Pausad BNP-indexering av skatten på bensin och diesel för 2022

Betänkande 2020/21:SkU37

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Utskottet arbetar med ärendet

Beslutat
29 september 2021

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden.

Hela betänkandet

Beslut

Skatten på drivmedel påverkas inte av BNP-utvecklingen under 2022 (SkU37)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att pausa den BNP-relaterade justeringen av skatten på bland annat bensin och diesel för år 2022. Den uteblivna uppräkningen av skatten motverkar att priset på bensin och diesel höjs på grund av reduktionsplikten, det vill säga kravet på drivmedelsleverantörer att blanda i biodrivmedel i bensin och diesel för att minska växthusgasutsläppen. Biodrivmedel framställs av förnybar råvara och är för närvarande dyrare att producera än andra drivmedel.

Den pausade så kallade BNP-indexeringen innebär att skatten på drivmedel enbart justeras med hänsyn till förändringar i konsumentprisindex (KPI) och inte utvecklingen av bruttonationalprodukten (BNP). Pausen gäller bensin, diesel, flygbensin, flygfotogen och vissa oljor med hög svavelhalt. Riksdagen pausade tidigare BNP-indexeringen även för år 2021.

Lagändringen gäller från och med den 1 november 2021 till och med den 31 oktober 2022.

Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionerna.

Ärendets gång

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2021-06-15
Justering: 2021-09-09
Trycklov: 2021-09-16
Reservationer: 3
Betänkande 2020/21:SkU37

Alla beredningar i utskottet

2021-06-15

Skatten på drivmedel påverkas inte av BNP-utvecklingen under 2022 (SkU37)

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag att pausa den BNP-relaterade justeringen av skatten på bland annat bensin och diesel för år 2022. En utebliven uppräkning av skatten motverkar att priset på bensin och diesel höjs på grund av reduktionsplikten, det vill säga kravet på drivmedelsleverantörer att blanda i biodrivmedel i bensin och diesel för att minska växthusgasutsläppen. Biodrivmedel framställts av förnybar råvara och är för närvarande dyrare att producera än andra drivmedel.

En pausad så kallad BNP-indexering innebär att skatten på drivmedel enbart justeras med hänsyn till förändringar i konsumentprisindex (KPI) och inte utvecklingen av bruttonationalprodukten (BNP). Pausen föreslås gälla bensin, diesel, flygbensin, flygfotogen och vissa oljor med hög svavelhalt. Riksdagen pausade tidigare BNP-indexeringen för år 2021.

Lagändringen föreslås börja gälla från och med den 1 november 2021 till och med den 31 oktober 2022.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Bordläggning: 2021-09-28
Debatt i kammaren: 2021-09-29
Stillbild från Debatt om förslag 2020/21:SkU37, Pausad BNP-indexering av skatten på bensin och diesel för 2022

Debatt om förslag 2020/21:SkU37

Webb-tv: Pausad BNP-indexering av skatten på bensin och diesel för 2022

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 47 Niklas Wykman (M)

Fru talman! Jag vill yrka bifall till Moderaternas reservation 1, som i korthet går ut på att sänka skatten på bensin och diesel med 1 krona litern vid pumpen. Jag ska motivera detta och återkomma till argumenten för det.

Svensk miljöpolitik har inte helt fallerat, men den har tagit sig mycket märkliga uttryck. I går möttes vi av nyheten om en förfärlig tragedi i Göteborg. Vi kan dagligen läsa om att vi har en arbetslöshet som tillhör de högsta i Europa och tillväxtsiffror som tillhör Europas lägsta och att knappt varannan invandrare försörjer sig själv. Misslyckandena i det svenska samhället staplas tyvärr på varandra, och människor lider av otrygghet, arbetslöshet och en känsla av att inte höra till eller känna tillit.

Det är ingen slump att Sverige har så många problem, fru talman. Det beror på att vi har en illa avvägd politik. Vi har politiker som kvitterar ut sin lön men inte gör jobbet. Man ser inte på samhällsproblemen på ett klarsynt sätt. Man genomför inte reformer som åtgärdar problemen, utan i stället är man upptagen på annat håll med en massa konstiga teoretiska diskussioner. Man är djupt inne i sig själv och sina egna politiska partier, men man blundar för landet och de problem som finns. Och miljöområdet är inget undantag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Samtidigt funderar hushåll runt om i Sverige på om de över huvud taget har råd att tanka. Senast jag tankade kostade dieseln 18,50 litern. Jag såg att bensinen då kostade lite drygt 17 kronor. Man är orolig för om man har råd att hälsa på systern i grannstaden, att skjutsa barnen till hockeyträningen eller om det ens lönar sig att åka och jobba.

Samtidigt som svenska hushåll plågas av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och de andra skattehöjarpartierna - vilket drabbar svensk landsbygd och svenska barnfamiljer - har man drivit en politik där man eldar 140 000 liter olja i timmen i Karlshamn. Det är för att det saknas el i de svenska elnäten.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har förtidsavvecklat den svenska kärnkraften utan att det finns några fungerande alternativ. Då bränner man 140 000 liter olja i timmen i Karlshamn samtidigt som man lägger rekordhöga skatter och avgifter på familjer som är beroende av bilen. Hur är detta rimligt, Centerpartiet? Hur är detta anständigt, Socialdemokraterna? Hur är detta miljöeffektivt, Miljöpartiet?

Det går helt enkelt inte att på rationell, miljövänlig och ekonomisk grund motivera den förda politiken. Den drivs av en vilja att visa sig själv så god och snäll som möjligt på internationella konferenser, men den tar ingen hänsyn till villkoren för svenska hushåll.

Man eldar alltså olja för att man stänger kärnkraften, men man plågar samtidigt hushållen med ett dieselpris på 18,50 litern. Det är inte en klimateffektiv politik. Det är heller inte en politik som är bra för svenska jobb och för svensk tillväxt.

Moderaterna har en mycket effektiv miljöpolitik som majoriteten i den här kammaren dock sätter stopp för. Vi skulle kunna sänka koldioxidutsläppen drastiskt genom ny kärnkraft, genom att bygga ut laddstolpar så att man kan ha fler transporter på el runt om i hela landet, genom en modern teknik för koldioxidlagring och genom att i stället för att betala bistånd till korrupta ledare i korrupta stater se till att länder kan ställa om sin produktion till mindre koldioxidutsläpp. Allt detta blockeras av Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

Samtidigt lägger dessa partier en orimlig skattebörda på hushåll som är beroende av bilen. Värst drabbas givetvis de människor som bor på landsbygden, där avstånden är stora, men också alla de som bor strax utanför våra städer. För ingen kollektivtrafik i hela världen, hur utbyggd den än blir, går från hemmet till förskolan och till skolan, vidare till arbetsplatsen, förbi mamma på äldreboendet och sedan tillbaka för hämtning, hem för att laga middag, därefter till hockeyträningen, till hämtning efter baletten och sedan till fotbollen. Det går helt enkelt inte bygga en sådan kollektivtrafik.

Vi har byggt vårt samhälle på att människor har bil, och det gör också samhället bra och livet bättre. Men nu är det så dyrt att använda bilen att man funderar på om man har råd att skjutsa till fotbollsträningen, hälsa på mamma på äldreboendet eller åka till systern i grannstaden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Är detta det Sverige vi vill ha? Året är alltså 2021. Vi har arbetat i generationer, och vi arbetar fortfarande hårt - och man ska behöva fundera på om man har råd att hämta på hockeyträningen och om man har råd att åka och hälsa på på äldreboendet!

Detta är ju själva kärnan i den cyniska politik som bedrivs: Det ska vara så dyrt med livsnödvändigheten bilen att man helt enkelt inte ska kunna använda den. Det ska vara dyrt att bo på landsbygden. Det ska vara dyrt och besvärligt att ha barn som man behöver skjutsa. Man förväntas helt enkelt ställa bilen och sänka livskvaliteten. På något annat sätt går det inte att förstå den förda politiken.

Men det är inte nog med absurditeten i den överbeskattning som riktas mot svenska hushåll utan någon större klimat- eller miljönytta - se hur man använder pengarna! Elcykelsubventioner är ett exempel.

Familjen på landsbygden, som är beroende av bilen, ska alltså betala skyhöga skatter för att subventionera en elcykel till direktören, journalisten och pr-arbetaren på Södermalm, så att de slipper trampa i uppförsbacken på Götgatan. Är detta en rimlig politik för Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna? Är det rimligt att en vanlig familj strax utanför Örebro, Östersund eller någon annanstans i Sverige ska betala 18,50 litern för dieseln för att subventionera elcyklar i Stockholms innerstad, som på sin höjd har effekten att de gör folkhälsan lite sämre när direktören, pr-geniet och journalisten slipper trampa i Götgatsbacken? Hur har ni tänkt där?

Moderaternas förslag är tydligt. Vi ska möta miljöproblemen med en rationell och effektiv politik. Det gör vi genom att bygga ut kärnkraften. Det gör vi genom att lagra koldioxid i marken. Det gör vi genom att ställa om biståndet. Det gör vi genom rekordsatsningar på laddinfrastruktur, så att det faktiskt blir möjligt med elbilar. Men vi vill också att man ska kunna leva i hela Sverige, att företag ska vara konkurrenskraftiga och att det ska finnas goda villkor för att både jobba och leva i hela vårt land. Därför yrkar jag bifall till reservation 1, som säger att vi ska sänka skatten med 1 krona litern på bensin och diesel vid pumpen.


Anf. 48 Eric Westroth (SD)

Fru talman! Det kommer väl knappast som en nyhet för någon här inne att Sverige är ett stort och glesbefolkat land. Vi är faktiskt det tredje största landet i EU - endast Frankrike och Spanien är större. Dessutom är vi även Europas näst mest glesbefolkade land - endast Finland är mer glesbefolkat.

Denna ekvation gör att väldigt många i vårt vackra land helt enkelt saknar en rimlig kollektivtrafik som ett alternativ för sina transporter. Det finns oftast ingen buss att ta till och från jobbet. Det finns oftast ingen buss att ta för att lämna eller hämta barnen på förskolan. Det finns oftast ingen buss när barnen ska till fotbollsträningen. Och det finns oftast ingen buss när man ska hjälpa sina gamla föräldrar till sjukhuset. Därför är väldigt många svenskar helt beroende av bilen för att få livspusslet att gå ihop över huvud taget.

Fru talman! Väldigt ofta får vi här i kammaren höra att hela Sverige ska leva. Men stundom är det svårt att se att besluten går i just den riktningen.

När jag tankade i måndags kostade dieseln 18 kronor per liter, vilket är lite dyrare än vad min moderata kollega fick betala. I går kunde vi läsa att priserna höjts ytterligare. För ett år sedan kostade dieseln 13,50 per liter. Då hade visserligen coronakrisen tryckt ned bränslepriset, men de senaste tre månaderna har bränslepriset gått upp med 10 procent och på ett år med över 30 procent. Jämför vi det svenska dieselpriset internationellt kan man på sajten globalpetrolprices.com se att det svenska dieselpriset är näst högst i hela världen. Endast Hongkong har ett 90 öre högre literpris. Efter Sverige kommer Israel och Norge, där dieseln är 1,30 respektive 1,70 billigare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! De höga svenska bränslepriserna drabbar inte heller bara Sveriges privatbilister, utan även de svenska lantbrukarna får högre kostnader för sitt bränsle. Enligt LRF betyder varje krona som dieselpriset höjs med en ökad kostnad med 270 miljoner kronor för svenska lantbrukare. Dessutom har deras danska kollegor en betydligt frikostigare skattereduktion på bränsle som förbrukas i verksamheten. Därför har Sverigedemokraterna som målsättning att nedsättningen av bränsleskatten för de svenska lantbrukarna ska vara densamma som för de danska.

Även den svenska åkerinäringen drabbas av de höga bränslepriserna. Detta är inget som åkeriföretagarna med enkelhet kan kompensera genom högre priser mot kund. I slutändan blir det de svenska konsumenterna som får betala kostnaden med ökade varupriser. Samtidigt ökar incitamenten att använda utländska lastbilsekipage som ofta har sämre diesel, dragfordon med sämre klimatprestanda och lastbilschaufförer med betydligt sämre villkor jämfört med villkoren för de svenska kollegorna.

Även många mindre företag som sliter för att tjäna ihop till löner och skatter har fått ett större ok att bära, inte bara när det gäller bränsleskatterna utan även när det gäller beskattningen av deras fordon. Vi ser hur förmånsvärden räknas om för att bli mer kostsamma. Vi ser även hur straffbeskattningen i form av bonus malus många gånger träffar mindre tjänsteföretag när fordonsskatten på deras lätta lastbilar mångdubblas.

Fru talman! Men det är egentligen inte detta vi debatterar i dag. Nej, i dag debatterar vi precis detsamma som vi gjorde förra året: en tillfällig paus från den 2-procentiga schablonmässiga och automatiska överindexeringen av bränsleskatten, den så kallade bnp-indexeringen, som regeringen och riksdagen beslutade om 2016. Varje år höjs nämligen skatten på drivmedel automatiskt utan att det föregås av en debatt eller en omröstning här i riksdagen. Bara detta anser vi är helt fel. Varje skattehöjning borde beslutas här vid varje enskilt tillfälle. I stället måste vi nu debattera och besluta om att inte höja skatten.

Men innebär den pausade bnp-beskattningen lägre bränslepriser? Nej, det gör den inte. Fortfarande görs den automatiska KPI-indexeringen av både bensin och diesel. Man kan alltså säga att detta beslut gör att skattehöjningen blir lite mindre än vad den annars skulle vara.

Den främsta anledningen, som regeringen anför, för den pausade bnp-indexeringen är den utökade reduktionsplikten, som också är starkt bidragande till de ökade bränslepriserna. Men en pausad bnp-indexering medför tyvärr endast en mycket begränsad kompensation för detta. Vi pratar om en utebliven skattehöjning på så lite som 12 öre per liter för diesel och 16 öre per liter för bensin.

Fru talman! Sammantaget menar vi sverigedemokrater att såväl KPI-indexeringen som bnp-indexeringen borde upphöra permanent. Utöver detta behöver bränsleskatterna sänkas ytterligare, inte minst för boende i Sverige som är beroende av bilen för att klara livpusslet och som inte har någon kollektivtrafik som ett rimligt alternativ. Därför vill jag yrka bifall till Sverigedemokraternas reservation 2 i betänkandet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

I vår reservation yrkar vi just på att man permanent ska slopa KPI-indexeringen och bnp-indexeringen samt ytterligare sänka skatterna på bensin och diesel. Då Moderaternas reservation har samma intention och viljeinriktning i fråga om sänkta bränsleskatter kommer vi i händelse av att vår reservation faller att vid voteringen ställa oss bakom Moderaternas reservation 1.


Anf. 49 Niklas Wykman (M)

Fru talman! Eric Westroth och jag verkar överens om att skatten på bensin och diesel är för hög. Det är helt enkelt inte motiverat av miljöskäl att ha en så hög beskattning som vi har. I stället för att hjälpa omställningen stjälper det livet för människor som är beroende av bilen i sin vardag.

Fru talman! Jag noterade att Eric Westroth meddelade att Sverigedemokraterna ska rösta på vårt förslag ifall deras förslag faller. Det välkomnar jag, såklart. Det välkomnar jag att alla partier gör. Centerpartiet, till exempel, har här en utmärkt möjlighet att hjälpa människor som är beroende av bilen och som bor på landsbygden. Jag tvivlar dock på att de kommer att ta den chansen.

Min fråga till Eric Westroth är kanske lite av teknisk karaktär, för er som tittar på detta. Men det är ändå viktigt att reda ut. I er budget finns inga pengar avsatta för att sänka bensinskatten och dieselskatten. Det är bara Moderaterna som har gjort den prioriteringen. Nu ska vi blicka lite framåt. Min fråga är därför ifall ni kommer att avsätta pengar i er budget för nästa år för att sänka skatten? Det kräver ju en prioritering i budgeten om man vill göra detta. Det innebär trots allt ett visst intäktsbortfall för staten. Ifall de pengarna tillförs i er budget är vi överens, och i sådana fall kan vi gemensamt ta ett steg för ett Sverige som det är bättre att driva företag och jobba i och där det går bättre att bo i hela landet.


Anf. 50 Eric Westroth (SD)

Fru talman! Tack för frågan, Niklas Wykman! Ja, precis som Niklas säger är förutsättningar för att leva på landet något som vi vill premiera, så att säga. Den nuvarande regeringens politik, med ideliga skattehöjningar och försvåringar när det gäller detta, finner vi inte till fyllest.

Precis som Niklas Wykman sa i sitt anförande är kärnkraften och en utvecklad laddinfrastruktur en nyckel för att klara klimatomställningen. Vi kan även läsa i motorpressen om journalister som försöker göra långresor med sina elbilar. De får till slut lova sina familjemedlemmar att inte ta elbilen nästa gång, på grund av köer vid laddstolparna. Där kanske utvecklingen går fortare än vad marknaden är beredd att ta.

Sedan gäller det tillförsel av pengar i fråga om bränsleskatter. Vi får förutsätta att det kommer att tillföras. Det är precis som Niklas Wykman säger: det handlar om prioriteringar. Landsbygden är ett prioriterat område för vår del. Vi ser att bilen är en förutsättning för att man ska kunna bo på landsbygden, och inte bara på landsbygden utan, precis som Niklas Wykman själv sa, också i närheten av storstäderna.

Vår budget är inte presenterad än, men jag förutsätter att det kommer att skjutas till pengar där.


Anf. 51 Niklas Wykman (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Jag välkomnar det beskedet från Eric Westroth: att man ska avsätta pengar i budgeten. Det är precis så som Moderaterna har gjort för att man på riktigt ska kunna sänka dessa skatter. Det är nämligen en viktig fråga.

Först och främst är den givetvis viktig för dem som är direkt berörda, de som behöver bilen för att kunna ta sig till jobbet och, som Eric Westroth pratade om, för att kunna sköta sin familj och ta hand om sina anhöriga. Den är också viktig när det gäller att man ska kunna resa någonstans och komma iväg på semester och så vidare. Men att miljöpolitiken är sund, balanserad och effektiv är också viktigt eftersom klimatutmaningen är på riktigt, och det behövs effektiva åtgärder.

Att då bara fortsätta med den typ av symbolpolitik som Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna - regeringen och dess stödpartier - ägnar sig åt riskerar att skada förtroendet för politiken. Människor upplever att de får betala 18,50 per liter för diesel. Sedan ska intäkterna gå till att subventionera elcyklar för att man ska slippa trampa i Götgatsbacken i Stockholm. Det blir en politik som helt enkelt skaver hos människor och som riskerar att legitimiteten och förtroendet för hela miljöpolitiken skjuts i sank.

Jag välkomnar och ska med intresse läsa Sverigedemokraternas budget. Jag ser fram emot att det den här gången finns riktigt genomförbara förslag om sänkt skatt på bensin och diesel. Då kan vi gemensamt och tillsammans med andra partier som bryr sig om villkoren för jobb och företagande och möjligheten att bo i hela landet gå fram med en politik som på riktigt är klimateffektiv utan att skjuta hushållens ekonomi i sank.


Anf. 52 Eric Westroth (SD)

Fru talman! Jag kanske får korrigera mig lite i alla fall. Vi har, som sagt, en budget som inte är presenterad än. Det är en borttagning av KPI-indexeringen och bnp-indexeringen i föregående budget. Den kommande budgeten är, som sagt, inte presenterad än. Men en borttagning av både KPI-indexeringen och bnp-indexeringen är en viktig sak för att bromsa den skenande prisutvecklingen för bränslet.

Vi har inte en kvantitativ sänkning av bränsleskatten på samma sätt som Moderaterna har i sin motion. Men jag och Niklas Wykman är nog helt överens om viljeinriktningen: att skatten på bensin och diesel ska ned för landsbygdens skull och för de verksamheter och det näringsliv som finns på landsbygden. De ska inte tvingas in till tätorterna för att få sina anställda att ta sig till jobbet.


Anf. 53 Magnus Jacobsson (KD)

Fru talman! Jag vill börja med att från kristdemokratiskt håll yrka bifall till vår reservation 3.

Hur är det med landet i nuläget? Jag tycker att ledamoten Niklas Wykman lyfte fram det på ett väldigt bra sätt. Sverige är i många stycken ett tudelat land.

Under slutet av sommaren genomförde jag en studieresa. Jag började i Uddevalla och reste inlandsvägen, ut mot kusten ända upp till Kiruna och sedan hem till Uddevalla igen Jag kom då att åka i stora delar av svenskt inland, liksom längs med kusten, och jag gjorde tio femton olika studiebesök. Bara det i sig var intressant.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

I delar av Sverige ser man grusvägar med 110-skyltar. Det är inte så väldigt vanligt förekommande hemma i Uddevalla. Det var också intressant att träffa en av de tjänstemän som jobbar för Region Jämtland, som konstaterar att trafikplanen i Jämtland innehåller 60 procent grusväg. Jag tror att väldigt få av oss som är i kammaren just nu har den erfarenheten. Åtminstone är det inte så för oss som kommer från Västra Götaland att regionens trafikplan innehåller 60 procent grusväg. Det är alltså en otrolig skillnad i hur infrastrukturen ser ut.

Vi ser också ett annat fenomen som dyker upp i nuläget och som givetvis påverkas av synen på skatt. Att man sänker hastigheterna i stället för att laga vägar drabbar näringslivet, vilket drabbar den enskilde och dem som ska försöka ta sina barn till en idrottsaktivitet eller till skolan.

Vi ser också hur de prismodeller som vi jobbar med i dag resulterar i skenande priser. Dieselpriset går upp. En del partier tycker att det är positivt. Det finns till och med de som hävdar att priset borde gå upp till både 30, 40 och 50 kronor. Det kan man hävda om man har tre minuter till tunnelbanestationen och tio minuter till jobbet. Men så ser inte Sverige ut. För väldigt många ser Sverige ut så att man faktiskt måste ta sitt fordon och resa både en halvtimme och en timme för att komma till jobbet. Det är klart att om man då står och pratar om prisbilder på 30, 40 och 50 kronor slår man sönder delar av Sverige. Det här måste vi riksdagsledamöter vara medvetna om, fru talman.

Därför blir jag förvånad när jag läser det här rätt korta betänkandet. Med en väldigt svag argumentation avfärdar nuvarande majoritet det förslag vi kristdemokrater har om att ta fram en ny bränsle- och fordonsbeskattning i Sverige. Det intressanta är att just det här förslaget och dessa idéer lyfter Tomas Eneroth och även Miljöpartiets företrädare fram i trafikutskottsdebatterna. I den ena delen av kammaren är alltså det här en fråga vi diskuterar, och i den andra delen av kammaren står samma majoritet som säger att vi behöver en översyn och säger att vi inte behöver någon sådan översyn.

Fru talman! Jag måste säga att jag inte får det där att helt gå ihop.

Vad är då skälet till att vi kristdemokrater vill ha en översyn av bränsle- och fordonsbeskattningen? Det är ett faktum att nuvarande modell egentligen bara går att reglera med högre eller lägre skatt. Modellen har ingen träffsäkerhet i relationen mellan stad och land. Den har heller ingen träffsäkerhet när det gäller tid på dygnet. Den har en viss träffsäkerhet avseende fordon, eftersom fordonsbeskattningen tar hänsyn till vad du har köpt för fordon. Men egentligen är dagens system extremt trubbigt.

Kristdemokraternas förslag till en ny fordons- och bränslebeskattning hade fått som effekt att vi kommer åt de utländska chaufförerna. I dag får svenska chaufförer betala skatt i Sverige när de kör här, och sedan får de betala skatt i utlandet för att köra där. Men för utländska chaufförer är Sverige ett av få länder där det inte sker någon beskattning. Vi har alltså satt in en konkurrensnegativ situation för vårt eget näringsliv.

Vårt förslag hade också möjliggjort en sänkning av beskattningen för alla dem som bor på landsbygden och som inte har en fullgod kollektivtrafik. Dagens skatt slår blint, och det är svårt att underlätta för dem som är beroende av fordonstransporter utan att man samtidigt sänker skatter för dem som har fungerande alternativ. Nuvarande system är alltså trubbigt. Det möter inte miljömålen, det möter inte den sociala dimensionen och det möter heller inte de behov som finns. Det är ett trubbigt system som slår blint.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Vårt system hade också kunnat användas för att styra transporter under olika tider på dygnet. Har man en digitaliserad fordons- och bränslebeskattning, paketerar ihop det och avvecklar alla de andra systemen kan man faktiskt styra ungefär som med flygets slottider. Det kan alltså vara dyrare för lätt lastbil att köra vissa tider på dygnet, vilket styr bort den trafiken framför allt i större tätorter i rusningstrafik när människor ska till och från jobbet. Man kan också underlätta beskattningen så att transporter vid andra tider kan köra ut och fylla på i varuhus och annat viktigt. Det är alltså en beskattning som skulle kunna följa fordonet på ett helt annat sätt.

Vi har ytterligare en faktor, fru talman, som alltför få talar om men som vi bohuslänningar har noterat, och det är den norska debatten. Det är positivt att fler fordon går på alternativa bränslen. Men om de alternativa bränslena till viss del är skattebefriade enligt en styrmodell får vi till sist en situation där allt färre betalar för slitaget. I Norge börjar det komma en sådan debatt: Vänta lite, hur gör vi nu? Ska vi ha mindre pengar till vägar?

Vi kanske behöver göra någonting i ett tidigt skede så att medborgarna inte blir lurade om och om igen. Ena stunden skulle det vara etanol. Sedan skulle laddhybrider ingå via bonus malus. Min hustru köpte en sådan i våras, men vad jag förstår av regeringens förslag ska den inte ingå nästa vår. Den typen av hattande är inte ett bra sätt att bedriva miljöpolitik.

Fru talman! Vi står fast vid vårt förslag i reservation 3, och det är med stor förvåning som jag konstaterar att S och MP i trafikutskottet talar om hur viktigt det vore med en ny modell, medan S och MP i skatteutskottet säger nej till ett sådant förslag.


Anf. 54 Sultan Kayhan (S)

Fru talman! I dag debatterar vi pausad bnp-indexering av drivmedelsskatten på bensin och diesel. Samtidigt får vi inte glömma färdriktningen i klimatpolitiken och den klimatkris som pågår.

Vad som fått många av oss att vakna är kanske detta med vädret. De kalla och regniga svenska somrarna som alla ville fly ifrån verkar vara borta. En rad stekheta somrar har drabbat hela norra halvklotet under de senaste åren. Temperaturrekord har slagits. Skogarna har brunnit. Torka i kombination med häftiga regn som medfört översvämningar har plågat jordbruket. Att bygga nära vatten har blivit en ny utmaning i och med detta. Stormar hotar både skogen och kustbebyggelse.

Vi befinner oss i en klimatkris, och det krävs kraftiga åtgärder för att minska koldioxidutsläppen. Vår färdriktning måste vara klar. Industrins gröna omställning behöver accelereras. Transporter måste ställas om, och vi behöver få en fossilfri fordonsflotta - ju fortare, desto bättre. Sveriges klimatpolitiska ramverk säger att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent 2030 jämfört med 2010. Man kan inte båda ha denna färdriktning och sedan säga att bensinpriset ska ned med 1 krona.

En del säger att detta är en landsbygdsfråga, men är det inte också en landsbygdsfråga att skogen inte brinner ned eller stormfälls? Eller att bonden slipper tvingas konkurrera med grannarna om det lilla vatten som finns kvar i ån efter en längre tids torka?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Många är på olika sätt beroende av bilar som är drivna av bensin och diesel, så drivmedelspriset kan inte raka i höjden hur mycket som helst. Samtidigt måste utvecklingen tydligt drivas mot drivmedel med lägre utsläpp och en fossilfri fordonsflotta år 2030.

Sedan 1994 sker en årlig omräkning av såväl koldioxid- som energiskattesatserna på bland annat bensin och diesel med förändringar i konsumentprisindex. För bensin och diesel görs sedan den 1 januari 2016 även ett schabloniserat årligt tillägg om 2 procentenheter till KPI-omräkningen. Med detta finns ett tydligt och nödvändigt förändringstryck som också främjar utvecklingen av bensinsnålare fordon.

Den 1 juli 2018 infördes en reduktionsplikt att blanda in biodrivmedel i bensin och diesel för att minska växthusgasutsläpp. Till följd av högre produktionskostnader är biodrivmedel än så länge dyrare än bensin och diesel. Regeringens förslag syftar till att möta de högre pumppriser som kan uppstå till följd av högre inblandning av biodrivmedel inom reduktionsplikten. När indexeringen pausas innebär det att pumppriserna blir lägre jämfört med om skattesatserna hade bnp-indexerats som vanligt.

Förslaget innebär en balanserad avvägning mellan enskildas och företags förmåga att möta prisökningen till följd av skärpningarna av reduktionsnivåerna relativt till en hög ambitionsnivå i klimatarbetet, där reduktionsplikten innebär minskade växthusgasutsläpp från bensin och diesel genom inblandning av biodrivmedel.

Fru talman! Att säga att vi beskattar fordon och fossila drivmedel för mycket i en situation av uppenbar klimatkris är inte trovärdigt. Jag önskar att vi i stället skulle diskutera hur vi tillsammans kan höja ambitionen för klimatpolitiken och göra ännu mer, för klimatet kan inte vänta.

Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet.


Anf. 55 Magnus Jacobsson (KD)

Fru talman! Sultan Kayhan! Min huvudfråga handlar om att jag stått i åtskilliga debatter med Tomas Eneroth där han lyft fram vikten av att vi faktiskt förbättrar vår miljöpolitik och blir mer träffsäkra. Han har vid flera tillfällen sagt att han saknar partier i riksdagen som är beredda att diskutera en ny bränsle- och fordonsbeskattning. Jag har då i all ödmjukhet påpekat att nu är det nog tredje året vi lagt fram motioner om detta i riksdagen.

Jag måste säga att jag blir lite förvånad när ni socialdemokrater säger att ni vill ha en mer träffsäker politik och er infrastrukturminister säger att det vore önskvärt med mer dialog med oppositionen om detta - all respekt för det - men ni ändå röstar ned motioner som efterfrågar att det genomförs en utredning avseende ny bränsle- och fordonsbeskattning. En sådan utredning behöver inte ens landa i att vi är överens, så man skulle väl åtminstone kunna utreda det.

Jag är djupt förvånad över att ni med ert miljöengagemang väljer att säga nej till denna utredning - jag tror att det är tredje gången i rad - trots att regeringen själv efterfrågar att oppositionen ska ta initiativ till den här dialogen. Vi har försökt, fru talman. Det går inte så bra.


Anf. 56 Sultan Kayhan (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Jag tackar för frågan. Jag tycker att det låter bra att Magnus Jacobsson har ett miljö- och klimatengagemang och skulle vilja diskutera vad vi kan göra ännu bättre för att utveckla vår miljö- och klimatpolitik.

I dag diskuterar vi som sagt bnp-indexeringen. Vi är överens i utskottet om att vi inte ska genomföra den i år, och de förslag som lagts fram finns det än så länge inte bredare stöd för.

Här finns egentligen två olika frågor. Om vi ska ha en skatteöversyn kommer det kanske snarare att ske, eller jag önskar att det skulle kunna ske, en bredare skatteöversyn där vi kan kolla igenom hela skattesystemet. Det är ju också något som skulle behövas, och det är också en punkt som vi hade i den tidigare januariöverenskommelsen, det vill säga att vi behöver göra en bredare skatteöversyn. Men att bryta ut bara en skattefråga och diskutera den när vi egentligen skulle vilja ha en bredare skatteöversyn, det är väl något att fundera över.


Anf. 57 Magnus Jacobsson (KD)

Fru talman! Jag vill citera en tidigare talare: Miljön har inte tid att vänta.

All respekt för en bredare skatteöversyn. Personligen kan jag tycka att man skulle ha en stor översyn av hela momssystemet. Jag är själv fastighetsägare av en liten fastighet och är förvånad över att vi inte har moms på hyran. Det missgynnar investeringar i fastigheten och så vidare. Det är också väldigt konstigt att kommunerna inte är med i momssystemet. I stället fick man skapa Ludvikamomsen. Det här skapar bara en massa problem i systemet. Det finns otroligt mycket man skulle kunna göra på det skattepolitiska området, och jag misstänker att ni som ledamöter i detta utskott är betydligt duktigare än jag på många av de förslagen.

Men, fru talman, miljön kan inte vänta. Vi har nu en situation där fler och fler fordon kommer att drivas med fossilfria drivmedel. Det innebär att vi kommer att få en skattekil mellan dem som kör på ett sätt och dem som kör på ett annat sätt. Men vägarna, mina vänner, behöver också få pengar och underhållas. Det är en fråga som är lite brådskande. Och jag kan inte komma ifrån att det är förvånande att infrastrukturministern önskar att oppositionen skulle kunna sträcka ut en hand i den här frågan samtidigt som majoriteten röstar ned den utsträckta handen.

Nu har ni några timmar på er fram till voteringen klockan 16.00. Jag hoppas givetvis att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ändrar sig i den här frågan och ställer upp på att man utreder en annan form av bränsle och fordonsbeskattning som blir mer rättvis för dem som bor på landsbygden och dem som kör miljövänligt och har bättre effekt över tid på dygnet.


Anf. 58 Sultan Kayhan (S)

Fru talman! Miljön kan inte vänta. Absolut är det så.

Just därför är det inte trovärdigt med en politik som skulle innebära att man backar på det området. Jag misstänker ju att när Magnus Jacobsson efterfrågar en utredning är det inte för att ändra på skatterna på något annat sätt än att sänka dem, och att sänka skatterna ytterligare och hårt skulle vara ett kliv bakåt och inte framåt för miljön.

Vi vet också att resandet och transporterna står för mer än en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av koldioxid. Menar man allvar med att klimatet och miljön inte kan vänta är det fel väg att gå att backa, vilket jag misstänker att man skulle vilja se som resultat av en sådan här utredning.


Anf. 59 Niklas Wykman (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Moderaterna sänker skatten på bensin och diesel med 1 krona litern vid pumpen. Det gör vi för att man ska kunna leva, driva företag och jobba i hela Sverige.

Dagens beskattning är omoralisk eftersom så mycket av bördan får bäras av vanliga hushåll med vanliga inkomster. Den är omoralisk eftersom det blir svårt, för många till och med omöjligt, att leva på landsbygden. Den är orättfärdig eftersom den drabbar barnfamiljer och många hushåll med små ekonomiska marginaler väldigt hårt. Det är därför Moderaterna föreslår en skattesänkning med 1 krona litern på bensin och diesel.

Vi föreslår också en mycket effektiv klimatpolitik - mycket mer effektiv än den som Sverige har i dag.

Det är svårt att förstå hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet får ihop logiken i att man vill bestraffa hushåll, barnfamiljer och landsbygden så hårt, samtidigt som man lägger ned kärnkraften så att vi får elda 140 000 liter olja i timmen för att klara vår elförsörjning.

Min fråga till Socialdemokraterna är: Hur dyrt tycker ni att det ska vara för en vanlig LO-arbetare att gå till jobbet? Låt säga att man har fyra mil till jobbet. Det blir åtta mil varje dag, 40 mil i veckan och 160 mil i månaden. Låt säga att man har en snål dieselbil som drar en halvliter. Det blir då 9 kronor milen och exakt 1 440 kronor per månad, bara för att åka till jobbet varje månad för en av familjemedlemmarna. Ska det verkligen kosta 1 500 kronor bara att ta sig till jobbet tur och retur om man bor på landsbygden?


Anf. 60 Sultan Kayhan (S)

Fru talman! Jag ser positivt på Niklas Wykmans oro för LO-arbetarna. Jag tycker att det är en sak som vi kan jobba vidare på. Men jag tycker inte att det är rätt att plocka ut en skatt och av det dra slutsatsen att LO-arbetare och personer med låga inkomster skulle bli väldigt lidande.

Den budget som regeringen precis har lagt fram är en välfärdsbudget med satsningar på 74 miljarder som ska ta Sverige framåt. Det handlar om att bygga upp välfärden och stärka tryggheten och att ha en högre ambition för klimatpolitiken.

I budgeten har vi också förslag på vissa skattesänkningar, inte minst för personer som har aktivitets- och sjukersättning, personer som har det väldigt svårt, men också tillfälliga skattesänkningar som mest kommer att gynna personer med låga inkomster och medelinkomster. Det gäller också människor som bor på landsbygden. När vi tittar på skattepolitiken och hur människor lever tittar vi på helheten.

Om Niklas Wykman menar allvar med att ni bryr er om LO-arbetare skulle jag föreslå att ni röstar för vår budget.


Anf. 61 Niklas Wykman (M)

Fru talman! Socialdemokraternas vilja att höja bidragen eller i det här fallet, som Sultan Kayhan säger, sänka skatten på bidrag hjälper ju inte LO-familjen som faktiskt arbetar. Och det är inte helt oviktigt vare sig för familjen själv eller för den delen för hela Sverige att det faktiskt lönar sig att arbeta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Jag köper absolut argumentet att om man inte arbetar utan lever på bidrag får man lite sänkt skatt med Socialdemokraternas budget, och man är heller inte lika beroende av bilen, så det är klart att det blir en bra affär. Men tro mig, för Sverige och för människor rent generellt är det bättre att man går till jobbet.

Vi kan fundera på hur väl det här exemplet hänger ihop. För en vanlig familj, två personer som har fyra mil till jobbet, kostar det nästan 3 000 kronor i månaden bara för dieseln tur och retur till jobbet. Till det kommer sedan resor till fotbollsträningarna och mamman på äldreboendet, kanske har man till och med möjlighet att göra någonting roligt eller en utflykt. Vi pratar då alltså om 4 000, 5 000 eller kanske till och med 6 000 kronor i månaden för att bo på landsbygden med vanliga jobb.

Det där kanske man kan vifta bort om man har Sultans eller min månadslön, men om man går till fabriken eller äldreomsorgen och tjänar 25 000-30 000 kronor i månaden före den vanliga skatten pratar vi alltså om väldigt mycket pengar. Samtidigt som Sultan, regeringen och Socialdemokraterna samt Centerpartiet lägger den här bördan på de familjer som arbetar eldar man med 140 000 liter olja i timmen för att klara elförsörjningen. Det är alltså orimligt att peka ut de här familjerna och säga att det är de som är miljöbovarna, när det är ni som bedriver en politik som gör att vi behöver elda med olja för att klara vår elförsörjning.


Anf. 62 Sultan Kayhan (S)

Fru talman! Jag vill inledningsvis påminna Niklas Wykman om att Sultan Kayhan, inte bara Sultan, är mitt fullständiga namn.

Jag tycker att det är intressant att Moderaterna alltid ska slå på de personer som har det svårast i vårt samhälle. Jag nämnde personer med aktivitetsersättning och sjukersättning som exempel bland flera, men vår budget kommer faktiskt att stärka välfärden för alla i Sverige. De personer som har sjuk- och aktivitetsersättning, och som får en skattesänkning, är de som har det tuffast och verkligen skulle behöva den här förändringen.

Jag tänker på Niklas Wykmans påstående att Moderaterna skulle ha så himla mycket mer effektiva lösningar på de klimat- och miljöhot som vi står inför och på den kritik som vi får för samarbetet med Miljöpartiet, men att samarbeta är ett givande och tagande. Och det parti som Moderaterna verkar se som sitt samarbetsparti efter nästa val är ju faktiskt klimatförnekare. Hur rimmar det med Moderaternas politik för klimatet?

Vi firar hundra år av demokrati i år. För hundra år sedan, när Moderaterna hette Högerpartiet, var man inte riktigt med på att införa allmän och lika rösträtt. I dag tycker man att det är väldigt bra och står för det. Det finns också många moderater som kallar sig för feminister.

I dag är man i stället kritisk mot andra frågor som handlar om att till exempel ha höga ambitioner för klimatpolitiken. I dag är vi inte överens i frågan och kanske inte heller kommer att vara det i morgon. Men jag hoppas att vi kommer överens en dag, för klimatet kan inte vänta och påverkar precis alla, oavsett om man är låg- eller höginkomsttagare.


Anf. 63 Helena Vilhelmsson (C)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Centerpartiet yrkar bifall till propositionen, som handlar om att vi ska göra ett uppehåll med den särskilda bnp-indexeringen av drivmedelsskatten.

Att skatten på drivmedel indexeras generellt är bra. Då följer man nämligen kostnadsutvecklingen i samhället, och det gör att skattens effekt inte urholkas i takt med löneökningar eller annat.

Den förra, förrförra eller kanske förrförrförra regeringen valde däremot att införa en överindexering och höja skatten mer än index. Det har Centerpartiet liksom flera partier varit emot. Därför sätter vi nu stopp för det. Detta är också en rest av januarisamarbetet.

Vi har tidigare också medverkat till tydligare miljöstyrning när det gäller drivmedel. Reduktionsplikten är utökad, det vill säga att det ska vara obligatoriskt för drivmedelsbolag att blanda in förnybara drivmedel i den ordinarie bensinen och dieseln. Oavsett vad man tankar ska det alltså bli mer miljösmart.

Vi från Centerpartiet har tidigare också sett till att Energimyndigheten haft ett uppdrag att titta på styrmedel för att utöka den förnybara drivmedelsproduktionen i Sverige. Och det är bra av jättemånga skäl, inte minst säkerhetspolitiskt så att vi ska vara mindre beroende av den ryska oljan. Jag gissar att det är ett antal britter i dag som önskar att de hade haft mer skog och att de varit offensivare när det gäller innovationer av inhemska bränslen. Det här gör också att vi får mer jobb och företagande i hela landet, för den här råvaran finns ju inte i storstäderna utan på landsbygden runt om i Sverige.

Fru talman! Det låter ibland i debatten som att det här är enbart ett landsbygdsbeslut, men det stämmer inte riktigt. Centerpartiets miljö- och klimatpolitik är att se till att vi får in mer förnybart i våra bränslen. Men samtidigt stärker vi också svensk landsbygd, för det behövs ju riktiga investeringar i svensk landsbygd och våra gröna näringar. Regeringens satsning på landsbygdsprogrammet räcker inte på långt när. Vi har därför föreslagit ytterligare 1 miljard kronor per år för att säkerställa att vi når målet i livsmedelsstrategin, till exempel. Det ska också gå till unga jordbrukare och nya innovationer.

Samtidigt måste mer göras för att hela landet ska få trygga och säkra vägar, så att våra bilar kan åka på våra vägar utan att gå sönder. Vi vill satsa pengar på att stärka underhållet av enskilda vägar, på bättre vägbelysning, på plogning och snöröjning av vägnätet. Det är avgörande för boende på landsbygden. Människor ska kunna bo och jobba i hela Sverige, och det är upp till politiken att skapa rätt förutsättningar för att kunna göra det. Det måste också finnas tillgänglig service på landsbygden.

Här kommer Centerpartiet att agera för att rädda mackarna på landsbygden, som riskerar att tvingas lägga ned på grund av ett orimligt kostnadspåslag för myndighetskrav från MSB.

Förslaget om att sänka skatten med 1 krona rakt över kan tyckas bra, men i våra ögon är det lite av storstadspolitik och mycket tveksamt ur en fördelningspolitisk aspekt. Hälften av alla körda mil i Sverige körs nämligen i storstadslänen, där det finns kollektivtrafik. Storstadslänen får alltså de absolut största skattesänkningarna, inte landsbygden. Det körs betydligt mindre bil i glesbygdslänen än i exempelvis Stockholms eller Uppsala län.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Centerpartiet menar att den föreliggande propositionen är väl avvägd mellan just miljö och ekonomi. Den ökar inte kostnaderna i onödan och sänker inte Sveriges klimatambitioner.


Anf. 64 Niklas Wykman (M)

Fru talman! Moderaterna föreslår att skatten på bensin och diesel sänks med 1 krona litern så att man kan leva i hela Sverige och så att det alltid lönar sig att åka till jobbet.

Centerpartiet medverkar i stället till en regering som gör det väldigt dyrt för människor som bor på landsbygden. Dieseln kostar nu 18,50 och bensinen runt 17 kronor, och då blir det väldigt dyrt när avstånden är lite större.

Samtidigt medverkar Centerpartiet till en politik där det eldas 140 000 liter olja i timmen för att man har stängt ned kärnkraften. Man medverkar också till elcykelsubventioner, som givetvis inte har någon som helst klimatnytta utan på sin höjd ger lite sämre folkhälsa för att journalisterna, direktörerna och pr-folket på Södermalm slipper att trampa i uppförsbackarna här i Stockholm.

Tycker Helena Vilhelmsson att detta är en väl avvägd politik på totalen? Är det rimligt att man ska tvingas att betala 18,50 litern för diesel när man bor på landsbygden samtidigt som dessa pengar i nästa skede ska gå till att subventionera elsparkcyklar för människor i städer? De hade givetvis inte tagit bilen utan trampat fram på sin vanliga cykel. Är det verkligen bra att det är på detta sätt? Är det väl avvägt? Är det inte bara väldigt belastande för de människor som är beroende av sin bil i vardagen och till ingen klimatnytta över huvud taget?


Anf. 65 Helena Vilhelmsson (C)

Fru talman! Jag tackar Niklas Wykman för frågan.

Det är alltid intressant att höra Niklas Wykmans mustiga berättelser om livet på landsbygden. Jag har ingen aning om var Niklas Wykman är uppvuxen. Jag är dock uppvuxen på landet och har av hävd och tradition valt att stanna kvar, för det finns många fördelar med att bo på landsbygden.

Men det finns också många nackdelar. Bland annat är känslan av orättvis behandling när det gäller service, kollektivtrafik och framför allt förskolor och skolor enorm, till exempel när skolor läggs ned. Det finns många aspekter som gör att det ibland är irriterande att bo på landsbygden. Drivmedelspriserna är en, men det är inte allt.

Jag skulle vilja vända på frågan och få ett tydligare svar på om Moderaterna tycker att det är en väl avvägd användning av skattemedel att sänka skatten med 1 krona rakt över på bensin och diesel när den största summan hamnar i storstadslänen, där det finns kollektivtrafik och man faktiskt kan lämna bilen hemma.

Nej, vi kommer inte att stödja några elsparkcyklar. Det är ett miljöpartiförslag. Vi kommer att presentera cykelsatsningar i vår budget, men det kommer inte att handla om subventioner till elsparkcyklar.


Anf. 66 Niklas Wykman (M)

Fru talman! Det var ett mycket överraskande och glädjande besked att Centerpartiet inte kommer att rösta på Socialdemokraternas och Miljöpartiets budget. Det välkomnar jag, och det kommer att innebära en stor förändring för hur Sverige kommer att styras nästa år. Det är mycket uppskattat om denna typ av symbolpolitik försvinner.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Vi får dock utvärdera Helena Vilhelmssons utsaga efter att vi har tryckt färdigt på knapparna här i kammaren och sett hur det blir med den saken. Jag tror att Centerpartiet till slut kanske ändå faller till föga och röstar för höga skatter på landsbygden till förmån för subvention av elsparkcyklar i Stockholms innerstad.

Helena Vilhelmsson försöker missleda dem som lyssnar genom att säga att den största summan hamnar storstäderna. Ja, i kronor och ören räknat blir det såklart mest där det bor flest. Men procentuellt, som andel av inkomsten, gynnar en bensin- och dieselskattesänkning dem som har de största utgifterna för detta, och det är inte de som har de kortaste avstånden eller som åker tunnelbana - om Helena Vilhelmsson nu på riktigt tycker eller tror det.

Frågorna kvarstår: Är det rimligt med ett dieselpris på 18,50? Är det rimligt att människor som jobbar och driver företag på landsbygden ska betala så mycket? Är det välavvägt inom ramen för en klimatpolitik där man har stängt ned koldioxidfri elproduktion och i stället eldar 140 000 liter olja i timmen för att det ska finnas el i landet? Hur går denna politik ihop?

Det finns såklart många utmaningar med att bo på landsbygden. En av de absolut största är när det blir så dyrt att man inte har råd. Jag betvivlar inte att Helena Vilhelmsson med sitt riksdagsarvode har råd, men även undersköterskan, småföretagaren och alla andra med mer vanliga inkomster ska också ha råd. Helena Vilhelmsson ska väl rimligtvis inte bo ensam på landsbygden.


Anf. 67 Helena Vilhelmsson (C)

Fru talman! Jag tackar Niklas Wykman för hans omtanke. Jag känner mig inte särskilt ensam på landsbygden; vi är många som bor där och till stor del uppskattar det.

Jag noterar att jag inte fick något svar på varför direktören eller pr-killen på Södermalm ska få en större del av skattesänkningen på 1 krona litern än invånarna i Laxå eller Hofors. Jag tycker att det är en oförsvarbar åtgärd ut fördelningspolitisk synpunkt.

När det gäller klimatpolitik vill Moderaterna satsa på kärnkraft och använder att det eldas i ett oljekraftverk i Blekinge som främsta skäl för det, trots att Moderaterna vet att det vid detta tillfälle var billigare att använda olja än kärnkraft. Kärnkraftens leverans är dessutom osäker, både när det gäller näten och för att man stängde ned under sommaren för renovering. Detta framgår dock sällan.

Jag ser fram emot ett kraftfullt budgetförslag och en kraftfull politik med offensiva miljöförslag från Moderaterna. Jag tycker att det har saknats hittills.

Detta återstår att se, och vi kommer att få diskutera frågan mer och även budgetfrågan längre fram.


Anf. 68 Gulan Avci (L)

Fru talman! Att handspriten är slut vid talarstolen är ett tecken på att vi återgår till någon form av vardag i dag när många restriktioner upphävs.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Fru talman! Jag tänkte ta min utgångspunkt i något mycket trevligare än den debatt som varit hittills. I söndags hade jag mina två syskonbarn Ronia, 17, och Nellie, 14, på middag hemma hos mig. Det var en väldigt trevlig kväll med mycket skratt men också några mer allvarsamma samtal.

Jag frågade hur det går för dem i skolan och hur de känner nu när vi äntligen börjar ta oss ur den djupa och mörka tunnel där vi har befunnit oss i snart två år med pandemi, kris och isolering. De är givetvis glada att få slippa distansundervisning och att få träffa alla sina kompisar igen, men det finns en stor oro för framtiden. "Vuxenvärlden sviker oss unga", fick jag höra. Det var med hänvisning till att vi politiker inte tar de stora klimatutmaningarna på tillräckligt stort allvar. Om man är lagstiftare och faster till två unga tjejer får man höra ganska raka och hårda argument, men det får man givetvis ta.

Däremot tror jag inte att mina syskonbarn är unika när det gäller att bära på denna oro inför framtiden. Om det är något som de har rätt om är det just att klimatförändringarna utgör det största hotet mot mänskligheten. Då måste vi som är vuxna i dag, inte minst vi som är politiker och har ett stort ansvar, se till att vi lämnar efter oss en planet där vi har stoppat klimatutsläppen och säga till dagens unga hur vi bäst ska göra detta.

Fru talman! Jag vill inte vara alarmist, för jag tror på framtiden. Jag tror att vi kan vända utvecklingen och lösa klimatkrisen. Men jag förnekar inte det hot som klimatförändringarna utgör mot vår civilisation. Arbetet för att ställa om till klimatsmarta och hållbara samhällen går för långsamt, och det behöver hanteras akut, både på hemmaplan och internationellt i samarbete med andra länder.

Fru talman! Dagens betänkande handlar om en pausad bnp-indexering för bensin och diesel. Det beskriver inte hur illa ställt det är för klimatet men ger oss en fingervisning om vilka ambitionsnivåer vi bör ha för att ställa om till klimatneutrala och förnybara drivmedel.

Låt mig vara tydlig om Liberalernas ambitioner. Utsläppen av fossil koldioxid ska elimineras, och fossila bränslen ska bort. Bästa sättet att nå dit är att fortsätta arbetet för att minska utsläppen tills ren teknik konkurrerar ut den smutsiga.

För oss liberaler handlar det om att driva en förnuftsbaserad politik som underlättar den snabba utvecklingen mot klimatvänlig teknik. Många vill göra rätt, men då måste det finnas alternativ, för hur ska man kunna göra rätt om det inte finns laddstolpar och tillförlitlig el till elbilen eller pålitlig elförsörjning till de nya fossilfria industriprocesserna? För oss är det tydligt och enkelt. Det är förorenaren som ska betala, inte de som tar ansvar.

Denna debatt kräver att man är ärlig och säger att en hel del åtgärder kommer att behöva vidtas för att få stopp på utsläppen men att man också kommer att möta motstånd, både från företag och från människor. Annars blir det svårt att tas på allvar.

Fru talman! Den liberala klimatpolitiken innebär att ekonomin som helhet går stärkt ur omställningen och bort från fossila bränslen. Men de företag vars verksamhet bygger på fossila drivmedel kommer att få se sina marknadsandelar krympa om de inte kan hitta kostnadseffektiva alternativ.

Jag måste därför säga att jag blir lite förvånad över en del oppositionspartiers följdmotioner. Det är inte de delar som handlar om att vi behöver säkra kärnkraften för att kunna få elförsörjning och elektrifiera våra vägar så att vi kan bygga ut laddstolparna så att människor som köper elbilar ska veta att de kan ladda sina bilar som jag blir förundrad över, utan det gäller de delar som handlar om att sänka skatter på just de drivmedel som bidrar till att öka utsläppen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

Jag tycker att man ska vara ärlig och säga att kostnaden för bensin och diesel kommer att öka även i fortsättningen, i stället för att försöka gömma kostnaden för utsläppen bakom sänkta skatter. Det skickar inte bara fel signaler till bilindustrin, som gör ett oerhört viktigt arbete för att bygga mer klimatsmarta bilar, utan det skickar en signal till hushållen om att ribban för politikens ambitioner att utveckla hållbara samhällen är lågt satt.

Så agerar man om man vill tona ned klimatåtgärderna för att slippa ta ansvar. Men den liberala klimatpolitiken är konstruktiv. Den innebär att vi kan få både och - att vi både kan leva goda liv och stoppa klimatförändringarna.

Fru talman! Vi liberaler tillstyrker en paus i indexeringen. Vi erkänner att den ökade reduktionsplikten sannolikt kommer att ge lite ökade priser initialt, men den kommer att leda till minskade utsläpp. Därför är det viktigt att produktionen av biodrivmedel ökar, så att reduktionsplikten får verkan. Men detta är en tillfällig åtgärd för att i fortsättningen kunna fasa ut bilar som går på bensin och diesel.

Fru talman! Avslutningsvis vill jag återigen referera till mina syskonbarn. Trots sin unga ålder tar de stort individuellt ansvar. De sopsorterar, handlar i secondhandbutiker och tänker på hur de reser för att inte bidra till ökade utsläpp. Man kan inte begära mer av ungdomarna. Men då måste vi politiker också ta vårt ansvar.

Vår huvuduppgift måste vara att få bort de fossila bränslena helt de kommande 20 åren. Att lätta på vägtransporterna måste gå först i det arbetet. Där finns tekniken i stor skala, och den har börjat växa till sig. Därför måste vi intensifiera arbetet med att elektrifiera våra vägar.

Teknikskiftet sker här och nu, och det kommer att gå allt fortare. Indexeringen är ett bra sätt att styra om från fossila till fossilfria alternativ. Indexeringen är en viktig mätare för omställningen men också en viktig kontrollstation för att säkerställa att priserna inte skenar i väg på kort sikt. Det är också viktigt att understryka i denna debatt eftersom omställningen kommer att ta olika lång tid beroende på var i landet vi bor. Men sänkta skatter på bensin och diesel är inte rätt väg att gå. Detta är något som vi alla bör ha med oss i den fortsatta debatten om klimat- och miljöfrågorna.

Därmed yrkar jag bifall till utskottets förslag.


Anf. 69 Margareta Fransson (MP)

Fru talman! Jag gör min första debatt här i kammaren och måste erkänna att jag är väldigt nervös. Nu när jag gör premiär vill jag ändå börja med att säga att utsläppen måste ned. Det känns väldigt viktigt för mig att detta får vara mitt första budskap i kammaren.

Jag vill passa på, fru talman, att yrka bifall till utskottets förslag.

Pausad BNP-indexer-ing av skatten på ben-sin och diesel för 2022

En viktig motor i omställningen är att vi länge har haft en skatt på koldioxid. Denna skatt har fått vara ett stabilt styrmedel som har påverkat beteenden, investeringar och teknologiutveckling i 30 år. Koldioxidskatten har tjänat oss väl på så sätt. En effekt av att Sverige och andra länder beskattar och inför gränser för fordons utsläpp är att utsläppen minskar, och på så sätt är allt precis som det ska. Men att utsläppen minskar innebär också en förändring av vårt beteende. Lägre utsläpp kan för dem som bryr sig om miljön upplevas som ett mindre hinder när det gäller att faktiskt använda bilen. Kör vi mer ökar också våra utsläpp. Och om våra utsläpp ökar minskar effekten av de klimatförbättringar som vi har gjort.

Utan en indexering av skatter på bränslen skulle inflation och ekonomisk utveckling kontinuerligt erodera skattens påverkan. Det är därför viktigt att vi faktiskt fortsatt slår vakt om en bnp-indexering av skatter på drivmedel.

Med detta sagt måste vi också ha en klimatpolitik som fortsätter att värna om att vi är ett land som håller ihop.

Vi miljöpartister har under vår tid i regeringen värnat om att inte bara beskatta det som vi vill se mindre av i klimatomställningen utan också att genom stöd hjälpa till.

Samtidigt som vi har en hög beskattning av utsläpp har regeringen just presenterat en rekordbudget för klimatet. Här hittar man väldigt mycket av det som jag pratar om. Det handlar till exempel om att den som vill köpa en ny bil som är bättre för klimatet ska få en bonus för det. Och den som vill bidra till att bygga ut infrastrukturen för elbilar ska få stöd genom Klimatklivet.

Nu när inblandningsnivåerna i bränslet höjs för att ytterligare sänka utsläppen innebär det också att priset höjs vid pumpen. Som en följd av det anser vi att det är rimligt att pausa indexeringen fram till slutet av 2022. Steg för steg bidrar vi till att ställa om Sverige, och vi gör det tillsammans.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 12.)

Utbetalning av ersätt-ning för personlig assistans endast vid tillstånd

Beslut, Genomförd

Beslut: 2021-09-29
Förslagspunkter: 2, Acklamationer: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Pausad BNP-indexering av skatten på bensin och diesel för 2022

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till
    1. lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi,
    2. lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi.Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:196 punkterna 1 och 2.
  2. Motionsförslag om tillkännagivanden

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen avslår motionernaDärmed avslår riksdagen motionerna

    2020/21:4082 av Eric Westroth m.fl. (SD) yrkandena 1-3,

    2020/21:4083 av Niklas Wykman m.fl. (M) och

    2020/21:4084 av Hampus Hagman m.fl. (KD).
    • Reservation 1 (M)
    • Reservation 2 (SD)
    • Reservation 3 (KD)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (M)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    S870013
    M060010
    SD15407
    C28003
    V24003
    KD00202
    L18002
    MP14002
    -1000
    Totalt1731142042
    Ledamöternas röster