Begränsning av valfriheten

Skriftlig fråga 2014/15:617 av Larry Söder (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-06-03
Överlämnad
2015-06-04
Anmäld
2015-06-05
Svarsdatum
2015-06-10
Sista svarsdatum
2015-06-10
Besvarad
2015-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen har aviserat att valfriheten för barnfamiljer kommer att begränsas. Vårdnadsbidraget kommer att försvinna som alternativ. Vårdnadsbidraget syftar till att skapa ökad rättvisa och valfrihet i barnomsorgen och ge föräldrar möjlighet till mer tid tillsammans med sina barn. Familjer ser olika ut och har olika förutsättningar. Barn har olika behov, och föräldrar har olika behov och gör olika prioriteringar. Valfrihet, flexibilitet och rättvisa ska därför vara ledord i utformningen av familjepolitiken, inte minst när det gäller synen på olika barnomsorgsformer.

Nu begränsas valfriheten för småbarnsföräldrar, och detta medför även svårigheter för de kommuner som har vårdnadsbidrag i dag.

De föräldrar som i dag skulle välja vårdnadsbidraget kommer med stor sannolikhet i stället att välja förskola, vilket kommer att innebära ett ökat tryck på utbyggnad av förskolan.

De ökade kostnader som en utbyggnad av förskolan medför ska kommunerna lägga in i sina budgetar för år 2016, vilket innebär att andra satsningar kommer att skjutas på framtiden, såvida inget annat görs. 

Min fråga till socialförsäkringsministern blir således:

 

Hur kommer regeringen att kompensera kommunerna för ökade kostnader i samband med att vårdnadsbidraget tas bort, och ser regeringen det som problematiskt att valfriheten för småbarnsföräldrar begränsas?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:617 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2015/4168/FST

Socialdepartementet

Socialförsäkringsministern

Till Riksdagen

Svar på fråga 2014/15:617 av Larry Söder (KD) Begränsning av valfriheten

Larry Söder har frågat mig hur regeringen kommer att kompensera kommunerna för ökade kostnader i samband med att vårdnadsbidraget tas bort och om regeringen ser det som problematiskt att valfriheten för småbarnsföräldrarna begränsas.

Det kommunala vårdnadsbidraget infördes för att öka möjligheterna att välja omsorg för små barn i hemmet. Vårdnadsbidraget har dock förstärkt den ojämställda fördelningen av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. En stor majoritet av de som mottagit vårdnadsbidrag sedan införandet är kvinnor. Mottagare av vårdnadsbidraget har oftare lägre löneinkomster både före och efter perioden med vårdnadsbidrag än de föräldrar som väljer att inte nyttja bidraget, vilket kan ses som en indikation på att de som använder bidraget har en relativt sett svagare arbetsmarknadsanknytning och kan bli beroende av andra för sin försörjning. För de familjer som främst har använt vårdnadsbidraget, där utrikes födda är överrepresenterade, kan ett slopande förväntas ha en positiv effekt på arbetskraftsdeltagandet. Även utan bidraget är valfriheten stor till följd av en flexibel utformning av föräldrapenningen som, till skillnad mot vårdnadsbidraget, har fördelen att den är fördelad mellan de båda vårdnadshavarna.

Vårdnadsbidraget infördes inte med motivet att begränsa kommunernas kostnader för förskolan och utformades på så sätt att det är frivilligt för kommunerna att införa bidraget. En konsekvens av att bidraget avskaffas kan vara att tillgången till förskoleplatser i kommunen inte är tillräcklig på kort sikt. Det föreslås dock flexibla övergångsbestämmelser som innebär att kommunerna ges en lång omställningstid i och med att tidigare beviljade vårdnadsbidrag liksom ärenden anhängiggjorda före den 1 januari 2016 fortsatt får betalas ut.

Stockholm den 10 juni 2015

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.