Politiska förskolor

Skriftlig fråga 2006/07:1173 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-05-16
Anmäld
2007-05-16
Besvarad
2007-05-24
Svar anmält
2007-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga

2006/07:1173 Politiska förskolor

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

En nazistisk gruppering vid namn Nationaldemokraterna har i Södertälje aktualiserat frågan om start av en så kallad etniskt helsvensk förskola. I regeringsformen anges tydligt den grund som statsskicket i Sverige vilar på. Där står:

”Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller för den enskilde som person.”

Såväl skollagen som läroplanen för förskolan vilar på dessa principer. Även om denna förskola nu kommer att stoppas, så aktualiseras samtidigt frågan om politiska partiers och rörelsers möjlighet att i sina syften bedriva förskoleverksamhet. Förskolor av sådan karaktär kan fungera exkluderande på stora medborgargrupper.

Min fråga till skolministern är:

Avser ministern med anledning av händelserna i Södertälje att vidta några åtgärder med bäring på politiska partiers och rörelsers möjlighet att bedriva förskola?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1173 besvarad av Statsrådet Jan Björklund

den 24 maj

Svar på fråga

2006/07:1173 Politiska förskolor

Statsrådet Jan Björklund

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med bäring på politiska partiers och rörelsers möjlighet att bedriva förskola.

Låt mig inleda med att svara att jag som ansvarigt statsråd är förhindrad att kommentera ett enskilt fall. Mitt svar blir därför av generell karaktär.

Det är kommunerna som beslutar om tillstånd för enskilda förskolor. De förskolor som uppfyller kraven på bland annat god kvalitet och säkerhet ska enligt 2 a kap. 14 § skollagen (1985:1100) beviljas tillstånd. Därutöver krävs för tillstånd att de krav som anges i 2 a kap. 3 § skollagen är uppfyllda. Till grund för kvalitetsbedömningen vid tillståndsprövningen ligger bland annat läroplanen för förskolan, som tydliggör förskolans värdegrund. Kommunerna har tillsyn över tillståndspliktig enskild verksamhet och får återkalla tillståndet, om det föreligger allvarliga missförhållanden som inte avhjälps efter föreläggande. En enskild förskola måste vara öppen för alla barn som har rätt till kommunal förskola för att kommunen ska vara skyldig att lämna bidrag till verksamheten.

Sedan den 1 april 2006 gäller lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandlig av barn och elever. Lagen förbjuder diskriminering på grund av etnisk tillhörighet i alla verksamheter enligt skollagen, det vill säga även i enskilda förskolor.

Regeringen arbetar på olika sätt för att främja en hög kvalitet i förskolan för alla barn, oavsett huvudmannaskap och med barnens bästa som utgångspunkt. Bland annat sker detta genom det beredningsarbete som pågår för att ta fram ett förslag till ny skollag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.