Till innehåll på sidan

Arbetet med en oberoende antidopningsorganisation

Skriftlig fråga 2017/18:148 av Saila Quicklund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-24
Överlämnad
2017-10-24
Anmäld
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-11-01
Svarsdatum
2017-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Det före detta statsrådet Gabriel Wikström uttalade sig i en intervju i Radiosporten den 18 februari om att det fanns en vilja att inrätta ett nationellt oberoende antidopningsinstitut, förkortat NADO. Wikström har tidigare menat att han ännu inte har varit beredd att ta ställning i frågan, men av intervjun gick det att tolka som att bollen nu låg hos Riksidrottsförbundet och dess ordförande och att de således måste sätta ned foten.

Förslaget om en oberoende antidopningsorganisation grundar sig i utredningen Antidopning Sverige – En ny väg för arbetet mot dopning (SOU 2011:10). I utredningen redogör man för förslaget om att samla det nationella antidopningsarbetet till ett oberoende nationellt antidopningsinstitut, utanför Riksidrottsförbundet, detta för att kunna ta ett bredare grepp kring problemen med dopning.

Förekomsten av dopningspreparat och användandet av kosttillskott, som i alldeles för många fall har visat sig innehålla dopningsklassade substanser, visar att problemet har vuxit från att vara ett enskilt idrottsproblem till att vara ett stort folkhälsoproblem.

Förslaget har på senare tid lyfts av flera, däribland Arne Ljungqvist, som under decennier kunnat ses som den ledande personen inom internationellt antidopningsarbete, från sin roll som vice ordförande i det internationella friidrottsförbundet till bildandet av World Anti-Doping Agency (Wada), som inom idrotten har det övergripande ansvaret för att utarbeta dopningslistan.

Ljungqvist och andra företrädare framhåller att Sverige under många år har varit ledande men riskerar att bli en B-nation inom det internationella antidopningsarbetet. Wada skickade tidigare i år ett brev till Riksidrottsförbundet, där man framhöll förväntningar om att Sverige snart ska bilda ett fristående NADO. Ljungqvist framhåller att det inte finns anledning att vänta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Hur avser socialministern att agera med planerna på att inrätta en nationell oberoende antidopningsorganisation?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:148 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05879/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:148 av Saila Quicklund (M) Arbetet med en oberoende antidopningsorganisation

Saila Quicklund har frågat mig hur jag avser att agera med planerna på att inrätta en nationell oberoende antidopningsorganisation.

Regeringen har i budgetpropositionen 2018 redovisat att dess utgångspunkt är att god etik ska genomsyra alla delar av idrottsrörelsen, både i idrottsutövandet och i styrelserummen, såväl nationellt som internationellt.

Regeringen anger vidare att den vill se en ökad samordning av de resurser som staten ger till antidopning inom elitidrotten och inom motionsidrotten, inom och utanför Riksidrottsförbundet. En samordning av insatserna som bör komma även andra delar av samhället till del. Regeringen bedömer att det sammantaget bör ge ett aktivt mervärde i kvalitet, effektivitet och tillgänglighet av insatser mot dopning. Därtill kan svenska idrottsaktiva och -ledares trovärdighet internationellt säkerställas och det kan även stärka tilltron till att svensk idrotts antidopningsarbete är förenligt med Sveriges åtaganden i internationella antidopningskonventioner och i Världsantidopningskodens bestämmelser.

Stockholm den 8 november 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.