Till innehåll på sidan

Behovet av säsongsarbetare inom trädgårdsnäringen

Skriftlig fråga 2019/20:1351 av Magnus Oscarsson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-13
Överlämnad
2020-05-14
Anmäld
2020-05-19
Svarsdatum
2020-05-20
Sista svarsdatum
2020-05-20
Besvarad
2020-05-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Företag inom den svenska trädgårdsnäringen har inför årets säsong ett stort behov av utländsk säsongsbetonad arbetskraft. Jag har i tidigare fråga (2019/20:1205) till Jennie Nilsson fått bekräftat trädgårdsnäringens samhällsviktiga funktion och i fråga (2019/20:1247) till inrikesminister Mikael Damberg fått bekräftat synen på säsongsarbetare inom jordbruket som en sådan kategori som kan anses utföra nödvändiga funktioner och som bör undantas från inreseförbudet. Inrikesministern hänvisar emellertid till Polismyndigheten att bedöma exakt vilka som kan undantas från inreseförbudet.

Från Polismyndigheten är dock beskedet sedan den 16 april att undantaget från inreseförbudet inte ska gälla för utlänningar som arbetar med trädgårdsarbete eftersom de inte anser att det då handlar om livsmedelsproduktion. För aktörer inom trädgårdsnäringen bidrar Polismyndighetens information till osäkerhet gällande arbetstillstånd för till exempel jordgubbsplockare från Ukraina.

Som jämförelse har Tysklands och Finlands regeringar aktivt medverkat till att säkra både inresetillstånd och utresa för de behövda utländska säsongsarbetarna. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto för samtal med Ukrainas regering för att säkra att 1 500 säsongsarbetare till jordbruket kan få utresetillstånd till Finland. Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner agerade för att flygbolaget Lufthansa skulle kunna flyga in säsongsarbetare till skörden av sparris och andra grönsaker.

Med anledning av dessa exempel på åtgärder från de finska och tyska regeringarna efterlyser jag ett liknande agerande i Sverige för att säkra den arbetskraft som trädgårdsnäringens arbetsgivare behöver till sin verksamhet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka initiativ är ministern beredd att ta i internationella sammanhang för att främja möjligheterna att säkra den behövda arbetskraften i trädgårdsnäringen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1351 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2020/01407/JL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1351 av Magnus Oscarsson (KD)
Behovet av säsongsarbetare inom trädgårdsnäringen

Magnus Oscarsson har frågat utrikesministern vilka initiativ hon är beredd att ta i internationella sammanhang för att främja möjligheterna att säkra den behövda arbetskraften i trädgårdsnäringen.

Frågan har överlämnats till mig.

Det minskade resandet i världen till följd av restriktioner i enskilda medlemsländer och det inreseförbud som gäller från tredje land innebär att färre människor kan ta sig till Sverige. Detta får en negativ inverkan på näringslivet. Ett exempel är effekten för det svenska jordbruket, skogsbruket och trädgårdsnäringen när säsongsarbetare inte kan ta sig hit för att arbeta.

Det svenska inreseförbudet från tredje land grundar sig på en uppmaning från EU-kommissionen till EU:s medlemsstater. Syftet är att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska smittspridningen.

Inreseförbudet gäller inte alla resor. Exempelvis är personer som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner undantagna. Vilka människor som kan undantas från inreseförbudet beslutas i normalfallet av gränspolisen. I enlighet med EU:s regelverk ska detta ske vid ett gränsövergångsställe i samband med inresan till Sverige.

EU-kommissionen har i en vägledning tydliggjort bland annat att säsongsarbetare inom jordbruket är en sådan kategori som kan anses utföra nödvändiga funktioner och som bör undantas från förbudet. Kommissionens vägledning är ett viktigt stöd för gränspolisen vid sin tillämpning av förordningen om inreseförbudet.

Inreseförbudet från tredje land är en exceptionell åtgärd och regeringen kommer att titta närmare på om och hur reglerna kan behöva utvecklas, i synnerhet med avseende på de undantag som kan göras.

Vad gäller tredje land har arbetstillstånd för jordbruk framför allt utfärdats för säsongsarbetare från Ukraina. Ukraina har i nuläget ett utreseförbud men har öppnat för undantag för utresa under särskilda villkor. Regeringen och svenska ambassaden i Kiev har en nära dialog med såväl näringen som myndigheter i Ukraina för att underlätta i de fall näringen önskar erhålla undantag från Ukrainas utreseförbud.

Den övervägande majoriteten av säsongsarbetare inom de gröna näringarna kommer dock från länder som tillhör EU:s inre marknad. Dessa berörs inte alls av inreseförbudet. Där finns dock ett annat problem just nu som handlar om att andra EU-länder infört kontroller och restriktioner som i vissa fall riskerar utgöra hinder för den fria rörligheten. Det innebär att många som har rätt att komma hit för säsongsarbete i praktiken inte har möjlighet att göra det på grund av regler i sina hemländer.

Med den allvarliga situation som föreligger med anledning av covid-19 så har regeringen all respekt för andra medlemsstaters rätt att vidta de åtgärder man har funnit nödvändiga för att försöka bekämpa smittspridningen. Samtidigt måste vi också värna den fria rörligheten. Här driver regeringen på i EU för att vi ska hitta gemensamma lösningar framåt. Regeringen har även direkt kontakt med de länder där det i dagsläget på grund av restriktioner är svårt för säsongsarbetare att resa igenom för att undersöka vad regeringen kan göra för att underlätta situationen.

Stockholm den 19 maj 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.