Diplomater som begår brott

Skriftlig fråga 2007/08:461 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-11
Anmäld
2007-12-11
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 december

Fråga

2007/08:461 Diplomater som begår brott

av Britta Rådström (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Tidningen Metro kunde nyligen berätta om en ung man i Stockholm som slogs ned av en diplomat. Utredningen lades ned på grund av att förövaren hade diplomatisk immunitet. När utländsk diplomat i Sverige misstänks för brott kontaktar polisen Utrikesdepartementet som sedan kontaktar berörd ambassad. I vad mån detta leder till några åtgärder förefaller dock oklart

TT granskade 2004 vilka brott diplomatkåren begått under de senaste fem åren. Statistiken var då aningen osäker eftersom Utrikesdepartementet, UD, med hänvisning till sekretesslagen raderat både misstänkt gärningsman, dennes hemland och i flera fall själva brottet, men varje år handlar det om 40–50 misstänkta brott och förseelser.

Graden av diplomatisk immunitet kan skifta men det måste ändå anses djupt otillfredsställande att det finns fullständig straffrihet för en omfattande grupp personer. Brott som begås på de utländska beskickningarna är dock givetvis en mer komplicerad fråga. Rimligen bör svensk diplomatisk personal inte heller begå brott utomlands som strider mot svensk lag eller vad som kan anses vara internationell rättspraxis.

Avser utrikesministern att ta något initiativ inom EU och internationellt för att begränsa diplomaters möjligheter att som i detta fall straffritt begå brott utanför sina beskickningar?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:461 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:461 Diplomater som begår brott

Utrikesminister Carl Bildt

Britta Rådström har frågat mig om jag avser att ta något initiativ inom EU och internationellt för att begränsa diplomaters möjligheter att straffritt begå brott utanför sina beskickningar.

Den diplomatiska immuniteten regleras i 1961 års Wienkonvention om diplomatiska förbindelser. Anslutningen till denna överenskommelse är i det närmaste universell: 186 stater, däribland Sverige, är parter. Reglerna anses dessutom utgöra bindande folkrätt även för stater som inte är parter i konventionen.

Enligt Wienkonventionen ska en utsänd diplomat åtnjuta fullständig straffrättslig immunitet i den mottagande staten. Som framgår av konventionens ingress är ändamålet med denna immunitet inte att gynna den enskilde utan att garantera att ambassader, som företrädare för sina stater, ska kunna fullgöra sina uppgifter effektivt. I linje därmed fastslås i konventionen att alla som åtnjuter immunitet är skyldiga att respektera den mottagande statens lagar. Givetvis gäller dessutom att diplomater inte är undantagna från sitt hemlands straffrättsliga jurisdiktion.

Detta rättsliga skydd för diplomater är en förutsättning för att Sverige fritt ska kunna stationera diplomater utomlands. På motsvarande sätt måste naturligtvis Sverige respektera Wienkonventionens regler vad gäller utländska diplomater i Sverige.

Det är ovanligt att utländska diplomater misstänks för brott i Sverige. När så ändå sker är detta naturligtvis inget som kan accepteras av Utrikesdepartementet eller som passerar obemärkt. När departementet får information av polis eller åklagare om att en utländsk diplomat med immunitet misstänks för brott i Sverige tas saken alltid upp direkt med berörd ambassad. De åtgärder som vidtas från svensk sida beror på brottets allvarlighetsgrad. Som yttersta åtgärd kan en diplomat förklaras persona non grata och tvingas lämna landet. Det ska tilläggas att också den berörda ambassaden regelmässigt vidtar åtgärder för att säkerställa att det inträffade inte upprepas. Det finns således fungerande regler och rutiner för att hantera de relativt ovanliga fallen av brottsmisstankar mot diplomater.

Ett fungerande diplomatiskt utbyte förutsätter gemensamma spelregler och dessa finns i Wienkonventionen, som utgör bindande folkrätt. Några egentliga problem med missbruk av den diplomatiska immuniteten finns inte i Sverige. Av dessa skäl är det inte aktuellt att ta några initiativ för att begränsa den diplomatiska immuniteten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.