Pension som uppskjuten lön

Skriftlig fråga 2009/10:733 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-16
Anmäld
2010-04-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-04-21
Svar anmält
2010-04-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga

2009/10:733 Pension som uppskjuten lön

av Britta Rådström (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Att pension ska betraktas som uppskjuten lön är ett allmänt vedertaget synsätt baserat på att tidigare lönearbete grundar rätt till ålderspension. En del av löneutrymmet har ju avståtts i form av pensionsavgifter till det allmänna pensionssystemet och till avtalspensioner. Detta synsätt bekräftas bland andra av Arbetsdomstolen (157/95, Öhrn-målet), allt enligt Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF).

Statsrådet och regeringen har medvetet skapat en växande skatte- och inkomstklyfta mellan pensionärer och löntagare. I debatten har hävdats att pension är något annat än uppskjuten lön. Felaktigt har många borgerliga företrädare plockat in pensioner under rubriken ”bidrag” vilket statsrådet nu får möjligheten att kraftfullt ta avstånd ifrån i sitt svar på denna fråga.

Mot bakgrund av det anförda vill jag fråga:

På vilka fakta och argument baserar statsrådet sitt ställningstagande att pension inte är uppskjuten lön?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:733 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 21 april

Svar på frågorna

2009/10:728 Beskattning av pensionärer under 65 år

2009/10:729 Beskattningen av pensionärer och löntagare

2009/10:733 Pension som uppskjuten lön

Finansminister Anders Borg

Britta Rådströms frågor är ställda mot bakgrund av att jobbskatteavdraget omfattar endast arbetsinkomster. Jag väljer att ge ett gemensamt svar på dessa frågor.

Det centrala målet för regeringens ekonomiska politik är att bryta utanförskapet och att varaktigt öka sysselsättningen. Fler i arbete är en förutsättning för att säkra välfärden för en befolkning med allt fler äldre. Med fler människor i arbete skapas således förutsättningar för att finansieringen av välfärden säkras långsiktigt. Fler i arbete är därför av stor betydelse för att kunna tillhandahålla en god ekonomisk situation för bland andra sjukskrivna, arbetslösa och pensionärer. Ett betydelsefullt medel i denna politik utgör jobbskatteavdraget som ges till personer med arbetsinkomster oavsett ålder och som är extra stort för dem över 65 år. Mot denna bakgrund är det inte aktuellt att förändra jobbskatteavdraget till att omfatta andra inkomster än arbetsinkomster.

För personer som har fyllt 65 år har skatten sänkts i två steg genom det så kallade förhöjda grundavdraget för pensionärer. Skattesänkningen är en del i regeringens välfärdssatsning och innebär en förbättrad ekonomisk situation för främst pensionärer med låga inkomster. I 2010 års ekonomiska vårproposition har regeringen aviserat ett tredje steg, som innebär ytterligare en skattesänkning från och med den 1 januari 2011. Satsningen är ett led i att mildra finanskrisens effekter. Dessa reformer innebär att denna grupp från och med 2009 betalar mindre i skatt än under den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Sverige ska vara ett tryggt och bra land att åldras i. Därför vill jag framhålla att pensionärerna är en prioriterad grupp i regeringens fortsatta arbete.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.