Inre Mongoliet och mongoler i Kina

Skriftlig fråga 2007/08:1071 av Eriksson, Birgitta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-04-11
Anmäld
2008-04-11
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-04-17
Besvarad
2008-04-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 april

Fråga

2007/08:1071 Inre Mongoliet och mongoler i Kina

av Birgitta Eriksson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Det finns ca 5,8 miljoner mongoler i Kina, nästan dubbelt så många som i den självständiga staten Mongoliet. De flesta bor i vad som kallas Inre Mongoliet, nordöstra Kina och Xinjiangprovisen. Den självständiga staten Mongoliet är alltså ”yttre” Mongoliet.

Inre Mongoliet utgör 12 procent av Kinas yta. Folkmängden är ca 24 miljoner varav 80 procent är hankineser. Mongolerna utgör 17 procent av befolkningen. Inflyttning av hankineser har uppmuntrats ända sedan tidigt 1700-tal genom den dåvarande Manchudynastin.

Under kulturrevolutionen riktades förföljelser mot påstådda anhängare till ett tidigare mongoliskt parti som 1949 förenat sig med det kinesiska kommunistpartiet. Under 1980-talet bildade några studenter Inre Mongoliets folkparti som på 1990-talet övergick i Södra Mongoliets demokratiska allians. Södra Mongoliet är alltså Inre Mongoliet relativt norra Mongoliet som är den självständiga staten Mongoliet. En av ledarna, studentaktivisten Hada, har sedan 1996 suttit fängslad – och blivit torterad – efter det att partibildningen krossats av myndigheterna.

Hur avser statsrådet att bland annat i samband med OS ta upp mongolernas situation i Kina och verka för frigivning av fängslade aktivister som Hada?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1071 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 17 april

Svar på frågorna

2007/08:1071 Inre Mongoliet och mongoler i Kina

2007/08:1072 Uigurerna i Kina

Utrikesminister Carl Bildt

Birgitta Eriksson har frågat mig i två riksdagsfrågor hur jag avser att bland annat i samband med OS ta upp mongolernas situation i Kina och verka för frigivning av fängslade aktivister som Hada samt uppmärksamma uigurernas situation i Kina och förhållandena i Xinjiang. Jag väljer att besvara dem i ett sammanhang.

Mongolerna är en av de största av Kinas 55 officiella minoriteter vilka tillsammans utgör knappt 10 procent av Kinas befolkning. Minoriteterna har inte fått samma standarförbättring som majoriteten av hankineser har fått. De är också underrepresenterade i nationella politiska samman­slutningar och deras tillgång till utbildning och hälsa är generellt sett sämre. Detta uppmärksammar vi i den årliga MR-översikt som Sverige publicerar.

Uigurerna har status av minoritetsfolk i den autonoma regionen Xinjiang och får därigenom en del rättigheter som är kopplat till detta. Trots det upplevs från myndigheterna i Peking delar av de nationella strömningar som finns bland uigurerna som potentiella hot mot den ”nationella enigheten”. Enskilda individer som verkat för en i myndigheternas ögon allt för långt gången autonomi har fängslats. East Turkestan Islamic Movement (ETIC) klassades, i efterdyningarna av attackerna på World Trade Center och den jakt på terrorister som följt, av FN som en terroristorganisation.

Såväl Sverige som EU arbetar kontinuerligt, oberoende av om det arrangeras ett OS eller inte, med att påverka situationen för mänskliga rättigheter i Kina. EU har en dialog om mänskliga rättigheter två gånger per år med Kina. Sverige har sedan 2006 en bilateral motsvarande dialog. Vi bedriver sedan 1996 ett framgångsrikt biståndssamarbete inom rättsområdet. Vid överläggningar på olika politiska nivåer mellan Sverige och Kina diskuteras också frågor om mänskliga rättigheter. Inte minst har statsministerns besök i Kina den 11–15 april 2008 visat hur aktivt Sverige arbetar med frågor om mänskliga rättigheter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.