Engagemang mot brottslighet

Skriftlig fråga 2005/06:1273 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-23
Anmäld
2006-03-23
Besvarad
2006-03-29
Svar anmält
2006-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2005/06:1273 av Luciano Astudillo (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Engagemang mot brottslighet

I Malmö har medborgarna engagerat sig för att minska brottsligheten. Vissa engagemang har utvecklats till att likna medborgargarden. Andra engagemang är lyckade, där föräldrar och vuxna rör sig i centrum och i utsatta stadsdelar i syfte att skapa en mindre kriminell miljö.

I Limhamn, som räknas till Malmös mest attraktiva och lugna bostadsområden, har ett engagemang utvecklats till att likna ett medborgargarde. Medborgargardet uppges bestå av ett 20-tal yngre och medelålders män som är beväpnade med basebollträn och golfklubbor. I Skåne har det under de senaste åren hänt att en mer eller mindre organiserad mobb anfallit människor vilka utpekats som kriminella. År 2005 har det anmälts 905 personrån i Malmö och personrånen har under de senaste åren kraftigt ökat i antal. I Limhamn anmäldes tolv personrån under 2005 vilket visar att rädslan i Limhamn många gånger är obefogad.

Med stor sannolikhet är det så att de ökade personrånen i Malmö har skapat rädsla i Limhamn som följts av fördomar och ryktesspridning. Detta används som förtecken för medborgargardets existens.

En samhällsutveckling där medborgarna tar rättssamhället i egna händer är mycket farlig, odemokratisk och destruktiv. På samma gång behöver ett samhälle invånare som är beredda att göra det lilla extra för att skapa en god samhällsutveckling.

Vilka åtgärder avser justitieministern att initiera för att invånarnas goda engagemang mot kriminalitet i samhället inte ska utvecklas till ett engagemang där invånarna tar lagen i egna händer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1273 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 2005/06:1273 om engagemang mot brottslighet

Justitieminister Thomas Bodström

Luciano Astudillo har frågat mig vilka åtgärder jag avser att initiera för att invånarnas goda engagemang mot kriminalitet i samhället inte ska utvecklas till ett engagemang där invånarna tar lagen i egna händer.

I ett rättssamhälle har staten ett våldsmonopol som måste hävdas. Det är viktigt att vi har en tydlig rågång mellan vad som är ett konstruktivt medborgerligt engagemang och medborgerliga insatser med kriminella förtecken. Medborgargardens aktiviteter bidrar till att skapa större oro och otrygghet och till att våldsanvändningen eskalerar.

Regeringen har fram till i dag ökat polisens anslag med 2,7 miljarder sedan år 2000. Detta innebär att det i dag finns 1 500 fler poliser än år 2000. Rikspolisstyrelsen fördelar polisens resurser mellan polismyndigheterna och det är polismyndigheternas ansvar att använda dessa på ett effektivt sätt. För Polismyndigheten i Skåne har regeringens satsning på polisen resulterat i att antalet anställda poliser har ökat med 215 sedan år 2000. Detta innebär att det därmed skapats goda förutsättningar för Polismyndigheten i Skåne att öka den polisiära närvaron varhelst i länet behoven uppstår.

Regeringens utgångspunkt för att minska brottsligheten och öka tryggheten är att alla goda krafter måste hjälpa till. En av de bärande idéerna bakom det nationella brottsförebyggande programmet @ Allas vårt ansvar @ som regeringen presenterade 1996 var just att involvera medborgarna i samhällets ansträngningar i kampen mot brottsligheten.

Det är av stor vikt att människor känner sig trygga i samhället. För att öka tryggheten krävs bland annat ett intensivt brottsförebyggande arbete. Regeringen har under flera år medvetet satsat på att utveckla det brottsförebyggande arbetet, inte minst på lokal nivå. Brottsförebyggande rådet (Brå) har regeringens uppdrag att stimulera och ge stöd till lokala brottsförebyggande verksamheter. Under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt på detta område. I dag finns det lokala brottsförebyggande råd i flertalet kommuner och i många av storstädernas stadsdelar, och det totala antalet råd var vid senaste årsskiftet närmare 300. Råden inrättas genom lokala beslut som grundar sig på lokala aktörers bedömningar.

Som ett led i att stödja och utveckla det lokala arbetet har regeringen gett Brå i uppdrag att analysera vilka arbetsformer som har visat sig särskilt lämpade för att nå goda resultat i det lokala brottsförebyggande arbetet. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2006.

Jag är en varm förespråkare av det lokala arbete som bedrivs i form av nattvandringar och andra åtgärder som stärker den sociala kontrollen. Men föräldrars och vuxnas vilja att se och synas för att öka tryggheten och minska brottsligheten får aldrig övergå i brottslig verksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.