Sänkt ersättning för cancersjuka

Skriftlig fråga 2007/08:1464 av Olsson, LiseLotte (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-09
Besvarad
2008-07-23
Svar anmält
2008-08-14
Anmäld
2008-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juli

Fråga

2007/08:1464 Sänkt ersättning för cancersjuka

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Sedan den 1 juli har försämringar börjat gälla i sjukförsäkringen som bland annat innebär införande av diagnosbaserad sjukpenning, sänkta ersättningsnivåer för långvarigt sjuka och urholkat anställningsskydd. Försäkringskassan har invänt mot det snabba ikraftträdandet och har nu att tillämpa ett regelverk som präglas av många undantagsregler och stor rättsosäkerhet.

SVT har uppmärksammat ett sjukfall där en försäkrad som lider av metastaserande bröstcancer har ansökt om fortsatt sjukpenning och av Försäkringskassan fått svaret att du kan ansöka om fortsatt sjukpenning om du har en mycket allvarlig sjukdom. Med mycket allvarlig sjukdom menas i det här sammanhanget att sjukdomen är så svår att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna. När den försäkrade frågade sin handläggare på Försäkringskassan Menar ni att man ska ligga inför döden för att få rätt till sjukpenningen? så svarade handläggaren Ja, så är det. Den försäkrade får nu sänkt ersättning till 75 procent i max 550 dagar.

I den information som Försäkringskassan nu ger till de försäkrade och den information som finns på myndighetens hemsida anges inget om den diagnosbaserade sjukpenning som riksdagen beslutat om i och med betänkandet 2007/08:SfU12. I betänkandet anges att synnerliga skäl föreligger om de försäkrade som är arbetsoförmögna på grund av mycket allvarliga sjukdomar, t.ex. vissa tumörsjukdomar och neurologiska sjukdomar så som ALS eller om den försäkrade väntar på transplantation av ett vitalt organ. Mot bakgrund av det som anförs vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att cancersjuka inte ska få sänkt ersättning efter 364 dagar med sjukpenning?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1464 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 23 juli

Svar på frågorna

2007/08:1464 Sänkt ersättning för cancersjuka

2007/08:1470 De nya sjukförsäkringsreglerna

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

LiseLotte Olsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att cancersjuka inte ska få sänkt ersättning efter 364 dagar med sjukpenning. Siw Wittgren-Ahl har frågat mig om jag med anledning av det anförda kommer att ta några initiativ till att reglerna ändras.

Den 1 juli infördes en rehabiliteringskedja med fasta tidpunkter för prövning av arbetsförmågan. Ytterligare en förändring är att sjukpenning motsvarande 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten som regel endast ska utbetalas för ett år (sammanlagt 364 dagar under en ramperiod av 450 dagar). Om arbetsförmågan fortfarande är nedsatt efter detta kan den försäkrade, efter skriftlig ansökan, beviljas förmånen förlängd sjukpenning. Förlängd sjukpenning motsvarar 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten och kan lämnas för ytterligare 550 dagar.

Om det finns synnerliga skäl kan den försäkrade beviljas fortsatt sjukpenning på 80 procents nivå trots att sjukpenning redan har utbetalats under ett års tid (364 dagar i en ramperiod). Förutsättningen för detta är att den enskilde ansöker om fortsatt sjukpenning och att arbetsförmågan är nedsatt på grund av en mycket allvarlig sjukdom. Fortsatt sjukpenning tidsbegränsas inte. Regeringen anser inte att det är rimligt att tidsbegränsa ersättningen för en person som lider av en allvarlig sjukdom om en tidsgräns med all sannolikhet saknar betydelse för att åstadkomma återgång i arbete.

Försäkringskassan ansvarar för tillämpningen av de nya reglerna. De frågor som ställts av LiseLotte Olsson och Siw Wittgren-Ahl bottnar i Försäkringskassans rekommendationer om bedömningen av rätten till fortsatt sjukpenning. Dessa rekommendationer har nu upphävts. Regeringen avser dock att noga följa tillämpningen av de nya reglerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.