Till innehåll på sidan

Ökade kostnader för äldres och funktionshindrades färdtjänst i Stockholm

Skriftlig fråga 2006/07:1513 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-02
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-16
Svar anmält
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga

2006/07:1513 Ökade kostnader för äldres och funktionshindrades färdtjänst i Stockholm

av Birgitta Eriksson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Under det gröna trängselskatteförsöket var färdtjänsten i Stockholm befriad från trängselskatt. Den nya, borgerliga blå trängselskatten kommer att tas ut även från färdtjänst och frågan är vem som ska betala denna ökade kostnad. Enligt uppgift från Stockholms läns landsting görs varje dag ca 8 500 färdtjänstresor varav 1 500 med specialfordon. En stor del av dessa torde beröras av trängselskatten. Sju av tio färdtjänstresenärer är kvinnor. Resenärerna betalar 15 procent av kostnaden själva i dag, resten betalar Stockholms läns landsting (skattebetalarna). Frågan är nu om färdtjänsttaxan kommer att höjas och vem som ska betala. Ska det bli brukarna i form av äldre och funktionshindrade som får ta av sina egna medel för att bidra till finansieringen av vägutbyggnaden i Stockholm, eller kommer landstinget att ta denna nya, extra kostnad?

Avser statsrådet att ta något initiativ så att äldre och funktionshindrade inte via färdtjänsttaxan drabbas av trängselskatten, och kommer i så fall landstinget att få någon särskild kompensation från staten?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1513 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 16 augusti

Svar på fråga

2006/07:1513 Ökade kostnader för äldres och funktionshindrades färdtjänst i Stockholm

Statsrådet Åsa Torstensson

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta något initiativ så att äldre och funktionshindrade inte drabbas av trängselskatten via färdtjänsttaxan. Vidare frågar Birgitta Eriksson om landstinget kommer att få någon särskild kompensation från staten med anledning av trängselskatten.

Utgångspunkten för trängselskatten är att alla bilar som passerar betalstationerna också ska betala trängselskatt. Det är de facto så att alla bilar som kör in i och ut ur det skattebelagda området ger upphov till trängsel och försämrar luftkvaliteten. Under försöket med trängselskatt undantogs dock bilar som utförde kollektiva transporter eller ansågs mindre miljöförstörande såsom exempelvis taxi och färdtjänst.

I samband med återinförandet av trängselskatten bedömde regeringen att det undantag för taxibilar som tidigare gällt inte är motiverat. Även om taxi anses vara kollektivtrafik ifrågasätts om det utgör sådan kollektivtrafik som ska undantas från trängselskatt. Taxibilar transporterar oftast endast en eller ett fåtal personer åt gången. Den trängsel och de föroreningar som taxibilar orsakar är inte heller mindre än vad som orsakas av andra bilar. Ett undantag för taxibilar medför dessutom en snedvridning av konkurrensen i förhållande till exempelvis bilbudsnäringen. Den verksamhet som utförs av färdtjänst ansågs vara snarlik taxitrafiken och trängselavgift tas därför ut även av färdtjänstfordon. Om undantaget för färdtjänst skulle kvarstå är det inte möjligt att urskilja om en resa är färdtjänst eller taxi. Taxibilar som utför färdtjänst skulle således befrias från trängselskatt även för normala taxiresor.

Undantaget för miljöbilar gäller dock fortfarande och min förhoppning är att taxiföretagen ser det som ett incitament till att köpa in bilar med bättre miljöegenskaper och på så sätt kunna sänka sina kostnader.

Försöket med trängselskatt visar på att restiderna i Stockholm i många fall blivit kortare vilket även det innebär minskade kostnader för taxiföretagen.

Ansvaret för färdtjänsten i Stockholms län ligger på landstinget och det är således upp till landstinget att avgöra hur man ska hantera de kostnader som uppstår med anledning av trängselskatten. Såvitt jag känner till har trängselskatten hittills inte föranlett höjningar av färdtjänsttaxan för Stockholms färdtjänstresenärer.

Mot bakgrund av det jag anfört ovan avser jag för närvarande inte att ta några initiativ i denna fråga.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.