det här KU-betänkandet föreslås att giltighetstiden för lagen om försöksverksamhet med samtjänst vid medborgarkontor ytterligare förlängs till utgången av juni 2004. Den här försöksverksam- heten, som faktiskt trädde i kraft i juli 1994 och som fick en utvidgning 1997, har av de många människor som berörts av den upplevts som oerhört positiv så- tillvida att det har blivit ökad närhet och ökad till- gänglighet. Man kan också nämna den här effektivi- tetsfaktorn. Med tanke på att vi för några veckor sedan, närmare bestämt den 4 april, i den här kamma- ren debatterade demokratifrågor är det här ett exem- pel på en bra försöksverksamhet när det gäller demo- krati. Jag har tagit del av goda exempel på ganska nära håll eftersom min grannkommun i Västernorrland bedrev den här verksamheten. Det var bara under en tid, men under den tid då det varade vet jag att med- borgarna upplevde verksamheten som mycket bra. Även personalen, som var med i verksamheten, tyckte att den fungerade på ett alldeles utomordentligt sätt. Då kan ju vän av ordning undra: Varför perma- nentas inte en verksamhet som fungerar så bra ur inte minst ett demokratiperspektiv? Det är ju så att det för närvarande pågår en del utredningsarbete, och också ett arbete kring hur man kanske kan utvidga den här verksamheten. I avvaktan på det permanentar man inte försöksverksamheten, utan den får pågå ytterliga- re några år. Jag tycker att det är glädjande att vi i utskottet kunde ha en bred enighet kring de här frågorna. Det kan ju tyckas lite förunderligt att jag kliver upp i talarstolen och pratar för ett enigt utskott, men jag tycker att det är viktigt, med tanke på att vi har de- batterat demokratifrågor så flitigt den här våren, att man belyser även den här frågan. En motion som kom in under allmänna motionsti- den var fogad till betänkandet. I den motionen pratar man lite grann kring närhetsbegreppet, att man kan- ske ska utlokalisera medborgarkontoren från central- orten. Det är naturligtvis viktigt för att få maximal effekt på verksamheten, men samtidigt är det kanske inte något som avgörs i Sveriges riksdag. Ytterst är det en fråga mellan parterna, kommunen och de övri- ga samhällsorgan som deltar i den här samtjänstverk- samheten på medborgarkontoret. Med det vill jag avsluta, och naturligtvis yrka bi- fall till förslaget i betänkandet.

Anf. 2 Lars Hjertén (M)
Fru talman! Man kan säga att väl fungerande medborgarkontor är lokal demokrati i praktiken. Det positiva med medborgarkontor är ju att man utgår från allmänhetens behov av service och att stat, kommun och landsting anpassar sig efter allmänhe- tens behov. Det borde vara självklart att så är fallet, men det är det inte alltid. Jag har besökt särskilt ett medborgarkontor vid några tillfällen. Då har jag märkt hur mycket lättare det är för t.ex. äldre, rörelsehindrade personer att nå de myndigheter som man har behov av att träffa. Man träffar dem på samma ställe. Ett medborgarkontor anpassar ju också öppethållandetiderna så att man har öppet samtidigt. Det är ju inte alltid så om man går till olika kontor. Jag har träffat äldre som har sagt att det är oerhört positivt. I stället för att behöva anlita färdtjänst och uppsöka tre fyra kontor kan man alltså träffa alla de här myndigheterna vid ett och samma tillfälle. Det finns en del utredningar som Kerstin Kristi- ansson Karlstedt berörde här. En som jag tycker är särskilt intressant är den som Statskontoret gör. Man ska där försöka se hur allmänheten ska kunna få ser- vice från olika myndigheter dygnet runt via Internet. Man ska kunna få ärenden behandlade och också kunna få information. Det är ett system som vi vet att bankerna tillämpar sedan länge. Vi kan ju betala våra räkningar oavsett vilken tid på dygnet vi sitter vid datorn om vi är uppkopplade till Internet. Att den servicen också skulle kunna genomföras av olika myndigheter tror jag är värdefullt för många även om förstås mycket i fortsättningen också kräver personli- ga sammanträffanden. Fru talman! Försöken med medborgarkontor in- fördes som Kerstin Kristiansson Karlstedt sade den 1 juli 1994 av den borgerliga regeringen. Det var ju väldigt positivt att den nya socialdemokratiska rege- ringen inte upphävde det här beslutet. Vi är som sagt helt eniga om principerna för att fortsätta den här försöksverksamheten. Jag tycker att det borde vara så framöver att det blir regel snarare än undantag med den här typen av service till allmänheten, men vi får avvakta ytterligare några år. Jag hoppas att riksdagen är lika enig efter 2004 som den är i dag när den säger att det här ska permanentas, det som hittills har ett varit försök. Jag yrkar alltså också bifall till förslaget i betänkandet.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2002-04-25
Förslagspunkter: 2, Acklamationer: 2

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Förlängd försöksverksamhet vid medborgarkontor

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar det av utskottet framlagda förslaget till lag om dels fortsatt giltighet av lagen (1997:297) om försöksverksamhet med samtjänst vid medborgarkontor, dels ändring i samma lag. Riksdagen bifaller därmed delvis proposition 2001/02:109.
  2. Utbyggnaden av medborgarkontor

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motion 2001/02:K335.