Statens institutionsstyrelse – Sis

Motion 2020/21:1580 av Teres Lindberg (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2020-10-02
Granskad
2020-10-02
Hänvisad
2020-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Statens institutionsstyrelse och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2020 har det tyvärr skett ett antal rymningar från ungdomshem i Statens institu­tionsstyrelses (Sis) regi. 

Regeringen presenterar i sin budgetproposition höjda anslag till Sis, vilket är mycket bra och välkommet. För att ge Sis bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag måste också fler åtgärder på plats.

En sak som förtjänar särskild uppmärksamhet är på vilket sätt dessa fritagningar kunde planeras och genomföras. Facket Sekos medlemmar menar bland annat att det är problematiskt med rätten till elektroniska kommunikationstjänster. Detta i sig är redan föremål för viss diskussion, och det gäller att göra kloka överväganden för att vården av de unga och deras vistelse på Sis ska kunna fungera.

För det är så att rätten till informations- och yttrandefrihet är tung. Barn och unga lever idag sina liv över sociala medier, och vården måste vara anpassad till att kunna ges och vara effektiv trots det, eftersom det är så verkligheten ser ut. Rimligtvis borde inte medarbetare inom Sis vara rädda att använda de verktyg som står till förfogande.

För möjligheter finns att besluta om begränsningar i användandet av elektroniska kommunikationstjänster. Men det kräver nya beslut var 14:e dag, och det beslutet ska fattas av en enskild medarbetare som därmed måste exponera sitt namn mot i värsta fall en intagen med band till organiserad brottslighet. Detta eftersom alla sådana beslut måste journalföras med namn på den som fattat beslutet.

Det är inte justa förutsättningar för de medarbetare som finns vid Sis, och det är en svaghet i regelverket som måste ses över.

För att komma till rätt med problemen krävs att mycket större hänsyn tas till de anställdas personliga integritet. En väg framåt kan därför vara att införa anonymiserade journalanteckningar samt att myndigheten utreder ytterligare hur de anställdas identi­teter kan skyddas vid rättighetsbegränsande beslut för intagna klienter.

 

 

Teres Lindberg (S)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Statens institutionsstyrelse och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2020/21:SoU24
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.