Hästnäringen

Skriftlig fråga 2007/08:579 av Bäckman, Roland (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Besvarad
2007-01-17
Inlämnad
2008-01-10
Anmäld
2008-01-15
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2008-01-17
Besvarad
2008-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 januari

Fråga

2007/08:579 Hästnäringen

av Roland Bäckman (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Hästen och hästnäringen har stor betydelse för utvecklingen inom en rad olika områden. Inom hästnäring, landsbygdsutveckling och turism finns en stor utvecklingspotential som är viktig att tillvarata och utveckla. Bara i Gävleborgs län finns ca 10 000 hästar som omsätter närmare 1 miljard. Var tionde häst skapar ett helårsarbete vilket för Gävleborgs län i dagsläget innebär ca 500 heltidsanställningar och uppemot 1 400 deltidsanställningar.

Det är inte bara påannonserade förändringar runt spelmonopolet som oroar. För alla barn och vuxna som har sitt stora fritidsintresse i hästen, för näringsidkare som har satsat på att bygga upp en företagsamhet och för alla som vill hålla landskapet öppet är det viktigt att bli tagen på allvar. För Norrlands inland är det extra viktigt att de möjligheter som finns till utveckling inom området stimuleras, inte minst för att bromsa och motverka en befolkningsminskning. En i samhället väl förankrad framtidsstrategi för hästen och hästnäringens utveckling är en avgörande framgångsfaktor.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att behålla och utveckla hästnäringen i regioner som till exempel Gävleborg och Dalarna samt i Norrlands inland?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:579 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 17 januari

Svar på fråga

2007/08:579 Hästnäringen

Näringsminister Maud Olofsson

Roland Bäckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att behålla och utveckla hästnäringen i regioner som till exempel Gävleborg, Dalarna samt i Norrlands inland.

Jag delar helt Roland Bäckmans engagemang för ett livskraftigt företagande på landsbygden och i norra Sverige. I dag utvecklas många nya verksamheter och företag på landsbygden, som alla är viktiga för att skapa sysselsättning och tillväxt och på så sätt bidra till utveckling av landsbygdens näringsliv. Möjligheter till anställning eller företagande är nödvändigt för att landsbygden ska vara attraktiv som boendealternativ och livsmiljö. Hästnäringen har, precis om Roland Bäckman säger, en stor utvecklingspotential och betydelse för landsbygdens utveckling. Intresset för att satsa på olika former av hästverksamhet ökar i dag bland landsbygdens företagare. Så kallade hästnära boende ökar också i omfattning och har stor potential för att öka intresset för att bosätta sig och arbeta på landsbygden.

Hästhållningen omsätter i storleksordningen 20 miljarder kronor om året. Det är betydelsefullt för hela Sverige att hästsektorn har goda förutsättningar att utvecklas. Mot bakgrund av detta har regeringen för 2006–2008 avsatt ca 15 miljoner kronor per år för att främja hästnäringen. 6 miljoner kronor av dessa har avsett åtgärder för att främja ett livskraftigt hästföretagande. Under 2008 är prioriterade områden bland annat professionell företagsledning, förbättrad arbetsmiljö för hästföretagare och miljöanpassning av hästföretagen. I de 15 miljoner kronorna har även ingått ca 9 miljoner kronor för forskning inom hästområdet.

Landsbygdsprogrammet för perioden 2007–2013, som delfinansieras av EG:s jordbruksfond, innebär goda möjligheter för hästföretagare på landsbygden att få stöd för bland annat investeringar, kompetensutveckling och utveckling av hästturism. Landsbygdsprogrammets regionala prioriteringar styrs av de länsstrategier som har utformats av breda partnerskap runt om i landet.

Utöver detta arbetar Regeringskansliet för närvarande med att utforma en strategi för att stärka utvecklingskraften på landsbygden. Avsikten är att arbetet i sin helhet ska presenteras under 2008.

Jag kan försäkra att jag, och övriga regeringen, kommer att fortsätta vårt arbete för fler och växande företag, och därmed fler jobb och ökad utvecklingskraft i alla delar av Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.