MSB:s insats mot ebola i Liberia

Skriftlig fråga 2014/15:275 av Karin Rågsjö (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-05
Överlämnad
2015-03-06
Anmäld
2015-03-10
Svarsdatum
2015-03-18
Sista svarsdatum
2015-03-18
Besvarad
2015-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den 16 oktober förra året beslutade regeringen att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle ansvara för en stor hälsoinsats i de av ebola drabbade länderna i Västafrika. Via Sida fick MSB 100 miljoner kronor för att bland annat nyrekrytera och katastrofutbilda sjukvårdspersonal för att stödja lokala myndigheter i Liberia och de olika FN-insatserna på plats.

Redan förra våren larmade Läkare Utan Gränser (MSF) om ebolautbrottet. I september varnade organisationen för att kapaciteten inte räckte till och att det saknades sängplatser och personal.

I december reste de första MSB-medarbetarna hem, och i början av februari i år fattade man beslut om att kalla hem hela den styrka med sjukvårdspersonal som drev behandlingscenter. Man bedömde att ebolaepidemin hade klingat av. Viss personal är fortfarande kvar för att arbeta med demontering och sanering av center samt att bygga isoleringsenheter till sjukhuset i Greenville.

Medan MSB gjort bedömningen att man haft överkapacitet och inte längre kan se något behov av att stanna kvar har andra aktörer gjort en annan analys. Läkare Utan Gränser har inte ens satt ett sistadatum för sin ebolainsats, men man har beslutat att i alla fall vara kvar till slutet av 2015.

Inte heller Röda Korset bedömer att smittspridningen kommer att stoppas detta år, och framför allt ser man smitta blossa upp på de platser där det saknas personal. Både Röda Korset och MSF omlokaliserar och flyttar nu center. De anser också att även om antalet ebolafall sjunker finns det fortfarande stora behov av att stödja den befintliga vården. I dag dör människor i de tre hårdast drabbade länderna, Liberia, Guinea och Sierra Leone, av malaria och andra infektioner eller livshotande tillstånd på grund av eftersatt vård eller ”ebolarädsla” som hindrar dem från att söka upp kliniker.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att se till att det genomförs en grundlig utvärdering av MSB:s insats mot ebola i Liberia?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:275 besvarad av Gabriel Wikström (S), statsråd

Dnr Ju2015/2512/Statssekr

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:275 av Karin Rågsjö (V) MSB:s insats mot ebola i Liberia

Karin Rågsjö har frågat statsrådet Gabriel Wikström vilka initiativ han tänker ta för att se till att det genomförs en grundlig utvärdering av MSB:s insats mot ebola i Liberia. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har redan initierat en utvärdering av myndighetens hälso- och sjukvårdsinsatser i Liberia med anledning av ebolautbrottet i Västafrika. Utvärderingen kommer att genomföras av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Resultaten kommer att redovisas i en skriftlig rapport i maj. MSB:s insatser följs även upp internt i enlighet med myndighetens rutiner om uppföljning. Enligt MSB:s instruktion ska myndigheten se till att erfarenheter tas till vara från inträffade olyckor och kriser.

Inom Regeringskansliet har även initiativ tagits till att genomföra en sammanställning av erfarenheter av det svenska internationella ebolastödet som beräknas vara klar i maj.

I sammanhanget är det viktigt att ha i åtanke att MSB inte verkar som Läkare utan gränser och Röda Korset, utan myndighetens insatser ska vara till stöd för andra aktörer och syfta till att möta de behov som finns definierade inom FN-systemet. När det gäller Liberia har MSB gett stöd till Världshälsoorganisationen (WHO) och bilateralt. MSB:s insatser och närvaro i Liberia har på ett flexibelt sätt anpassats till de behov som WHO och Liberia har efterfrågat i en komplex situation. Regeringen kommer att nära följa och ta del av resultatet från utvärderingarna av det internationella samfundets och WHO:s arbete med att samordna internationella hjälpinsatser i hanteringen av ebolautbrottet.

MSB är fortfarande närvarande i Liberia och planerar att vara kvar till december 2015 i syfte att arbeta med bl.a. kapacitetsutveckling och stärkande av lokala hälsovårdskliniker.

Stockholm den 18 mars 2015

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.