tilläggspensionen

Skriftlig fråga 1997/98:921 av Karlsson, Hans (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-07-08
Anmäld
1998-07-13
Besvarad
1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:921 av Hans Karlsson (s) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om tilläggspensionen

Arbetsmarknaden har under senare år förändrats på ett dramatiskt sätt. Den massarbetslöshet som den borgerliga regeringen försatte Sverige i under första delen av 90-talet är bara en del av förändringarna på arbetsmarknaden. Alltfler arbetar allt längre tid i anställningsformer som inte är tillsvidareanställning, och som därför under vissa omständigheter innebär att man inte kvalificerar sig för de trygghetssystem som finns på arbetsmarknaden.

Ett av dessa trygghetssystem är tilläggspension. Tilläggspensionen är avtalsreglerad men kvalifikationsgrunderna bygger ofta på förutsättningar som alltfler arbetstagare inte omfattas av.

Vilka åtgärder avser socialförsäkringsministern vidta för att trygga möjligheter till tilläggspension även för dem som inte är tillsvidareanställda och där arbetsgivarna motsätter sig förändrade villkor?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:921 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:921 om tilläggspensionen
    Statsrådet Maj-Inger Klingvall

den 12 augusti

Hans Karlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att trygga möjligheter till tjänstepension för dem som inte är tillsvidareanställda och där arbetsgivarna motsätter sig förändrade avtalsvillkor. Bakgrunden till Hans Karlssons fråga är den pågående förändringen av arbetsmarknaden där alltfler arbetar i anställningsformer som inte är tillsvidareanställning. Denna utveckling medför att arbetstagare ibland inte intjänar tjänstepension under anställningen.

Det reformerade ålderspensionssystemet som riksdagen beslutade om i juni i år är utformat så att pensionsrätt intjänas i princip från första kronan. Undantaget gäller endast sådana inkomster som totalt sett under ett år inte når upp till 24 % av basbeloppet, gränsen för deklarationsskyldighet. Därmed fungerar det offentliga ålderspensionssystemet väl oavsett anställningsformer på arbetsmarknaden.

Villkoren för tjänstepensioner bestäms, som Hans Karlsson anger, i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Regeringen har ingen avsikt att genom lagstiftning styra innehållet i dessa avtal. Däremot har vi ett stort intresse för hur avtalen faktiskt ser ut och deras effekter för de enskilda individerna och för ekonomins funktionsförmåga. Bl.a. för att öka kunskapen i Socialdepartementet i dessa avseenden kommer departementet under hösten att göra en inventering av avtalens utformning, bl.a. vad gäller villkoren för intjänande av tilläggspension i de fyra stora tjänstepensionsavtalen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.