Digitaliserad fastighetsbildning

Skriftlig fråga 2020/21:921 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-09
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Lantmäteriet lämnade nyligen över rapporten Effekter av en digitaliserad fastighetsbildning.

Med digitaliseringen och de möjligheter som framkantsteknologier erbjuder förväntas självservicen öka, och därmed förmågan att skapa egna och mer fullständiga ansökningar. Det finns redan nu kunder som kan lämna in fullständiga underlag med inmätningar, koordinatsatta gränser och utredningar av rättigheter i en digital ansökan. Men såväl tekniska och verksamhetsmässiga begränsningar som juridiska hinder gör att det inte är möjligt för någon annan än Lantmäteriet att utföra vissa delar av förrättningarna.

Av rapporten från Lantmäteriet framgår nyttorna med en digitalisering av fastighetsbildningsverksamheten, nämligen förbättrad kunddialog, ökad andel korrekta och kompletta ansökningar, obrutet digitalt informationsflöde, ökad transparens, ökad förutsägbarhet och enhetliga processer. 

För oss framstår en digitalisering av fastighetsbildningsverksamheten som en prioriterad fråga för att förbättra och effektivisera. Men utmaningarna är flera, bland annat behovet av underlag med god och känd kvalitet, vilket omfattar bland annat registerkarta, samt den juridiska utvecklingen som är omfattande och tidskrävande.

Digitaliseringen har stora ekonomiska vinster för samhället, men andra vinster är att det går att hantera fler ärenden samt mer korrekt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka initiativ avser statsrådet och regeringen att vidta med anledning av Lantmäteriets rapport?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:921 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)

Svar på fråga 2020/21:921 av Larry Söder (KD)
Digitaliserad fastighetsbildning

Larry Söder har frågat mig vilka initiativ jag och regeringen avser att vidta med anledning av Lantmäteriets rapport.

Den 30 november i år slutredovisade Lantmäteriet ett regeringsuppdrag om att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i fastighetsbildningsprocessen. I sin slutrapport redovisar Lantmäteriet var fastighetsbildningsverksamheten befinner sig idag på utvecklingsresan mot att stödja en digital samhällsbyggnadsprocess och vad som kan förväntas framåt på kort och lång sikt.

Samhällsbyggnadsprocessen berör många aktörer och regeringen har gett flera myndigheter både enskilda och gemensamma uppdrag för att bidra till arbetet med att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen. I Lantmäteriets senaste rapport, som Larry Söder hänvisar till, pekar myndigheten bl.a. på att många av dessa uppdrag är beroende av varandra. Myndigheten betonar att oavsett om fastighetsbildningen sker i statlig eller kommunal regi kommer den att behöva relatera till lösningar och resultat från andra pågående digitaliseringsuppdrag. Jag delar Larry Söder uppfattning om att digitaliseringen är en prioriterad fråga och ett viktigt verktyg för att åstadkomma långsiktiga förenklingar och effektiviseringar i hela samhällsbyggnadsprocessen, som fastighetsbildningsverksamheten är en del av.

I rapporten ger Lantmäteriet en bra bild av myndighetens bedömning av de effekter som digitaliseringen har och kan komma att få inom fastighetsbildningsverksamheten. Rapporten ger även en god översikt av de utvecklingsområden som myndigheten identifierat som särskilt betydelsefulla att arbeta med för att åstadkomma en digital transformation av fastighetsbildningsverksamheten. Min avsikt är att fortsätta verka för en digital samhällsbyggnadsprocess, men vilka åtgärder som Lantmäteriets rapport kan komma att ge upphov till är dock för tidigt att svara på. Rapporten bereds nu inom Regeringskansliet.

Stockholm den 16 december 2020

Per Bolund

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.