flyktingar från Libanon

Skriftlig fråga 2003/04:133 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-10-23
Anmäld
2003-10-23
Besvarad
2003-10-29
Svar anmält
2003-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga 2003/04:133

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Barbro Holmberg om flyktingar från Libanon

Svensk flyktingpolitik ska präglas av empati och solidaritet. Det är viktigt att se till varje individs situation. En grupp som nu riskerar att komma i kläm med nuvarande politik är kristna flyktingar från Libanon vilka både har libanesiskt och syriskt medborgarskap. Personer som stridit i de kristna miliserna i kriget betraktas av Syrien som landsförrädare. Med tanke på de syriska säkerhetsstyrkornas avsevärda inflytande i Libanon, finns det skäl att frukta att dessa flyktingar vid återvisning till Libanon kommer att falla i de syriska styrkornas händer, utsättas för våld och till och med dödas.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att flyktingar från Libanon, som i sitt hemland riskerar utsättas för våld eller dödas, inte utvisas?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:133 besvarad av

den 29 oktober

Svar på fråga 2003/04:133 om flyktingar från Libanon

Statsrådet Barbro Holmberg

Torsten Lindström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att flyktingar från Libanon, som i sitt hemland riskerar att utsättas för våld eller dödas, inte utvisas. Frågeställaren nämner särskilt gruppen kristna asylsökande från Libanon som har både libanesiskt och syriskt medborgarskap. Personer ur denna grupp som har stridit i de kristna miliserna under kriget betraktas, enligt Torsten Lindström, av Syrien som landsförrädare.

Asylsökande som känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet ges ett starkt skydd i svensk utlänningslagstiftning. En person får aldrig avvisas eller utvisas till ett land om det finns skälig anledning att tro att han eller hon där skulle vara i fara att straffas med döden eller utsättas för tortyr eller liknande behandling.

Utlänningsmyndigheterna prövar i varje enskilt fall de åberopade asylskälen utifrån den omfattande information och kunskap de har tillgång till om situationen i de asylsökandes hemländer. Asylprövningen omfattar även frågan om den asylsökande vid ett eventuellt återvändande kan beredas skydd mot förföljelse av hemlandets myndigheter eller riskerar att vidaresändas till ett land där han eller hon löper risk att utsättas för förföljelse.

Vad gäller frågan om vilken åtgärd jag avser att vidta vill jag erinra om att regeringen i princip endast kan påverka praxis om utlänningsmyndigheterna med stöd av utlänningslagen överlämnar enskilda ärenden till regeringen för avgörande.

Jag har förtroende för utlänningsmyndigheternas sätt att göra individuella prövningar av asylsökandes behov av skydd i Sverige. Jag finner därför inte anledning att vidta särskilda åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.