Forsmark 1

Skriftlig fråga 2005/06:1972 av Torstensson, Åsa (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-03
Besvarad
2006-08-16
Besvarad
2006-08-17
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 augusti

Fråga 2005/06:1972 av Åsa Torstensson (c) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s)

Forsmark 1

Fortfarande efter en veckas avstängning har inte SKI gett klartecken för att öppna reaktorn i Forsmark. Och händelsen utreds av SKI. Den allvarligaste kärnkraftsincidenten sedan Tjernobyl menar en kärnkraftsexpert och menar att det som hänt inte tas tillräckligt på allvar.

Sverige säger sig ha världens säkraste kärnkraftverk och det är oerhört viktigt att alla eventuella incidenter i de svenska reaktorerna offentliggörs och orsaker redovisas så att minsta misstanke om mörkning kan undanröjas.

Därför är min fråga till ansvarig minister Mona Sahlin:

Vad tänker ministern vidta för åtgärder för att allmänheten ska erhålla fullständig information om vad som inträffade vid Forsmark 1 och om det fanns risk för en härdsmälta i reaktorn?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1972 besvarad av

den 16 augusti

Svar på frågorna 2005/06:1971 om säkerheten vid kärnkraftverken med anledning av det senaste olyckstillbudet vid Forsmarks kärnkraftverk och 1972 om Forsmark 1

Statsrådet Lena Sommestad

Rigmor Stenmark har frågat Mona Sahlin på vilket sätt hon kommer att följa upp säkerhetsarbetet vid alla våra kärnkraftverk i Sverige och på vilket sätt hon avser att informera Sveriges riksdag om detta. Vidare har Åsa Torstensson frågat Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta för att allmänheten ska erhålla fullständig information om vad som inträffade vid Forsmark 1 och om det fanns risk för härdsmälta i reaktorn.

Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Eftersom frågorna avser samma händelse vid Forsmark 1 besvarar jag dem i ett sammanhang.

Den 25 juli 2006 snabbstoppades reaktorn Forsmark 1 på grund av en kortslutning i ett ställverk. Säkerhetssystemet reagerade på elfelet och snabbstoppade reaktorn. I samband med snabbstoppet inträffade andra störningar i elsystemet som måste klargöras innan reaktorn kan tas i drift. Bland annat fungerade inte två av de fyra dieselgeneratorer som ska starta automatiskt. Statens kärnkraftinspektion (SKI) som är tillsynsmyndighet för reaktorsäkerheten utreder nu händelsen vid Forsmark 1 och vilken betydelse händelsen kan ha för säkerheten. SKI har tillstyrkt fortsatt drift av reaktorerna Forsmark 3, Oskarshamn 3 samt Ringhals 1@4. För övriga reaktorer utreds grundorsaker för att fastställa behov av åtgärder.

När det gäller de svenska kärnkraftsreaktorerna har alltid säkerhetsfrågorna varit i fokus och säkerhetshöjande åtgärder vidtas ständigt. Regeringen hålls kontinuerligt informerad om strålskydds- och säkerhetsläget vid de svenska kärnkraftverken, bland annat genom Statens strålskyddsinstituts och SKI:s årliga rapportering av läget. Strålskydds- och säkerhetsläget redovisas också varje år översiktligt i budgetpropositionen under miljökvalitetsmålet Säker strålmiljö.

När det gäller frågor som rör kärnsäkerheten har SKI som policy att offentliggöra inkomna handlingar och egna granskningsrapporter. Händelsen den 25 juli utgör inget undantag och information om händelsen finns att tillgå för alla via SKI:s hemsida (www.ski.se).

Flera säkerhetsutredningar har genomförts under årens lopp. Senast år 2002 tillsatte regeringen en utredning för att se över förutsättningarna för säkerheten vid våra kärnkraftverk. Detta skedde mot bakgrund av de omvärldsförändringar som skett rörande liberaliseringen av elmarknaden, ändrade ägandeförhållanden, nya former av hot samt den påbörjade avvecklingen av kärnkraften. En internationell granskning av svenskt säkerhetsarbete sker vart tredje år inom ramen för kärnsäkerhetskonventionen. Den senaste granskningen ägde rum år 2005 med gott svenskt resultat.

För närvarande utreder SKI händelsen vid Forsmark 1 och hur händelsen kan påverka övriga reaktorer. När SKI:s slutrapport är redovisad för regeringen kommer regeringen att ta ställning till vilka åtgärder som då kan behöva vidtas. I det sammanhanget kommer jag också att ta ställning till hur riksdagen på bästa sätt kan informeras om säkerhetsläget.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.