Till innehåll på sidan

Barnets bästa och barnets rätt i LVU-ärenden

Skriftlig fråga 2019/20:1096 av Martina Johansson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-13
Överlämnad
2020-03-13
Anmäld
2020-03-17
Svarsdatum
2020-03-25
Sista svarsdatum
2020-03-25
Besvarad
2020-03-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Det uppmärksammade fallet med Lilla hjärtat lämnar ingen oberörd. En liten flicka som omhändertogs nio dagar gammal och placerades i familjehem. Som växte upp i familjehemmet, såg familjehemmet som sin familj och familjehemsföräldrarna som sina föräldrar, men ändå slets upp därifrån och återlämnades till sina biologiska föräldrar i vars vård hon sedermera kom att dö.

Myndigheterna har i fallet med Lilla hjärtat helt fallerat i sin uppgift att slå vakt om barnet och att sätta barnets bästa främst. Eftersom fallet även överprövades av kammarrätten kan vi dra slutsatsen att det är lagen, eller tolkningen och tillämpningen av lagen, som inte i tillräckligt hög grad slår vakt om barnet eller sätter barnets bästa främst.

Tyvärr har det även innan fallet med Lilla hjärtat kommit oroande signaler om att lagen om vård av unga (LVU) inte i tillräcklig utsträckning tar hänsyn till barnets bästa. I de fallen har det framförts kritik mot att lagen inte uppställer något krav på att ett omhändertagande och en tvångsplacering av ett barn verkligen ska medföra en förbättring för barnet. Det förekommer fall där det rent objektivt inte går att dra slutsatsen att ett omhändertagande verkligen medför bättre livsbetingelser för barnet. Man kan säga att det är baksidan av samma brist som förelåg i fallet med Lilla hjärtat. Lagen tar inte hänsyn till barnets bästa i bedömningarna av om ett omhändertagande ska genomföras, och inte heller i bedömningarna av om ett omhändertagande ska upphöra. Det står därmed klart att lagstiftningen om vård av unga uppvisar allvarliga brister när det gäller att slå vakt om barnet.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur tänker regeringen se till att barnets bästa och barnets rätt ges större genomslag i lagen om vård av unga (LVU)?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1096 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

01590/SOF

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1096 av Martina Johansson (C)
Barnets bästa och barnets rätt i LVU-ärenden

Martina Johansson har frågat mig hur regeringen tänker se till att barnets bästa och barnets rätt ges större genomslag i lagen om vård av unga (LVU).

Barnkonventionen gäller sedan den 1 januari 2020 som svensk lag. En inkorporering av barnkonventionen innebär ett förtydligande av att rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen vid avvägningar och bedömningar som görs i beslutsprocesser i mål och ärenden som rör barn.

Enligt dagens regelverk ska vad som är bäst för den unge vara avgörande vid alla beslut enligt LVU. Det som inträffade i Norrköping är en tragedi som vi bär med oss i det fortsatta arbetet med att säkerställa att barn säkerställs sina rättigheter. Den kan inte göras ogjord, men vi kan och måste lära av den. Jag har nyligen träffat ledamöterna i civilutskottet och socialutskottet och informerat om hur barnets bästa kan stärkas för placerade barn. I betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård, förslag till ny LVU (SOU 2015:71), finns flera förslag som syftar till att stärka barns rättigheter och öka tryggheten för långsiktigt placerade barn. Förslagen i betänkandet bereds inom Regeringskansliet.


Regeringen och jag kommer fortsätta att arbeta för att stärka barnets rättigheter, och särskilt för de barn som befinner sig i utsatta situationer.

Stockholm den 25 mars 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.