Till innehåll på sidan

Forskningspengar till embryonal stamcellsforskning

Skriftlig fråga 2005/06:2065 av Linna, Elina (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-25
Besvarad
2006-09-08
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Fråga 2005/06:2065 av Elina Linna (v) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Forskningspengar till embryonal stamcellsforskning

EU har avsatt en stor del av sin budget till forskning. Inför beslutet rådde en intensiv diskussion om stamcellsforskning och om regler kring bidrag till denna. Stamcellforskningen är ett av de områden inom medicinen som det ställs förhoppningar på. En forskning som öppnar möjligheten till bot för svåra folksjukdomar som diabetes och Alzheimers sjukdom. Men det är också en forskning som inneburit en häftig etisk debatt. Det har då framför allt gällt möjligheten till terapeutisk kloning och embryonal stamcellsforskning.

Vad jag har erfarit finns det fortfarande restriktioner för att erhålla forskningsanslag för embryonal stamcellsforskning från EU:s forskningsanslag. Det öppnar enligt min mening för att privata finansiärer går in och stöder embryonal stamcellsforskning och därmed minskas kontrollen av forskningen.

Min fråga till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky är därför:

Vad avser ministern att göra för att säkra den svenska stamcellsforskningen där embryon används?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2065 besvarad av

den 8 september

Svar på fråga 2005/06:2065 om forskningspengar till embryonal stamcellsforskning

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Elina Linna har frågat mig om vad jag avser att göra för att säkra den svenska stamcellsforskningen där embryon används.

Sverige tillhör de länder som investerar mest offentliga resurser i forskning och satsningarna har ökat under de senaste åren. Svensk medicinsk forskning har en stark ställning i internationell jämförelse. Våra forskare har bidragit till många vetenskapliga framsteg som givit förutsättningar för att utveckla nya och bättre metoder inom hälso- och sjukvården. Medicinsk forskning är också det vetenskapsområde som får mest statliga resurser.

Vetenskapsrådet har till uppgift att ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden. Ämnesrådet för medicin stöder forskning inom hela det medicinska området. I år fördelar Vetenskapsrådet i storleksordningen 500 miljoner kronor till forskare och forskargrupper inom medicin. Vetenskapsrådet har också valt att ha ett särskilt samarbete med externa finansiärer kring finansiering av svensk stamcellsforskning.

Den embryonala stamcellsforskningen kan ha potential att leda fram till lindring och bot för i dag obotliga sjukdomar som Parkinsons, Alzheimers och diabetes, och jag har arbetat hårt för att den ska tillåtas att finansieras inom EU:s forskningsbudget. Regeringen beslutade den 3 augusti i år att ge Vetenskapsrådet i uppdrag att inhämta kunskap och analysera utvecklingen inom området, samt att ge information och stöd till forskare och allmänhet. I den mån Vetenskapsrådet bedömer att ytterligare insatser behövs ska rådet lämna förslag på sådana insatser.

Inför det stundande valet råder dock oklarhet om den embryonala stamcellforskningens framtid i Sverige. Inom delar av den borgerliga alliansen finns ett starkt motstånd mot den, och i vårt grannland Norge förbjöd den borgerliga regeringen 2003 embryonal stamcellsforskning. Några besked om hur en eventuell borgerlig regering i Sverige skulle hantera den embryonala stamcellsforskningen har inte gått att få, varken vad gäller för ett finansieringsförbud av amerikansk modell eller för ett totalförbud enligt norsk förebild. Min slutsats är att det största hotet mot denna viktiga forskning vore en borgerlig regering.

Jag kan dock lova Elina Linna att om Socialdemokraterna får förnyat förtroende av väljarna så kommer jag fortsätta att noga följa och ge stöd till den embryonala stamcellsforskningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.