Naturturismen och gymnasiereformen

Skriftlig fråga 2009/10:701 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-04-07
Anmäld
2010-04-07
Besvarad
2010-04-14
Svar anmält
2010-04-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 april

Fråga

2009/10:701 Naturturismen och gymnasiereformen

av Peter Hultqvist (s)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Turismsektorn är en av de snabbast växande branscherna i Sverige. Den omsatte under 2008 244 miljarder kronor. Inom turismsektorn växer, enligt Tillväxtverket, naturturismen snabbast. Detta trots att exportmognaden och förädlingsgraden är låg.

I den nya gymnasiereformen lyfts turismen ut ur naturbruksprogrammet där de så kallade gröna näringarna och den yrkestekniska kompetens som hör till branschen finns. Utbildningen flyttas in i hotell- och turismprogrammet som har en i grunden annan inriktning som inte svarar mot naturturismens behov.

I praktiken innebär detta att utbildningsbasen på gymnasienivå med inriktning på naturturism blir mycket svag. Det får självfallet negativa konsekvenser för branschens möjligheter att rekrytera personal, expandera och utvecklas. Mot bakgrund av turistnäringens betydelse för framför allt landsbygden är detta negativt.

Min fråga till utbildningsministern är:

Vilka åtgärder avser utbildningsministern att vidta mot bakgrund av de negativa konsekvenser en flytt av naturturismen från naturbruksprogrammet till hotell- och turismprogrammet riskerar att få?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:701 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 14 april

Svar på fråga

2009/10:701 Naturturismen och gymnasiereformen

Utbildningsminister Jan Björklund

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta mot bakgrund av de negativa konsekvenser en flytt av naturturismen från naturbruksprogrammet till hotell- och turismprogrammet riskerar att få.

Eftersom jag besvarade en liknande fråga i förra veckan, blir mitt svar på denna fråga i stort sett detsamma.

I propositionen Högre krav och kvalitet i den nya gymnasieskolan (prop. 2008/09:199) lämnade regeringen förslag om vilka nationella yrkesprogram som ska finnas i gymnasieskolan. Riksdagen har beslutat i enlighet med regeringens förslag. Därefter har regeringen gett Statens skolverk i uppdrag att, i samarbete med branschföreträdare och företrädare för parterna på arbetsmarknaden, utarbeta förslag till examensmål och till nationella inriktningar på de nationella programmen.

Regeringen har nyligen, med utgångspunkt i Skolverkets förslag, fattat beslut om examensmål och nationella inriktningar. Av examensmålet för naturbruksprogrammet framgår det bland annat att naturbruk innefattar verksamhet som syftar till rekreation och naturupplevelser.

På alla yrkesprogram finns ett utrymme för programfördjupning, vilket kan användas till lokal anpassning av utbildningarnas innehåll. På naturbruksprogrammet utgör programfördjupningen mer än en tredjedel av programmets totala omfattning.

Det är Skolverket som, i samråd med branscher och avnämare, föreskriver vad som får erbjudas som programfördjupning på respektive program. Skolverket har i en redovisning till regeringen presenterat förslag och exempel på utbildningsinnehåll för programfördjupning till de olika programmen. Av redovisningen framgår att myndigheten anser att bland annat fiske, jakt, ridning och naturguidning kan rymmas inom programfördjupningen på naturbruksprogrammet. Enligt Skolverkets redovisning kommer det således att finnas goda möjligheter för skolor som så önskar att inom naturbruksprogrammet erbjuda kurser som ger kompetens för att bedriva olika former av naturturism.

Det kommer i framtidens gymnasieskola även att finnas möjlighet för huvudmän att utforma särskilda varianter det vill säga utbildningar som får avvika från vad som annars gäller för nationella program. För att eleverna ska kunna känna sig trygga i att det finns en efterfrågan på de kunskaper och färdigheter som en sådan utbildning ger ska samtliga sådana utbildningar prövas och godkännas av Skolverket.

Regeringen har, som framgått, vidtagit en rad åtgärder för att kvalitetssäkra all gymnasial utbildning. Mot bakgrund av vad som ovan anförts om naturbruksprogrammets examensmål och programfördjupning är det fullt möjligt för en huvudman att ansöka hos Skolverket om att få starta en särskild variant med inriktning mot naturturism. Jag avser därför inte att vidta några ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.