Växande vårdköer

Skriftlig fråga 2017/18:748 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-02-08
Överlämnad
2018-02-08
Anmäld
2018-02-09
Svarsdatum
2018-02-21
Sista svarsdatum
2018-02-21
Besvarad
2018-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Enligt medierna klarar inte landstingen och regionerna av att leva upp till vårdgarantin. Den grupp som väntar på operation eller specialistläkare ska enligt vårdgarantin högst behöva vänta i 90 dagar. Men de senaste åren har gruppen som väntar på operation eller specialistvård vuxit lavinartat.

Att få komma till en specialistläkare eller bli opererad om så krävs ska enligt vårdgarantin helst ske inom 90 dagar. 

Detta är helt oacceptabelt; vi har ett av världens högsta skattetryck men klarar inte av att ge sjuka människor vård i tid.

 

Vad avser socialministern att göra för att människor som är sjuka i Sverige ska få vård i tid?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:748 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/00924/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:748 av Sten Bergheden (M)
Växande vårdköer

Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser göra för att människor som är sjuka i Sverige ska få vård i tid.

Tillgänglighet i vården är en prioriterad fråga för regeringen och det är en fråga som jag följer nära. Som Sten Bergheden nämner finns en oroväckande utveckling kopplat till tillgänglighetsmåtten i vårdgarantin. Det är dock värt att notera att denna utveckling startade redan under den tid som den tidigare prestationsbaserade kömiljarden fanns. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapporterar att de köer vi ser idag har byggts upp över tid ända sedan 2013 och att kömiljarden inte bidrog till att lösa problemen långsiktigt. Kömiljarden kritiserades dessutom för att leda till undan-trängningseffekter och kreativ registrering av väntetiderna. Tillgänglighets-frågan i vården låter sig inte lösas med en enskild enkel åtgärd. Problemet måste angripas från många olika håll eftersom det har flera olika orsaker i vårt komplexa hälso- och sjukvårdssystem.

Viktiga förklaringsfaktorer för tillgänglighetsproblem i vården är verksamhetens organisering samt bemanning och kompetensförsörjning. Personalbrist kan exempelvis leda till stängda vårdplatser och inställda operationer. Genom att stötta landstingen för en effektivt organiserad vård, digitalisering och bemanning med rätt kompetens kan vi ge förutsättningar för att korta vårdköerna.

I regeringens satsning professionsmiljarden finns bland annat öronmärkta medel för att stimulera fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig inom områden där de nationella behoven är stora. Regeringen har även tillfört medel för utbyggnad av antalet utbildningsplatser på barnmorske-, sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna. I budget-propositionen för 2018 har regeringen också föreslagit en utbyggnad av antalet utbildningsplatser på läkarutbildningen. Regeringen har dessutom infört en möjlighet till kompetensutveckling för tidsbegränsat anställda inom bland annat hälso- och sjukvården.

Överenskommelsen Goda förutsättningar för vårdens medarbetare omfattar nästan två miljarder kronor och ska kunna användas till exempel till att se över arbetsvillkoren, öka bemanningen och utveckla arbetssätt i vården i syfte att vårdpersonal ska arbeta kvar i vården. Satsningen kompletterar professionsmiljarden på ett kraftfullt sätt. Regeringen avsätter också 500 miljoner kronor per år 2015 - 2018 för att korta väntetiderna och minska de regionala skillnaderna inom cancervården. För att åstadkomma detta är en av de viktigaste åtgärderna att införa standardiserade vårdförlopp.

Regeringen lade dessutom i januari fram en proposition om att vården ska ges nära befolkningen med en ökad tillgänglighet. Här föreslår vi bl.a. en förstärkt vårdgaranti i primärvården där den vårdsökande redan inom tre dagar ska få en medicinsk bedömning från legitimerad sjukvårdspersonal, utifrån de egna behoven. Med en snabb första medicinsk bedömning blir hela vårdkedjan både snabbare och enklare. En av regeringens nya satsningar, patientmiljarden syftar bl.a. till att stimulera införandet av en förstärkt vårdgaranti i primärvården. Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att utveckla uppföljningen av hälso- och sjukvårdens tillgänglighet.

Jag bedömer att regeringen i dag, med de historiskt stora satsningar på vården som nu görs, gör omfattande insatser för att förbättra tillgängligheten i vården för patienterna. Vi har ett brett angreppssätt på tillgänglighets-problemens bakomliggande orsaker. Det är insatser som på ett långsiktigt sätt stödjer landstingen att utföra sitt viktiga uppdrag och att ta sitt ansvar för att erbjuda en god hälso- och sjukvård.

Stockholm den 21 februari 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.