Ungdomskriminalitet

Motion 2005/06:Ju487 av Luciano Astudillo (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en ändring av polisdatalagen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen förverkligar Ungdomsbrottsutredningens förslag.

Motivering

Ungdomsbrottslighet är en central fråga i kriminalpolitiken. Lyckas vi minska ungdomars brottslighet påverkar vi inte bara brottsutvecklingen i stort utan bidrar även på ett avgörande sätt till att förändra uppväxtvillkoren för såväl unga kriminella som för unga brottsoffer.

I Malmö har polisen under en längre period prioriterat kampen mot ungdomskriminalitet. I våras gjorde jag ett flertal besök hos polisen. Under den perioden gjorde polisområde Söder en särskild insats för ett tryggare Hermosdal. Enligt egen utsago ska satsningen vara offensiv, men metoderna kommer inte att vara provokativ. Det skulle i stället handla om att bygga förtroende genom att ge sig till känna och lära känna. Personrångruppen i city förstärktes för att fokusera på bland annat ungdomsrånen. Efter nedgången i antal rån från slutet på 1990‑talet ökade antalet rån förra året. I Rosengård, Polisområde Öster, har man sedan länge framgångsrikt fokus på mycket kriminellt aktiva ungdomar. Malmöpolisens prioritering är viktig och förtjänar allt stöd de kan få.

Mycket av detta är möjligt tack vare att vi fått fler poliser till vår stad. Det är positivt. I Sverige gör vi socialdemokrater nu en av de största satsningarna på polisen någonsin. Under innevarande mandatperiod ska 4 000 nya poliser utbildas.

Datalagen

I mitten av 90‑talet sammanställde polisen i Malmö en pärm med bilder på ungdomsbrottslingar för användning vid fotokonfrontationer. Endast personer som var eller hade varit skäligen misstänkta för allvarlig brottslighet såsom personrån, grova stölder och misshandelsbrott dokumenterades. Till en början tog man bilderna med en vanlig traditionell kamera, för att senare övergå till digitalkamera och lagring av bilderna på en CD‑rom. På så sätt kunde man enkelt söka och systematisera fotografierna. Men det visade sig att den digitala fotobanken stod i konflikt med annan lagstiftning i form av polisdatalagen. Polisen slutade då självklart med användningen av det digitala registret med konsekvensen att man inte kan utföra sitt arbete lika effektivt. Gammal lagstiftning satte käppar i hjulet på den moderna tekniken. Här måste lagstiftningen ändras. Polisen måste ges de verktyg som kan leda till större effektivitet i deras arbete och den aktuella lagstiftningen måste därför anpassas till ett modernt arbetssätt.

Det är också viktigt att alla som är inblandade i arbetet med ungdomsbrottslighet använder alla de redskap som redan idag lagen medger. Samarbetet mellan olika aktörer; rättsväsendet, socialtjänsten, skolan och föreningslivet kan stärkas ytterligare.

Ungdomsbrottsutredningen

Att minska nyrekryteringen till en kriminell livsstil är viktigt för att på sikt minska brottsligheten. Få ungdomar fortsätter nämligen begå brott om de åker fast och får en kännbar påföljd i ett tidigt stadium. De ungdomar som trappar upp sin brottslighet och fastnar i ett levnadssätt där brott ingår som en del av livsmönstret måste upptäckas i tid.

Den s.k. ungdomsbrottsutredningen som bör kunna genomföras. Ungdomstjänst bör bli en självständig påföljd för unga lagöverträdare. Detta för att skapa flera olika påföljder för ungdomar. Specialiserade åklagare och domare bör finnas. Målet när det gäller ungdomsbrott är givet: att vi ingriper tidigt med tydliga och skarpa påföljder, utan att samtidigt stöta bort ungdomar!

Långsiktigt förebyggande arbetet

Självklart måste även orsakerna bakom brotten som t.ex. drogmissbruk, anonymitet, segregation och utanförskap, angripas. Ungas frustration över att man inte känner att man kan påverka sin situation kan få utlopp i våld eller kriminella handlingar om vuxna inte förmår att stödja och vägleda. Den långsiktigt bästa brottsbekämpningen handlar därför om att skapa ett samhälle utan sociala klyftor och skapat genom delaktighet.

Grunden för en trygg tillvaro är ett väl fungerande välfärdssamhälle. Eftersom kriminalitet ofta grundläggs i ung ålder är det viktigt med ett socialt skyddsnät som på ett tidigt stadium fångar upp barn och ungdomar med särskilda behov av stöd.

Det är tydligt att vi behöver ett helhetsgrepp för att bekämpa kriminalitet bland unga. Polisen måste ges de verktyg den behöver samtidigt som vi måste arbeta förebyggande. Vi behöver en politik som bekämpar brottsligheten samtidigt som den tar itu med orsakerna bakom brotten.

Stockholm den 26 september 2005

Luciano Astudillo (s)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en ändring av polisdatalagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen förverkligar Ungdomsbrottsutredningens förslag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.