bättre mål för arbetsmarknadspolitiken

Skriftlig fråga 2002/03:459 av Astudillo, Luciano (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-31
Anmäld
2003-01-31
Besvarad
2003-02-05
Svar anmält
2003-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 januari

Fråga 2002/03:459

av Luciano Astudillo (s) till statsrådet Hans Karlsson om bättre mål för arbetsmarknadspolitiken

Regeringen gav den 21 februari år 2002 Statskontoret i uppdrag att utvärdera insatserna för integration av invandrare på arbetsmarknaden. Rapporten Arbetsmarknadsåtgärder för invandrare år 2002 är överlämnad till regeringen.

Att kunna jobba, vara självförsörjande, är ett viktigt steg i vår socialdemokratiska integrationspolitik. Ett arbete ger inte bara ekonomisk frihet, utan ger också den enskilde självkänsla. Det är oerhört viktigt att de insatser som genomförs för att göra det möjligt att bli självförsörjande kan mätas och utvärderas.

Statskontorets rapport konstaterar att de arbetsmarknadspolitiska målen måste förtydligas. Både de mål som satts upp för de insatser som sker för invandrare under första tiden i Sverige samt målen för den generella arbetsmarkandspolitiken är nämligen otydliga, menar Statskontoret. Det betyder, enligt rapporten, att det "inte går att bedöma om integrationspolitiken varit framgångsrik på arbetsmarknadsområdet".

Arbetsmarknadspolitiken är vårt främsta verktyg för att förbättra integrationen. Det måste vara möjligt att bättre än i dag se om de insatser som görs ger resultat eller inte.

Hur avser statsrådet Hans Karlsson att förtydliga målen på det arbetsmarknadspolitiska området så att det blir möjligt att mäta effekterna av de insatser som i dag görs på integrationsområdet?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:459 besvarad av

den 5 februari

Svar på fråga 2002/03:459 om bättre mål för arbetsmarknadspolitiken

Statsrådet Hans Karlsson

Luciano Astudillo har frågat mig hur målen kan förtydligas på det arbetsmarknadspolitiska området så att det blir möjligt att mäta effekterna av de insatser som i dag görs på integrationsområdet.

Regeringens uppfattning är att samhällets etniska och kulturella mångfald bör ta sin utgångspunkt i den generella politikens utformning. Det innebär att det är behoven i sig och till exempel inte invandrarskapet som motiverar säråtgärder av olika slag. Denna princip gäller också generellt för arbetsmarknadspolitiken.

I vissa fall måste emellertid den generella politikens inriktning förstärkas och förtydligas för att få de effekter som eftersträvas. Detta har också gjorts inom arbetsmarknadspolitiken, till exempel genom personalförstärkningar på arbetsförmedlingarna för att öka möjligheten för personer med utländsk bakgrund att ta sig ut på arbetsmarknaden. Regeringen har också inom ramen för det treåriga programmet för att öka sysselsättningen för invandrare under 2003 avsatt 70 miljoner kronor till Arbetsmarknadsverket (AMV) för kompletterande utbildning för personer med utländsk högskoleexamen inom bristyrken.

Under de senaste åren har arbetslösheten bland utlandsfödda minskat betydligt. Sysselsättningen har ökat mer i denna grupp än genomsnittligt. Denna positiva utveckling till trots, finns det en stor medvetenhet inom regeringen om att det finns mycket kvar att göra inom det integrationspolitiska området. En del av detta är givetvis att se över hur målen inom olika politikområden är formulerade. Det görs också kontinuerligt. Oavsett vilka mål vi har så pekar Luciano Astudillo på ett annat problem @ hur vi mäter effekterna av politiken. Vi måste bli bättre på att se vilka effekter de genomförda insatserna har. Inom arbetsmarknadspolitiken är detta ett utvecklingsområde, som också har förbättrats under de senaste åren. AMV genomför för närvarande bland annat en organisationsförändring som syftar till en mer sammanhållen organisation med bättre uppföljning och analys av gjorda insatser. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har en nyckeluppgift inom detta område.

Jag har tidigare framhållit i olika sammanhang i riksdagen att det pågår ett arbete inom Regeringskansliet med att utveckla och förbättra verksamhetsuppföljningen inom arbetsmarknadspolitiken. I detta arbete kommer självfallet de integrationspolitiska aspekterna att beaktas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.