Ny prissättningsmodell för el - fråga 4

Skriftlig fråga 2005/06:1758 av Hamilton, Carl B (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-05
Anmäld
2006-06-05
Besvarad
2006-06-14
Svar anmält
2006-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga 2005/06:1758 av Carl B Hamilton (fp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Ny prissättningsmodell för el @ fråga 4

Enligt uppgift i SvD Näringsliv den 2 juni 2006 har representanter för regeringen och industrin haft ett antal möten om bland annat en ny prissättningsmodell för el i Sverige. Regeringen tar initiativ, enligt SvD, till att bryta oligopolet och stabilisera prissvängningarna (s. 6). En ingrediens i förslaget skulle vara att införa en särskilt hög tariff för importerad el, vilket naturligtvis bryter mot diskrimineringsförbudet inom EU och kravet på nationell likabehandling av import. En annan ingrediens är att stabilisera prissvängningarna till just den del av industrin som är elintensiv. Eftersom prissvängningarna på marknaden måste ta vägen någonstans, innebär en sådan uppgörelse desto större prissvängningar för vanliga hushåll, övriga näringslivet, offentlig sektor och övriga konsumenter.

Överläggningarna sker utan insyn och uppenbarligen utan andra intressenters medverkan, till exempel riksdagens. Regeringen tecknar inte firma så länge den inte är förankrad (eventuellt underhand) hos en majoritet i riksdagen, eftersom regeringens mandat bygger på riksdagsmajoritetens förtroende.

Artikeln väcker sålunda en rad frågor:

Vilka initiativ har statsrådet presenterat för industrin syftande till att stabilisera prissvängningarna på el som levereras till den elintensiva industrin, och vilka prissvängningar innebär detta för övriga elanvändare?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1758 besvarad av

den 14 juni

Svar på frågorna 2005/06:1755 om ny prissättningsmodell för el - fråga 1, 1756 om ny prissättningsmodell för el - fråga 2, 1757 om ny prissättningsmodell för el - fråga 3 och 1758 om ny prissättningsmodell för el - fråga 4

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin

Carl B Hamilton har, med anledning av innehållet i en tidningsartikel, frågat mig ett antal frågor om en ny prissättningsmodell för el i Sverige: Vilka initiativ har statsrådet presenterat för den elintensiva industrin syftande till att återreglera elmarknaden, och hur avser statsrådet att parlamentariskt @ inte industriellt @ förankra sig? Vilka initiativ har statsrådet presenterat för industrin syftande till att bryta oligopolet? Vilka initiativ har statsrådet presenterat för industrin syftande till att genom högre tariffer diskriminera import av el? Vilka initiativ har statsrådet presenterat för industrin syftande till att stabilisera prissvängningar på el som levereras till den elintensiva industrin, och vilka prissvängningar innebär detta för övriga elanvändare? Då frågorna rör samma område besvarar jag dessa i ett sammanhang.

För att skapa goda möjligheter för elmarknaden att utvecklas är jag naturligtvis intresserad av att höra synpunkter från marknadens olika aktörer. Att ha en god dialog med processindustrin, en av de stora elanvändarna i Sverige med över 300 000 anställda, är för mig som ansvarig minister både värdefullt och självklart. Svensk elintensiv industri har självfallet relevanta synpunkter på hur elmarknaden fungerar, och upplever i dag problem bland annat med höga produktionskostnader på grund av stigande elpriser, en alltför dåligt fungerande konkurrens och en växande koncentration på elmarknaden och svårigheter att kunna erhålla långsiktiga avtal. Krav på att begränsa eller diskriminera export eller import av el förekommer dock inte på de många möten jag som minister har med mängder av svenska företag och näringslivsföreträdare, något riksdagsledamot Carl B Hamilton därmed är tämligen ensam om att beröra i sin fråga.

Jag kan också informera om att riksdagens näringsutskott nyligen hade en offentlig hearing om elmarknaden, då många av dessa frågeställningar lyftes fram också av andra företrädare. Även om Carl B Hamilton inte var närvarande fanns andra representanter för Folkpartiet på utfrågningen. Jag hade då möjlighet att presentera regeringens avsikt att återkomma med förslag på områden och frågeställningar som är viktiga för att förbättra elmarknaden och inte minst den bristande konkurrensen, detta inkluderade även den modell för prissättning som ska analyseras och som Carl B Hamilton senare läste om i tidningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.