Situationen för tågtrafiken

Skriftlig fråga 2010/11:182 av Hultqvist, Peter (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-16
Anmäld
2010-12-16
Besvarad
2010-12-22
Svar anmält
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2010/11:182 Situationen för tågtrafiken

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Under vintern 2010 har en lång rad tågförseningar inträffat på sträckan Mora–Stockholm. Det medför självfallet irritation hos passagerarna och skadar tilltron till tågets möjligheter att hålla tiderna. Situationen är likartad runt om i landet. Enligt Trafikverket riskerar minskade anslag nästa år att leda till sämre punktlighet och större svårigheter i samband med exempelvis snöoväder. Erfarenheterna av dagens situation borde leda till snabba åtgärder.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta med anledning av de problem som de svåra vinterförhållandena skapat när det gäller framkomlighet för trafiken på järnväg och att hålla tidtabellen?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:182 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 22 december

Svar på fråga

2010/11:182 Situationen för tågtrafiken

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Peter Hultqvist har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta med anledning av de problem som de svåra vinterförhållandena skapat när det gäller framkomlighet för trafiken på järnväg och att hålla tidtabellen.

Som svar på Peter Hultqvists fråga återupprepar jag det svar jag lämnade på Ingela Nylund Watz fråga den 8 december 2010.

Regeringen har nyligen beslutat om en historisk infrastruktursatsning på närmare 500 miljarder kronor fram till år 2021. Vidare har regeringen den senaste mandatperioden kraftfullt ökat resurserna för drift och underhåll av det svenska järnvägsnätet. Sedan år 2006 fram till i år har anslagen till drift och underhåll av järnvägsnätet ökat med ca 40 procent i löpande prisnivå. Regeringen har därmed lagt grund för ett bättre underhåll och nya investeringar i järnvägen de kommande åren.

Regeringens särskilde utredare i frågan, Per Unckel, har lämnat betänkandet Förbättrad vinterberedskap inom järnvägen. Betänkandet har skickats ut på remiss och remissvaren ska inkomma innan årsskiftet. Betänkandet och remissvaren kommer att sammanvägas för att därefter ligga till grund för eventuella nödvändiga åtgärder. Men det bör tilläggas att ansvaret för förbättrad vinterberedskap ligger hos samtliga aktörer inom järnvägsbranschen. Endast med ett samarbete mellan alla berörda aktörer kan liknande situationer som den gångna vinterns väderproblematik motverkas. Den krisövning som Per Unckel genomförde i början av november visar också att behovet av utökat samarbete är nödvändigt. Per Unckel föreslår också att en sådan övning för järnvägssystemets aktörer bör genomföras minst vart tredje år.

Jag har vid ett möte med järnvägens aktörer den 23 november diskuterat erfarenheter från föregående vinter, vilka förberedelser som vidtagits och hur beredskapen är hos de olika aktörerna. Jag kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med alla järnvägens aktörer för att de som reser med tåg eller transporterar varor på tåg ska få den service man har rätt att förvänta sig, även när snön faller.

Regeringen har även i en proposition till riksdagen i oktober 2010 föreslagit åtgärder för att höja kvaliteten i järnvägssystemet. Syftet med förslaget är att ge järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare ekonomiska incitament att förebygga störningar i järnvägstrafiken. Genom förbättrat underhåll på fordon och infrastruktur ska driftsstörningar i järnvägssystemet förebyggas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.