Avveckling av 2G- och 3G-näten

Skriftlig fråga 2020/21:3527 av Mikael Larsson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-26
Överlämnad
2021-08-27
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-10
Sista svarsdatum
2021-09-10
Besvarad
2021-09-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Oavsett var i landet vi bor är vi i behov av bra uppkoppling. Det handlar både om bra mobiltäckning och om att näten kan kopplas upp mot inbrottslarm och mot driftslarm mot exempelvis lantbruket och skogs- och lantbruksmaskiner. 

Utbyggnaden av 4G-näten kommer att fortsätta under 2021 och åren framåt. Uppstart av utbyggnaden av 5G kommer att ske inom de närmaste åren. Detta är bra för hela landet. Dock är det så att många olika tekniska apparater fortfarande är uppkopplade mot 2G- eller 3G-nätet, till exempel driftslarm på vattentorn, inbrottslarm, utrustning inom industrin och näringslivet och mängder med uppkopplingar mot skogs-och lantbruksmaskiner. Det är här oerhört viktigt att PTS tar fram en plan för hur detta ska avvecklas och hur dessa apparater kan kopplas upp mot nya nät så att vi inte en dag står med mängder av teknisk utrustning som inte fungerar. 

Det kan till och med vara så att en del teknisk utrustning inte fungerar om man inte man kopplar upp den mot 2G- eller 3G-nätet, och här är det ju då än viktigare att det finns en ordnad plan för hur avvecklingen av dessa nät ska gå till och att man då säkerställer fortsatt drift. Detta handlar ju också i grunden om beredskap och säkerhet. 

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir därför:

 

Kommer statsrådet att verka för att en nationell plan för avvecklingen av 2G- och 3G-näten ska tas fram så att fortsatt drift inom olika områden kan säkerställas?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3527 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)


Svar på fråga 2020/21:3527 av Mikael Larsson (C)

Avveckling av 2G- och 3G-näten

Mikael Larsson har frågat mig om jag kommer att verka för att en nationell plan för avvecklingen av 2G- och 3G-näten ska tas fram så att fortsatt drift inom olika områden kan säkerställas.

Regeringens mål är att hela Sverige bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet år 2023. Målet följs kontinuerligt upp och Post- och telestyrelsen (PTS) har i uppdrag att kartlägga tillgången till infrastruktur och tjänster för elektronisk kommunikation. Enligt förordningen (2018:20) om stöd för åtgärder som ger tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet ska PTS se till att privatpersoner och företag som saknar tillgång till telefoni och funktionell tillgång till internet får stöd för åtgärder som ger sådan tillgång där inga marknadsmässiga lösningar finns.

Tillstånden för de frekvensband som huvudsakligen används för 2G- och 3G löper ut den 31 december 2025. Täckningskravet i tillstånden innebär att tillståndshavarna ska bibehålla sin procentuella yttäckning för mobil telefonitjänst per län och bibehålla den yttäckning som upprätthålls längs allmän väg och för stadigvarande bostäder och fasta verksamhetsställen.

Eftersom de frekvenstillstånd som PTS tilldelat är teknikneutrala är innehavarna av tillstånden fria att välja vilken teknik som frekvenserna ska användas till. Det innebär att operatörerna själva kan besluta om och när 2G- och 3G-nät ska avvecklas. Så länge tillståndshavarna uppfyller kraven är det upp till dem själva att besluta om hur näten ska byggas ut eller avvecklas.

Konsekvenserna av teknikskiftet från 2G- och 3G beror på vilka åtgärder operatörerna vidtar fram till avvecklingen. Ytterst viktigt är hur branschen, operatörerna och andra aktörer arbetar med kommunikationsinsatser om tidsplaner och ersättningsmöjligheter mot olika sektorer och kundkategorier.

PTS följer frågan om avveckling av 2G och 3G och bidrar bland annat till att sprida information om utvecklingen och de alternativ som finns. I detta syfte bjuder PTS in till ett informationsmöte den 28 september om avvecklingen, då bl.a. operatörer berättar för berörda organisationer om sina planer.

Stockholm den 10 september 2021


Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.