Till innehåll på sidan

Internationellt förbud mot djuphavsutvinning av olja

Skriftlig fråga 2009/10:936 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-06-23
Anmäld
2010-06-28
Besvarad
2010-06-30
Svar anmält
2010-07-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 juni

Fråga

2009/10:936 Internationellt förbud mot djuphavsutvinning av olja

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Den globala tillväxten under 00-talet har skärpt konkurrensen om oljan. Ny utvinning måste i växande grad ske från alltmer svårtillgängliga källor såsom i polarområdena, djuphav eller från tjärsand, allt till mycket högre kostnad än tidigare.

Så länge som de ändliga energikällorna – uranet, kolet, naturgasen och oljan – är relativt sett eller snarare på papperet billiga att utvinna energi ur så hämmas utvecklingen av de förnybara energikällorna. Kärnkraftens verkliga kostnader inte minst utifrån säkerhetsaspekten, dess miljöförstöring i samband med uranbrytningen och olösta avfallsförvaringsproblem, kommer inte fram. Även oljeutvinningen har hitintills förbilligats genom att de stora oljebolagen nonchalerat de oerhörda risker som finns för massiv miljöförstöring vid utvinning och transporter. Katastrofen i Alaska med Exxon Valdez 1989 tydliggjorde riskerna kring oljehanteringen i nordliga områden. Den nu pågående katastrofen med den förstörda oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexikanska golfen utanför Louisiana är ett ännu tydligare exempel på problemen.

Det behövs en generell omställning av våra energisystem och ökad hushållning. Vi måste också förhindra att oljeutvinning i marginalen, där riskerna ökar, drivs fram. Djuphaven hotas redan nu av olika andra typer av förstörelse och utarmning. Oljeutvinningen i djuphav är ännu begränsad och kan stoppas.

Avser miljöministern att ta initiativ till en internationell konvention mot djuphavsutvinning av olja?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:936 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 30 juni

Svar på fråga

2009/10:936 Internationellt förbud mot djuphavsutvinning av olja

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en internationell konvention mot djuphavsutvinning av olja.

Inom ramen för regeringens energi- och klimatpolitik är visionen att Sverige år 2050 har en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. Inom transportområdet fokuseras politiken på att stegvis öka energieffektiviteten i transportsystemet, bryta fossilberoendet och minska klimatpåverkan. År 2030 bör Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen.

Oljeutvinning på den svenska kontinentalsockeln och i svensk ekonomisk zon är en nationell fråga. År 2009 avslog regeringen en ansökan från Oljeprospektering AB om förlängning av undersökningstillstånd enligt lagen om kontinentalsockeln. Beslutet grundades på att framtida oljeutvinning som kunde följa på den aktuella ansökan inte är förenlig med skyddet av Östersjöns miljö.

Mot bakgrund av vår politik på området är det angeläget att ta olika åtgärder och initiativ i beaktande för att minska inte bara den nationella utan även den globala användningen av fossila bränslen. Den aktuella katastrofen i Mexikanska golfen understryker dessutom alltför väl vikten av att den oljeutvinning som sker bedrivs på ett säkert och miljövänligt sätt.

För att Sverige ska kunna påverka oljeutvinning utanför svensk ekonomisk zon krävs lösningar på internationell nivå. Inom Arktiska rådet pågår en rad aktiviteter för att öka skyddet av Arktis miljö, bland annat görs en översyn av det regelverk som gäller för verksamheter med miljöpåverkan. Vi arbetar bland annat för att hänsynsreglerna och kraven på konsekvensbeskrivningar ska skärpas. Vidare sker en fördjupad diskussion i FN om skydd och bevarande av den biologiska mångfalden i djuphaven. EU är mycket aktivt i denna fråga och har bland annat föreslagit ett tillämpningsavtal till FN:s havsrättskonvention på detta tema.

Haven erbjuder ett rikt utbud av ekosystemtjänster som människan behöver. Livskraftiga ekosystem utgör därför grunden för nyttjandet av havens resurser. Djuphaven är unika och katastrofen i Mexikanska golfen har visat hur sårbara dessa miljöer är. Jag kommer även i fortsättningen att medverka i arbetet med skyddet av djuphavens biologiska mångfald.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.