Till innehåll på sidan

diskriminering av unga kvinnor i patriarkala familjer

Skriftlig fråga 2002/03:1358 av Ekström, Anne-Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-09-05
Anmäld
2003-09-16
Besvarad
2003-09-17
Svar anmält
2003-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga 2002/03:1358

av Anne-Marie Ekström (fp) till statsrådet Mona Sahlin om diskriminering av unga kvinnor i patriarkala familjer

I veckan har ett nytt exempel uppdagats på hur invandrarflickor i patriarkala familjer diskrimineras och ställs utanför samhället. Göteborgs-Posten har rapporterat om att föräldrarna till en 14-årig flicka håller henne hemma tills hon blivit gift om fyra månader. Efter giftermålet ska flickans make avgöra om flickan ska få fortsätta sin skolgång. Skolan och sociala myndigheter har inte agerat.

Enligt lagen råder skolplikt i Sverige. Det är oacceptabelt att någon med hänvisning till kulturella skäl ska kunna bryta mot lagen. Dessutom frångås FN:s barnkonvention bland annat i den punkt som säger att barn har rätt till utbildning. Möjligheten att ge dispens från lagens krav på myndighetsålder för att ingå äktenskap är också tveksam utifrån svensk lagstiftning och barnkonventionen. Barnäktenskap måste motverkas. Något måste göras snarast för att inte fler unga kvinnor ska förlora sina mänskliga rättigheter och diskrimineras. Svenska lagar måste gälla för alla oavsett vilken kultur man kommer ifrån.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att unga kvinnor i patriarkala familjer ska omfattas av samma rättigheter som den övriga befolkningen?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1358 besvarad av

den 17 september

Svar på fråga 2002/03:1358 om diskriminering av unga kvinnor i patriarkala familjer

Statsrådet Mona Sahlin

Anne-Marie Ekström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att unga kvinnor i patriarkala familjer ska omfattas av samma rättigheter som övriga befolkningen.

Den svenska lagen medger i dag att ungdomar som är 15@17 år och som är medborgare i länder där äktenskap tillåts före 18 års ålder får gifta sig i Sverige utan tillstånd från länsstyrelsen. Regeringen har tagit initiativ till att förändra detta och överlämnar inom kort en remiss till Lagrådet om åtgärder mot barnäktenskap. Enligt förslaget ska den svenska lagens åldersgräns för äktenskap gälla för alla som gifter sig inför svensk myndighet. Inte heller ska barn som har gifts bort i annat land, men har nära anknytning till Sverige, räknas som gifta här.

Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt till och med vårterminen det år de fyller 16 år. Rektor och vårdnadshavaren har ett gemensamt ansvar för att skolplikten fullgörs. Om inte vårdnadshavaren gör vad som ankommer på honom eller henne för att skolplikten fullgörs, har kommunen möjlighet enligt skollagen att vitesförlägga vårdnadshavaren. Rektorn och andra som arbetar i skolan har också en skyldighet enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen att anmäla till socialnämnden när det finns misstanke om att ett barn kan fara illa.

Regeringen har tagit flera olika initiativ för att myndigheterna bättre ska uppmärksamma när flickor och unga kvinnor lever under extrem kontroll från sina anhöriga och till exempel lovas bort i arrangerade äktenskap. Till exempel har Socialstyrelsen på regeringens uppdrag producerat ett omfattande meddelandeblad riktat till socialtjänsten om flickor som lever under hot och tvång. Vidare har Myndigheten för skolutveckling nyligen tagit fram ett material för att förbättra kunskapen om situationen för utsatta flickor och pojkar i familjer med hederstänkande. Materialet heter Starkare än du tror @ Hur skolor stöttar flickor och möter familjer och riktar sig främst till grund- och gymnasieskolor.

Avslutningsvis vill jag understryka att de svenska lagarna ska tillämpas lika för alla som bor i Sverige. Det innebär att avsteg från skolplikten aldrig kan accepteras med hänvisning till exempelvis kulturella traditioner. Det initiativ regeringen tagit till ändring av reglerna om äktenskap är ett steg på vägen för att garantera att alla barn och ungdomar får sin självklara rätt till skolundervisning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.