Lokal acceptans

Skriftlig fråga 2021/22:1030 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-08
Överlämnad
2022-02-09
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

För att klara omställningen till ett samhälle som har ett mindre klimatavtryck behöver vi öka förmågan att överföra elkraft från norra Sverige till södra Sverige samtidigt som vi ökar mängden förnybar energiproduktion. Med fler produktionsanläggningar behöver även kraftnäten byggas och anpassas efter det, så att inte överföringsproblematiken uppstår i ett nytt sammanhang.

I Sörmland finns just nu två större projekt på dessa teman. Dels är det planeringen av en ny kraftledning mellan Hedenlunda och Oxelösund, dels havsbaserad vindkraft utanför den sörmländska kusten. Elkabeln till Oxelösund är en viktig pusselbit för att SSAB ska kunna göra sin omställning till att tillverka fossilfritt stål, och vindkraften behövs för att öka den förnybara energin.

I Sörmland och på många platser runt om i landet stöter man ofta på motstånd mot denna typ av investeringar. Det är av naturliga skäl, då många markägare påverkas vid utbyggnaderna utifrån intrång på deras mark samt att andra i närområdet upplever att man inte gör allt för att markintrånget ska bli så litet som möjligt eller att det inte tas hänsyn till minskade kolsänkor eller möjliga samförläggningar. Ersättningsformerna och ersättningsnivåerna har också mycket övrigt att önska.

Det kraftiga motståndet på flera platser visar att det finns mycket mer att önska för att få till den lokala acceptansen, och här har både Svenska kraftnät och Vattenfall ett stort ansvar. Båda ägs av staten, och det borde vara en självklarhet att de i sitt arbete ser till helheten, vilket innebär att de inte enbart ska titta på ekonomin utan också på hur man kan ersätta markägare och göra en så marksnål planering som möjligt.

Jag har tidigare frågat Tomas Eneroth om samförläggningar och fått till svar att Trafikverket har i uppdrag att samplanera sin verksamhet så att en nysådd vägren inte behöver grävas upp veckan efter samt att samverkan mellan myndigheter är angeläget. Att planera marksnålt handlar om mer än en nysådd vägren; det handlar om synen på markägare och kommuninvånare.

Jag ser inte någon samverkan på detta område i det aktuella projektet i Sörmland, så min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vad gör ministern och regeringen för att säkerställa att våra statliga bolag arbetar mer kraftfullt med samverkan för att öka den lokala acceptansen för utbyggnad av kraftledningar och anläggningar för förnybar energi?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1030 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)


Svar på fråga 2021/22:1030 av Martina Johansson (C)
Lokal acceptans

Martina Johansson har frågat infrastrukturministern vad han och regeringen gör för att säkerställa att de statliga bolagen arbetar mer kraftfullt med samverkan för att öka den lokala acceptansen för utbyggnad av kraftledningar och anläggningar av förnybar energi.

Frågan har överlämnats till mig.

Inledningsvis vill jag framhålla att det finns en skillnad i hur regeringen hanterar Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) och Vattenfall AB. Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk och styrs direkt genom en förordning med instruktion för verket. Vattenfall AB är däremot ett företag som självt ansvarar för exempelvis hur elproduktion ska byggas ut.

Vad gäller Svenska kraftnät så följer av verkets instruktion bland annat att transmissionsnätet (stamnätet) ska byggas ut till havs där det finns förutsättningar att ansluta flera elproduktionsanläggningar, vilket bidrar till en samplacering av produktionen. För såväl Svenska kraftnät som för Vattenfall AB och alla andra som vill bygga energiinfrastruktur gäller också miljöbalkens krav om att alla verksamheter ska placeras där det är lämpligt med hänsyn till ändamålet och för att uppnå minsta intrång och olägenhet för människa och miljö. Samförläggning är ofta, men inte alltid, lämpligt.

Acceptansfrågorna är också en viktig del i den elektrifieringsstrategi som regeringen beslutade om den 3 februari i år. Strategin har tagits fram i bred samverkan med näringsliv, myndigheter och andra samhällsaktörer och visar inriktning i arbetet mot den omställning som behövs för såväl klimatet som för Sveriges konkurrenskraft. Strategin tar många gånger upp behovet av och nyttan med en ökad samverkan mellan olika aktörer och innehåller bland annat en åtgärd för att stärka incitament för kommuner vid etablering av vindkraft. Regeringen påbörjar nu arbetet med att genomföra strategins åtgärder.

Sammanfattningsvis vill jag vara tydlig med att såväl jag som regeringen håller med Martina Johansson såtillvida att betydelsen av en ökad acceptans och samverkan mellan aktörer är stor, såväl mellan myndigheter som mellan företag.

Stockholm den 16 februari 2022

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.