Till innehåll på sidan

Coronacertifikat och ökad rörlighet inom Norden

Skriftlig fråga 2020/21:3026 av Johan Hultberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-27
Överlämnad
2021-05-28
Anmäld
2021-05-31
Svarsdatum
2021-06-09
Sista svarsdatum
2021-06-09
Besvarad
2021-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Under pågående coronapandemi har det blivit plågsamt uppenbart för människor i gränsbygd att samarbetet mellan de nordiska länderna inte fungerat alls så bra som det borde. Det har drabbat såväl enskilda människor som företag hårt, men tack vare vaccinering mot covid-19 går vi nu mot ljusare tider med förhoppningsvis en snabbt ökad rörlighet inom Norden. Det är avgörande för att rädda mängder av jobb och företag, särskilt inom gränshandeln och besöksnäringen, och för att stärka de nordiska relationerna, som under pandemin dessvärre tagit stryk. Visionen om att Norden år 2030 ska vara världens mest hållbara och integrerade region är utmärkt, men nu krävs ett intensifierat arbete för att visionen ska bli verklighet. Undertecknad har lyft att det behövs en pånyttfödelse av det nordiska samarbetet. 

När nu vaccineringen har tagit fart i de nordiska länderna är det viktigt att säkerställa att ländernas system med vaccinintyg, coronacertifikat, ”coronapass” eller gröna certifikat, som det heter inom EU, fungerar på ett bra sätt, också för personer som exempelvis bor i Sverige men som arbetar och har blivit vaccinerade i Norge. Intygen eller certifikaten är viktiga för att möjliggöra lättnader av restriktioner och rekommendationer och därmed för den ekonomiska återhämtningen. Nu är det många gränspendlare som är undrande över hur systemen ska fungera och som är oroade över att de ska komma i kläm om de exempelvis inte kan få ett digitalt grönt certifikat utfärdat i Sverige när de blivit vaccinerade i Norge. Om detta har bland annat Strömstads Tidning rapporterat (den 27 maj). 

Nu måste de nordiska regeringarna säkerställa att systemen med vaccinationsintyg snabbt kommer på plats, att systemen samordnas och att det är möjligt att dela data över gränserna. Vidare är det viktigt att de nordiska regeringarna undersöker andra verktyg för att möjliggöra lättnader i reserestriktioner mellan de nordiska länderna, exempelvis genom ökad testning. Sverige bör också skyndsamt få på plats en digital smittspårningsapp som kan underlätta smittspårning över gränserna, vilket torde bli allt viktigare i takt med att resandet åter tar fart. Trots att EU-kommissionen sedan början av pandemin rekommenderat medlemsländerna att införa smittspårningsappar som kan användas över nationsgränserna har Sverige, som ett av mycket få EU-länder, fortfarande inte fått på plats en sådan app. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg följande:

 

Vad gör statsrådet och regeringen för att inom Norden samordna arbetet med införandet av gröna certifikat (eller motsvarande) och för att på andra sätt möjliggöra lättnader av gränsrestriktioner och ökad rörlighet inom Norden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3026 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

UD 2021/ 08089 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3026 av Johan Hultberg (M)

Coronacertifikat och ökad rörlighet inom Norden

Johan Hultberg har frågat mig vad jag och regeringen gör för att inom Norden samordna arbetet med införandet av gröna certifikat (eller motsvarande) och för att på andra sätt möjliggöra lättnader av gränsrestriktioner och ökad rörlighet inom Norden.

De nordiska länderna har en samsyn om att vi vill öppna upp för resande inom Norden så snart det är möjligt. För närvarande pågår ett intensivt arbete med framtagandet av nationella covidbevis där Regeringskansliet, myndigheter och regioner är involverade. Utgångspunkten för arbetet har varit att skapa ett så gemensamt förhållningsätt som möjligt i hela EU, vilket kommer att underlätta vid resande. EU-förordningen om digitala covid-19-bevis börjar gälla den 1 juli 2021 och innebär att alla EU:s medlemsstater då ska kunna utfärda och erkänna bevis om vaccination mot sjukdomen covid-19, om negativt test samt om tillfrisknande efter genomgången sjukdom.

EU:s covidbevis kommer också att kunna användas i Norge och Island. Island tillåter redan inresor från personer som kan uppvisa vaccinationsintyg från EU-länder. Norge har inlett processen med att ta fram ett coronapass som ska följa EU:s regelverk. Mot denna bakgrund anser regeringen inte att det finns ett behov av att verka för ett specifikt vaccinationspass eller motsvarande inom Norden.

Regeringen prioriterar Norden och beslutade den 28 maj att resande från Danmark, Finland, Island och Norge inte längre behöver uppvisa negativt covid-19 test vid inresa till Sverige. Beslutet innebär att personer som reser till Sverige från de nordiska länderna, från och med den 31 maj, inte längre kommer att beröras av några inreserestriktioner. Något som vi vet varit efterlängtat av många medborgare och företag, inte minst längs våra gränser. Detta möjliggör ökad rörlighet och ökat utbyte med våra grannländer. Det är viktigt inte bara för våra företag och medborgare i gränsregionerna utan också för det nordiska samarbetet i stort som bygger på en fri rörlighet.

Samtidigt kvarstår en rad problem, särskilt längs våra gränser. Därför fortsätter jag att ha nära kontakt med mina motparter i de nordiska länderna om de återstående problemen och understryker vikten av att underlätta för våra medborgare och företag. Dialogen med de nordiska motparterna sker dels i bilaterala möten och samtal, dels i samband med de nordiska samarbetsministrarnas återkommande möten. För att stärka den nordiska integrationen och dra lärdomar av krisen kommer också sannolikt den externa utredning som tillsatts av de nordiska samarbetsministrarna den 29 april bli ett viktigt inslag. Slutrapporten kommer att presenteras vid Nordiska rådets session november 2021.

Stockholm den 9 juni 2021 –

Anna Hallberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.