Till innehåll på sidan

Kameraövervakning i stadskärnor ökar tryggheten

Skriftlig fråga 2006/07:1463 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-07-04
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-07-26
Besvarad
2007-08-15
Svar anmält
2007-08-16
Anmäld
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 juli

Fråga

2006/07:1463 Kameraövervakning i stadskärnor ökar tryggheten

av Luciano Astudillo (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Otryggheten är ofta störst i storstädernas centrala stadskärnor. Det är också där de flesta oprovocerade brotten inträffar. Många kommuner, främst storstäderna har ansökt om kameraövervakning av vissa centrala stadsdelar. Det är länsstyrelserna som beslutar och således ger tillstånd. Nu har det märkliga inträffat att länsrätten i Malmö upphävt det tillstånd som tidigare länsstyrelsen beslutat. Motivet är att kamerorna innebär ett intrång i enskildas personliga integritet. Det väger tydligen tyngre än trygghetsaspekterna. Pågår en glidning i rättstillämpningen? Är den personliga integriteten viktigare än människors trygghet på gator och torg?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra prioriteringsordningen mellan den personliga integriteten och människors trygghet i stadskärnorna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1463 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 26 juli

Svar på fråga

2006/07:1463 Kameraövervakning i stadskärnor ökar tryggheten

Justitieminister Beatrice Ask

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att klargöra prioritetsordningen mellan den personliga integriteten och människors trygghet i stadskärnorna.

Kameraövervakning kan, om den används rätt, leda till goda brottsförebyggande resultat. Det är emellertid viktigt att övervakningens betydelse som metod för att förebygga brott inte överdrivs. Den givna utgångspunkten bör alltjämt vara att kameraövervakningen ska vara ett komplement till andra brottsförebyggande åtgärder.

Den nuvarande lagstiftningen om kameraövervakning innebär att en avvägning mellan behovet av övervakning och skyddet för enskildas personliga integritet måste göras i varje enskilt fall. Detta är en rimlig ordning. Vilket intresse som väger tyngst bör inte slås fast en gång för alla utan måste kunna variera från fall till fall.

Lagen om allmän kameraövervakning har emellertid funnits i snart tio år. Mot den bakgrunden och då såväl de tekniska förutsättningarna för kameraövervakning som samhället i stort förändras kan det finnas skäl att se över om lagstiftningen bör moderniseras.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.