Förutsättningar för havsbaserad vindkraft

Interpellation 2014/15:431 av Rickard Nordin (C)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-03-20
Överlämnad
2015-03-20
Anmäld
2015-03-24
Sista svarsdatum
2015-04-13
Svarsdatum
2015-04-21
Besvarad
2015-04-21

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Blekinge Offshore AB planerar för att investera i vad som kan bli Sveriges största havsbaserade vindkraftspark i Hanöbukten. Bolaget har i första hand yrkat på en park med 700 vindkraftverk, på en samlad effekt på 2 500 megawatt, och i andra hand har bolaget yrkat på tillstånd för att upprätta 350 vindkraftverk, med en samlad effekt på 1 000 megawatt.

2 500 megawatt motsvarar effekten från Oskarshamns tre reaktorer.

Projektet skulle utöver att generera förnybar el till fastlandet även ge jobbmöjligheter i regionen.

Beskedet om slutligt tillstånd för att upprätta vindkraftparken har dock dragit ut på tiden. Mark- och miljödomstolen har gett klartecken för att starta bygget av vindkraftsparken, men det slutliga beslutet fattas av regeringen.

Med anledning av detta frågar jag klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Vad avser ministern att göra för att möjliggöra Blekinge Offshores satsningar på havsbaserad vindkraft i Hanöbukten?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2014/15:431, Förutsättningar för havsbaserad vindkraft

Interpellationsdebatt 2014/15:431

Webb-tv: Förutsättningar för havsbaserad vindkraft

Protokoll från debatten

Anf. 14 Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Herr ålderspresident! Rickard Nordin har frågat mig vad jag avser att göra för att möjliggöra Blekinge Offshores satsningar på havsbaserad vindkraft i Hanöbukten.

Inledningsvis vill jag framhålla att regeringen i regeringsförklaringen anfört att Sverige på sikt ska ha 100 procent förnybar energi och att stödet till bland annat havsbaserad vindkraft ska stärkas.

Det ärende som Rickard Nordin tar upp rör en ansökan från bolaget Blekinge Offshore AB om tillstånd enligt miljöbalken för att uppföra och driva en gruppstation för vindkraft i Hanöbukten. Som Rickard Nordin skriver har bolaget i första hand yrkat på tillstånd för 700 vindkraftverk med en totalhöjd om maximalt 180 meter över havet och med en sammanlagd effekt på 2 500 megawatt. Ärendet är således mycket omfattande och berör flera olika allmänna och enskilda intressen. Ansökan överlämnades till regeringen den 11 februari 2013 från mark- och miljödomstolen. Ärendet ska, som alla ärenden, handläggas så att rättssäkerheten upprätthålls och så snabbt som möjligt. Ärendet är nu under beredning i Regeringskansliet, och som statsråd varken kan eller får jag föregripa denna pågående regeringsprövning.


Anf. 15 Rickard Nordin (C)

Herr ålderspresident! Tänk om man kunde fördubbla elproduktionen i södra Sverige och reducera det stora underskott som vi har i elområde 4 till hälften! Vi kan sänka elpriset, vi kan säkra såväl basindustrins som hushållens behov och dessutom få allt detta gjort med bara grön, miljövänlig energi.

Så skriver Blekinge Offshore själva på sin hemsida, och det är precis detta det handlar om: grön förnybar energi där den behövs som allra bäst och som dessutom skapar tusentals jobb i Sverige. Det är en av de största privata investeringarna i infrastruktur någonsin i Sveriges historia, och allt som behövs nu är ett godkännande från regeringen.

Blekinge Offshore är ett projekt för förnybar energi helt i Centerpartiets smak. Vi har hela tiden drivit på ärendet och vill gärna se det genomfört. Det skapar arbeten inom den gröna ekonomin och ger ett välbehövligt tillskott på elkraft där den behövs som bäst.

Det var tydligt före valet att Miljöpartiet kritiserade den dåvarande alliansregeringen för att man drog benen efter sig i frågan, trots att ärendet faktiskt bereddes. Vad jag förstår har det kommit in nytt material så sent som i juni. Det var anledningen till att alliansregeringen inte kunde fatta beslut tidigare.

Då frågar jag miljöminister Åsa Romson: Vad är det nu som gör att det inte händer något? Vad är det som håller tillbaka regeringen för tillfället? Är det något som har förändrats sedan uttalandena i valrörelsen om att det går för långsamt? Är det något som har hänt efter regeringsskiftet? Varför får vi inte se några beslut?


Anf. 16 Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Herr ålderspresident! Tack för en viktig interpellation i ett viktigt ärende! Vi är många som är ganska frustrerade. Elproduktionen i södra Sverige skulle verkligen behöva ökas, så som fördelningen ser ut just nu i det området.

Naturligtvis är havsbaserad vindkraft en stor möjlighet, inte minst för södra Sveriges elproduktion. Precis som jag redogjorde för ser regeringen oerhört positivt på ökad havsbaserad vindkraft i Sverige. Vi har till och med aviserat ett särskilt stödsystem som ska stärka den havsbaserade vindkraften.

För att vara lite ärlig var väl problemet med alliansregeringen att man sa att man gärna ville ha vindkraftsproduktion även till havs men inte lade så många strån i kors för att skapa ett system som gör att till exempel flera stora investeringar görs i landet. Ett av de stora svenska bolagen, Vattenfall, gör mycket större insatser i fråga om havsbaserad vindkraft utanför Sverige än i Sverige. Det beror delvis på att Sverige ligger efter när det gäller att ha ett adekvat stödsystem för havsbaserad vindkraft. Jag tror att det ligger oss i fatet.

Men till saken, herr ålderspresident, för frågan gäller ju ett specifikt projekt som inte är vilket projekt som helst. Som interpellanten pekar på och som jag har sagt är det ett stort projekt. Det är naturligtvis mycket intressant ur energisynvinkel. Men det gör också att komplexiteten i ärendebehandlingen blir ganska stor. Det är ett område som till viss del har stor känslighet ur landskaps- och inte minst miljösynpunkt. Det marina ekosystemet är till exempel ett av våra viktigaste ålområden.

En stark anledning till att frågan sedan länge ligger på regeringens bord, även sedan den tidigare regeringen, är de avvägningar som måste göras mot försvarsintressena. Det är väl ingen hemlighet att en bra avvägning mellan försvarets legitima intressen av att få möjlighet till övningsverksamhet och verksamhet kontra möjligheterna att göra nyetableringar av det här slaget är något som tar viss tid i Regeringskansliet att hitta. Det är därför ärendet ännu inte har kunnat slutberedas.

Men att det inte händer något skulle jag inte vilja säga, för det sker en aktiv beredning av ärendet, där man försöker ta olika steg. Men av olika projekt för havsbaserad vindkraft är detta ett som sticker ut, inte enbart för dess potential att få till mer förnybar energi i södra Sverige, vilket verkligen ligger mig och regeringen varmt om hjärtat, utan också därför att det finns väldigt många invändningar från intressesfärer, alltifrån länsstyrelserna till Försvarsmakten, och det är inte bara en synpunkt från de olika instanserna utan ganska många.

Herr ålderspresident! Som statsråd varken kan eller får jag föregripa regeringens prövning och kan därför inte ge interpellanten ett mer tillfredsställande svar beträffande exakt när och vilket beslut som regeringen kommer att fatta i det här fallet.


Anf. 17 Rickard Nordin (C)

Herr ålderspresident! I oktober sa Miljöpartiets talesperson i energifrågor, Lise Nordin, att Blekinge Offshore har legat på regeringens bord i många år och att man nu skulle samtala med Socialdemokraterna om att försvarsintresset skulle stå tillbaka - man var mycket tydlig med det.

Är det samma sak som beträffande kilometerskatten? Där uttalade man att det inte är rocket science, men när man väl började titta på det såg man att det inte var så enkelt. Det är ju snart ett riksdagsår sedan de här utfästelserna gjordes. Nu går vi snart in på sommaren, och då drar det iväg ännu mer tidsmässigt, och så är vi där.

Jag håller med miljöministern om att vi behöver ett särskilt stödsystem för havsbaserad vindkraft. Men i det här specifika fallet behövs det inte. Här säger man själv att finansieringen är klar och att man är redo att dra igång så fort man får klart besked från regeringen.

Med tanke på den höga ambitionsnivå som Miljöpartiet tillsammans med sin regeringspartner har, där man pratar om 100 procent förnybart i elförsörjningssystemet, borde detta vara ett projekt som ligger allra högst upp på dagordningen hos miljöministern och regeringen. Därför tycker jag att det är lite förvånande att det inte har hänt mer. Även om det sker en beredning vet vi alla att i sådana här fall är tid pengar, och ju längre tid det går, desto svårare blir det att i slutändan få ihop kalkylen eftersom man måste ligga ute med mycket planeringsresurser.

Vilket besked skulle ministern vilja ge till dem som är projektörer i det här fallet och som nu väntar på ett besked? Har regeringen någon typ av tidsplan? När kan man förvänta sig ett beslut? Jag läste att regeringen tidigare talade om i början av 2015, vilket redan är passerat. Finns det någon som helst planering i regeringen för när man kan tänka sig att få se ett sådant här beslut?


Anf. 18 Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Herr ålderspresident! Regeringen ser mycket positivt på att vi i Sverige kan utveckla mer havsbaserad vindkraft. Vi behöver få in mer förnybar energi i vårt system. Vi har bra vindlägen. Inte minst Hanöbukten är ett av de utpekade områden som har ett mycket bra vindläge. Samtidigt är området utpekat både ur natur- och landskapssynvinkel och ur försvarssynvinkel. Vi har, herr ålderspresident, tidigare här i kammaren haft debatter om motstridiga riksintressen där flera olika intressen måste vägas mot varandra. Det är också anledningen till att ärendet inte avgörs så som det började, i miljödomstolarna, utan att det har kommit till regeringen.

Jag är medveten om att ärendet har legat på regeringens bord en liten tid. Det är långt ifrån det äldsta ärendet som ligger på regeringens bord för avgörande, men det har legat där en liten tid, och vi har stor förståelse för att det finns en önskan om att det ska avgöras så snabbt det bara går. Regeringens ambition är också att vi ska avgöra detta ärende så snabbt det bara går.

Jag håller helt med interpellanten om att vi i Sverige har en enorm potential för havsbaserad vindkraft. Detta projekt är ett mycket intressant projekt utifrån att det kan leverera väldigt mycket energi. Samtidigt ligger det i ett sådant område och är projekterat på ett sådant sätt att det finns andra intressen som åtminstone måste vägas in när man tittar på ärendet i dess helhet.

Eftersom jag som statsråd varken kan eller får föregripa en pågående regeringsprocess är det tyvärr omöjligt för mig att gå in på närmare detaljer. Det gäller också en tidsplan som jag inte vill leverera för att inte skapa onödiga förväntningar. Det finns en risk då. Jag har all förståelse för projektörer som verkligen behöver ledtider, och det är därför jag säger att vi har de högsta ambitionerna att ärendet ska avgöras i Regeringskansliet så snart det bara går.

Jag ska också säga att jag är glad över att det nu finns ett ytterligare stöd i riksdagen för särskilda stödsystem för havsbaserad vindkraft. Även om det inte behövs i just det här projektet ser vi att det i den totala bilden - om Sverige fullt ut ska kunna ta i anspråk den potential som finns och de duktiga elbolag som vi har i Sverige, som kan bygga detta - nog behövs en introducering till den marknaden, så det är tacksamt att höra.


Anf. 19 Rickard Nordin (C)

Herr ålderspresident! Tack, statsrådet Åsa Romson, för en intressant interpellationsdebatt!

Det kanske inte var riktigt de svar jag hade hoppats på. Jag hade hoppats på att få någon typ av svar alls, kan man säga, till skillnad från att vi fortsätter att bereda ärendet, vilket i mina öron inte är så mycket till svar över huvud taget att leverera vidare.

Jag kan konstatera att den rödgröna regeringen fortsätter att leverera ambitioner och målsättningar. Men i slutändan krävs det att man levererar resultat. Att säga att man ska en målsättning om 100 procent förnybart räcker inte om man inte fattar de beslut som krävs för att vi ska nå dit.

Jag tycker att det är ganska stor skillnad med den nuvarande regeringen kontra den tidigare alliansregeringen, där Centerpartiet hade energi- och miljöministerposterna.

Då såg vi att det levererades resultat. Vindkraften växte med tio tolv gånger dess storlek från 2006. Biokraften gick om oljan på många sätt. Vi såg också hur andelen miljöbilar växte.

Jag ser därför mycket fram emot att vi faktiskt får se någon typ av leverans också, vilket jag inte upplever att vi har fått under detta första riksdagsår som snart är slut. Då är det bara tre år kvar för att börja leverera de ganska tunga löften som Miljöpartiet gav. Det var ganska stora brösttoner som man använde i valrörelsen mot att saker och ting inte skedde. Trots det upplever inte jag att denna regering levererar det som man faktiskt har lovat i valrörelsen.

Jag hoppas att man nu påskyndar detta arbete, speciellt med detta projekt, och många av de behövliga satsningarna i fråga om förnybar energi, inte bara på elsidan utan kanske framför allt på biobränslesidan. Men den debatten får vi ta en annan gång i den här kammaren.


Anf. 20 Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

Herr ålderspresident! Regeringen har höga ambitioner när det gäller att förnya och förverkliga ett moderniserat energisystem i Sverige. En anledning till det är att vi har samlat en energikommission där vi verkligen hoppas att ett brett och livaktigt samtal mellan riksdagspartierna kan ske i ett utbyte, inte minst när det gäller hur vi går vidare för att ytterligare öka andelen förnybar energi och framför allt hur vi med energieffektivisering tar oss an de nya teknikerna och tar de stora möjligheter som Sverige har att bygga ett 100 procent förnybart energisystem. Vi ska ta den frågan på allvar.

I detta ligger vindkraften med en stor potential. Den landbaserade vindkraften fortsätter att öka. Efter regeringens initiativ om att få certifikatsystemet att ytterligare pusha på kommer det att leverera ännu mer. Det är jag helt övertygad om.

Med den senaste budgeten fördubblar vi stödet för att få ut mer biogas från lantbruk och gårdar, som dessutom gör den stora miljövinsten att de samlar upp metan.

Vi går vidare med att inte bara tala om ett bonus-malus-system på bilsidan utan även införa ett sådant. Vi kommer då också att komma vidare med frågan om bättre bränslen i fordonen på våra vägar.

Med detta tror jag att ledamoten kan vara lugn med att det kommer att ske stora framsteg när det gäller förnybar energi på många områden, naturligtvis i samverkan med riksdagen som jag vet är mycket positiv till denna typ av ambitioner.

Denna interpellation handlar om havsbaserad vindkraft, som är något som är angeläget för regeringen. Vi återkommer med beslut så snart vi kan. Jag tackar för att interpellanten har uppmärksammat frågan på detta sätt. Det var mycket trevligt.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.